Perheenlisäys vaikuttaa aina jollain lailla sosiaaliseen elämään. Tapa olla ystävien kanssa muuttuu, kun kuviossa on mukana mahdollisesti kaikenikäisiä lapsia.
Viimeksi päivitetty 29.9.2011
Harrastuksiin käytettävä aika ja energia vähenevät, mutta samalla oman tekemisen ja ystävien näkemisen merkitys voi kasvaa. Hyödykkeen niukkuus lisää sen arvoa.
Jos raskaus on nuoren kaveripiirin ensimmäinen, ystävien reaktioita voi olla vaikea ennakoida. He saattavat olla innoissaan tai kauhuissaan, tai ohittaa koko puheenaiheen. Jos porukan enemmistöllä on jo kouluikäisiä lapsia, he saattavat innostua muistelemaan oma veteraanintaivaltaan ja hehkuttamaan liikaakin. Jos lapsi on tulossa keskelle babyboomia – ja etenkin jos kyseessä ei ole esikoinen – saattaa käydä niinkin, että hyvät kaverit unohtavat koko isän ajatukset vallanneen odotuksen tai ainakin lasketun ajan kaltaiset yksityiskohdat.
Lapsen synnyttyä isällä voi olla ristiriitaisia tunteita perheelle omistautumisen ja kodin ulkopuolisen sosiaalisen elämän suhteen. Joskus se tarkoittaa katkeruutta siitä, että tuntee uhraavansa seuraelämänsä vauvan ja äidin vuoksi, mutta usein isällä on myös huono omatunto, jos hän ei käytä hyväkseen tilaisuuksia ylläpitää ystävyyssuhteita tai lähteä tuulettumaan. Tärkeintä on tietenkin toimia parhaalla tavalla oman ja koko perheen hyvinvoinnin kannalta, mutta joskus kannattaa harkita muiden ihmisten näkemistä silloinkin, kun aivan mielellään viettäisi aikaa kotona.