Synnytyskipu – se pelätty, parjattu, siedettävä, kestämätön. Supistusten aiheuttamien tuntemuksien kuvauksia on monia, kertojasta riippuen. Mitä synnytyskipu oikein on? Miksi sattuu, kun synnyttää? Miten lievittää kipua?

Viimeksi päivitetty 13.1.2015

Synnytyskivulla on viesti!

 



 

Lajityypillisesti ajatellen supistuskipu on tärkeä asia. Esiaikojen luolanaisen on täytynyt jotenkin ymmärtää, että lapsi syntyy pian. Sapelihammastiikereiden kansoittamalla arolla ei ole hyvä tuoda maailmaan avutonta, liikuntakyvytöntä pienokaista. Poltot kertoivat luolanaiselle, että on aika hakeutua turvaan, omaan luolaan, oman heimon ja lauman suojiin, saamaan apua synnytyksen hetkellä.

Synnytyskipu antaa viestin nykynaisellekin siitä, että tärkeä tapahtuma on käsillä. Vauvan asento lantiota vasten lähettää kipuaistimuksia eri suuntiin. Yksi tuntee reisissä repimistä, toista kuumottaa kupeista ja kolmatta sähköttää selkään. Supistustuntemus ohjaa äitiä liikkumaan synnytyksen kannalta suotuisalla tavalla.

Synnytys saa muutenkin naisessa aikaan ihmeellisiä asioita: elimistön oma endorfiini- ja oksitosiinituotanto voi käynnistyä ja suojata liialliselta supistuskivulta. Naisella on sisäinen järjestelmä, joka auttaa häntä synnyttämään!

Lue myös: Hormonit – synnyttäjän parhaat kaverit

Konstit ovat monet kun kipu yllättää

Suomessa vähemmän tunnettu, mutta tehokas apu supistuskipujen selättämiseksi on TENS-laite. TENS-laite on pieni paristokäyttöinen koje, jonka elektroditarrat kiinnitetään selkään. Laite antaa pieniä sähköimpulsseja, jotka kohottavat elimistön endorfiinitasoa – lievittäen näin luonnollisesti supistukipua.

TENS-laite on hyvin tehokas, turvallinen ja lääkkeetön keino lievittämään avautumisvaiheen kipuja, mahdollistaen synnyttäjän oman kehon hallinnan ja tietoisen olon.

Laite voidaan ottaa pois suihkun tai kylvyn ajaksi. Sen käyttö on sallittua kaikissa sairaaloissa, mutta joskus se täytyy ottaa pois siksi aikaa, kun vauva on synnytyksen aikana sydänääniseurannassa. Laite kannattaa laittaa päälle heti kun supistukset alkavat tuntua, jolloin kivunlievitys toimii parhaiten. 

Sähkö sopii lähes kaikille synnyttäjille. Korkea verenpaine, epilepsia tai metalliset implantit kehossa (vaikkapa luunmurtumaa tukeva levy) voivat olla este käytölle. Sitä ei saa käyttää ennenaikaisten supistusten hoitoon.

Lue myös: Synnyttäjä päättää: epiduraalilla vai ilman? 

Kysy laitetta sairaalasta

TENS-laitteen voi ostaa itse, mutta kätevämpää se on vuokrata. Suomessa laitetta vuokraa mm. Aktiivinen Synnytys Ry. Vuokralaitteen saa yleensä raskausviikosta 38 alkaen ja sen voi palauttaa vauvan synnyttyä. Joissakin sairaaloissa on saatavilla TENS-laitteita. Kysy omastasi, onko heillä!

* * * 

”Tervetuloa lukijani! Olen Vau.fi:n kätilöbloggari, ja kirjoitan sinulle parin viikon välein ajatuksiani raskaudesta, synnytyksestä ja elämästä vauvan kanssa.”

Kätilöbloggari Silja Seppänen on Pirkanmaalla toimiva yksityinen kätilö, imetysohjaaja ja Vauvantai-synnytysvalmennuksen kehittäjä. Siljan ohjenuorana on tehdä kätilötyötään aina asiakkaan tarpeista ja toiveista lähtien. Siljan kotisivut löydät osoitteesta www.vauvantai.fi.

 

 

Mitä mieltä olet artikkelista?