Viimeksi päivitetty 25.1.2011
Raskauden puolivälin jälkeen se saattaa iskeä: yhtäkkinen selittämätön tarve saada kaikelle paikka, järjestys, tolkku ja siisteys. Ennen ihan mukavalta tuntunut koti näyttääkin yhtäkkiä sekamelskalta ja tuskastuttavan epäsiistiltä. Tähän on saatava muutos! Järjestyksen tarpeelle on luonnollinen selitys: pesänrakennusvietti. Odottava äiti valmistautuu pienokaisen tuloon!
Ihmisillä ja eläimillä sama tarve
Pesänrakennusvietti ei ole yksinomaan ihmisäitien raskausoire, sillä myös lukuisat eläimet tekevät vastaavia valmisteluja ennen poikastensa syntymää. Uskotaankin, että pesänrakennusvietti on eräänlainen naaraisiin ohjelmoitu ominaisuus, joka varmistaa tulevan jälkeläisen hyvinvoinnin. Ihmisillä vietin ajatellaan johtuvan sekä biologisista että emotionaalisista seikoista. Myös sosiaalisilla normeilla on osuutta asiaan, sillä tulevien vanhempien odotetaan valmistautuvan lapsen syntymään esimerkiksi järjestämällä kotia vauvalle sopivaksi.
Tyypillisesti pesänrakentamisen vimma iskee raskauden keskivaiheen tai lopun tienoilla, kun alun väsymys ja pahoinvointi väistyvät ja hormonit tasaantuvat. Keskiraskaudessa odottaja on monesti täynnä energiaa ja lähestyvä synnytys saa äidin innostumaan valmistelemaan kotia tulokasta varten.
Pesänrakennusvietti voi ilmetä monella tavalla, esimerkiksi näin:
- muutto isompaan asuntoon, talon rakentaminen
- huonekalujen paikkojen vaihtaminen
- pintaremontointi, esimerkiksi vauvan huoneen maalaus
- kodin perusteellinen puhdistus
- kaappien siivous
- sisustaminen
- tavaroiden lajittelu ja myyminen
- vauvatarvikkeiden hankkiminen
- vauvan vaatteiden pesu ja järjestely
- sairaalakassin huolellinen pakkaaminen
- ruuan valmistaminen pakastimeen
Pesänrakennusvietille on ominaista perusteellisuus. Pesivä äiti paneutuu siivoukseen ja järjestelyyn uudenlaisella tarmolla, luvassa on tarkkaa puunausta ja rymsteerausta. Organisointi voi auttaa äitiä samalla valmistautumaan uuteen elämänvaiheeseen: kun koti on siistitty eikä rojua pyöri nurkissa, on helppoa suunnata keskittyminen kokonaan vauvaan.
Myös miehet voivat kokea tarvetta pesänrakennukselle. Miehellä vietti kanavoituu pikkutarkan jynssäämisen sijaan herkemmin esimerkiksi remontointiin, auton vaihtoon tai vaikkapa vauvan kehdon nikkarointiin.
Yllättävä siivousvimma
Moni raskaana oleva osaa odottaa pesänrakennusvaihetta ja tunnistaa sen. Joillekin se tuntuu luonnolliselta, toiset saattavat hämmästyä vietin voimakkuutta. Esikoislapsensa pari kuukautta sitten saanut Katja muistaa hyvin pesänrakennusvietin voiman:
”Joskus 20. raskausviikon jälkeen huomasin yhtäkkiä ajattelevani jatkuvasti kodin siisteyttä. Keskellä yötäkin saattoi tulla hirveä hinku alkaa järjestelemään kaappeja. Laadin jopa excelillä tarkan siivousohjelman, ja keksin vähän väliä lisää uusia siivousprojekteja”, hän muistelee.
”En ole tavallisesti mikään siivoushullu, joten siivousinto pääsi kyllä yllättämään. Ihmettelin itsekin sitä energiaa! Erityisen kova tarve minulla oli vauvan huoneen järjestämiseen. Pinnasänkyä ja hoitopöytää taidettiin siirtää neljään otteeseen, ennen kuin mieleinen järjestys löytyi, ja vauvan vaatteita viikkasin vuorotellen koko- tai värijärjestykseen”, Katja nauraa.
Pesänrakennusvimma oli Katjan mielestä hauska kokemus, ja välillä sitä jopa hieman ikävöi.
”Meillä ei ole koskaan ollut niin siistiä kuin niinä parina kuukautena ennen lapsen syntymää! Välillä täällä vauva-arjen keskellä kaipaan sitä tunnetta, kun kaikki oli hallittua ja koti kiilteli puhtauttaan. Toisaalta olihan se jatkuva likatahrojen ja pölypalleroiden kyttääminen välillä jo vähän hulluakin. Taitaisi mennä stressin puolelle, jos sellaista jatkaisi pidempään”, hän tuumaa.
Vietille valta liikoja rehkimättä
Pesänrakennusvietti on luonnollinen, joskaan ei välttämätön osa raskautta. Vietin voimakkuus vaihtelee: joillain odottajilla se on erittäin vahva, toisilla lievempi, ja joillekin sitä ei tule lainkaan. Innottomuudesta ei ole syytä potea huonoa omatuntoa, sillä pesän teon vimma ei ole hyvän äitiyden mittari.
Jos vaistot käskevät jynssäämään ja puunaamaan, voi vietille antaa vallan ja touhuta kotiaskareiden parissa oman mielen mukaan. Pesänrakennushuumassa on kuitenkin hyvä muistaa olla rehkimättä liikoja. Painavien huonekalujen siirtäminen on parasta jättää muiden huoleksi. Siivousaineiden ja maalipurkkien kohdalla kannattaa varmistaa, että aineet ovat turvallisia raskaana olevalle. Käytä suojakäsineitä, tuuleta asuntoa ja pidä tarpeeksi taukoja.
Lähteet: Pregnancy Info, Pregnancy weekly