Raskaus on kestänyt 16 viikosta ja 0 päivästä 16 viikkoon ja 6 päivään (16+0 – 16+6).
Sikiön paino: 135
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 11,5 cm
Koko pituus: 16 cm
Viimeksi päivitetty 20.12.2022
17. raskausviikon alussa sikiö on 14 viikkoa vanha. Se liikkuu vilkkaasti kohdussa, ja raajojen lihakset voimistuvat – joko tunsit potkun?
Liikkeiden lisäksi moni odottaja alkaa tuntea lantion seudulla ensimmäisiä merkkejä liitoskivuista.
Sikiön 17. raskausviikko
Sikiö tutkii ympäristöään
Pystysuora vako ylähuulen yläpuolelle tulee näkyviin tällä viikolla. Jalat saavuttavat kädet kehityksessä, ja ovat tästä lähtien niitä pidemmät.
Vilkkaat liikkeet muuttuvat koko ajan paremmin koordinoiduiksi, ja vauva alkaa tutkia raajoillaan ympäristöään. Omat raajat, napanuora, istukan ja kohdun seinämät… kaikki tämä on uutta pienelle ihmistaimelle.
Suoliston toiminta alkaa
Sikiö nielee lapsivettä, ja pissaa juomansa sitten takaisin lapsiveteen. Osa näin muodostuvista jäteaineista alkaa kerääntyä suolistoon, vain tullakseen ensimmäisten elinviikkojen ”tervakakkana” ulos.
Eikö olekin ihmeellistä, että sikiö voi jo nyt imeä, niellä, pissata, tehdä hengitysliikkeitä ja liikuttaa itseään?
Odottajan 17. raskausviikko
Hennot tuntemukset
Odotat jo varmaan merkkiä lapsen liikkeistä… Naiset, jotka ovat synnyttäneet aikaisemmin, ovat ehkä jo tunteneet ensimmäiset pienet liikkeet. Jos tämä on ensimmäinen lapsesi, voi mennä vielä mennä viikkoja, ennen kuin tunnet mitään.
Ensimmäisillä kerroilla liikkeet ovat niin heikkoja, ettet ehkä tunnista niitä liikkeiksi. Jotkut kertovat sen tuntuvan pienen kalan evän hipaisulta, toiset taas ilmakuplan puhkeamiselta.
Mutta jännittävää liikkeiden tunnustelu joka tapauksessa on. Varaa hieman aikaa, kun käyt illalla nukkumaan ja makaa hiiren hiljaa. Saatat hyvinkin tuntea sikiön liikahduksen…
Liitoskivut alkavat
Näihin aikoihin on melko tavallista tuntea kipua nivusissa. Kipu saattaa säikäyttää, sillä se voi olla voimakastakin, mutta yleensä aihetta huoleen ei ole.
Syitä kipuun on monia, se voi olla lähtöisin esimerkiksi kohdun lantioon kiinnittävistä jänteistä, jotka venyvät kohdun kasvaessa. Voit tuntea jännekipua muun muassa tehdessäsi äkkinäisiä liikkeitä tai aivastaessasi. Vartalon taivuttaminen eteenpäin saattaa hellittää kipua.
Piakkoin koittaa rakenneultra
Parin viikon kuluttua on toisen ultraäänen aika. Yleensä toinen ultraäänitutkimus eli niin sanottu rakenneultra tehdään 19. – 21. raskausviikolla ja sen tarkoituksena on sikiön kasvun tarkistus, rakenteellisten kehityshäiriöiden toteaminen sekä kromosomipoikkeavuuksien riskien arviointi.
Sikiön kasvu voidaan arvioida pään läpimitan ja reisiluun pituuden perusteella.
Rakennepoikkeavuuksien tutkimukseen kuuluu aivojen ja selkärangan alueen tarkastelu sekä sydämen neljän lokeron, kahden kammion ja kahden eteisen toteaminen.
Myös muut sisäelimet näkyvät ultraäänitutkimuksessa. Tällä tutkimuksella voidaan todeta noin 50–60 prosenttia sikiön merkittävistä rakennevioista.
Rakenneultrassa voidaan toisinaan tehdä löydöksiä, jotka eivät sinänsä vaikuta lapsen terveydentilaan, mutta jotka voivat olla merkki lisääntyneestä kromosomipoikkeavuuden riskistä.
Kromosomivikaa ei voida varmistaa ultrassa vaan siihen tarvitaan istukka- tai lapsivesitutkimus.
Muut raskausviikot:
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43.
- Palaa raskausviikkojen aloitussivulle
- Laskettu aikasi? Selvitä raskauslaskurilla!
- Odottajien keskustelut foorumilla lasketun ajan mukaan
- Muista pyytää neuvolasta tai apteekista oma Vauvan odotus -oppaasi!
Kaikki kuvat raskausviikoista © Vau Family Oy. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.