2. raskausviikko aloittaa naisen hedelmällisen ajan. Munasolu ei voi hedelmöittyä ennen ovulaatiota, mutta koska siittiöt voivat pysytellä elossa munanjohtimessa useita päiviä, yhdyntä toisen viikon loppupuolella saattaa johtaa raskauteen. Raskauden kesto on 1 viikosta 0 päivästä 1 viikkoon ja 6 päivään (1+0 – 1+6).

Viimeksi päivitetty 22.12.2022

2. raskausviikolla naisen hedelmällinen aika alkaa. Munasolu ei voi hedelmöittyä ennen ovulaatiota, mutta koska siittiöt voivat pysytellä elossa munanjohtimessa useita päiviä, yhdyntä toisen viikon loppupuolella saattaa johtaa raskauteen.

 



 

Elimistö valmistautuu ovulaatioon

Naisen munasolu irtoaa kuukautiskierron puolivälissä, tavallisesti noin kerran kuukaudessa. Irtoamishetkestä ja sitä seuraavista parista hedelmällisestä päivästä puhutaan termillä ovulaatio.

Ovulaatioon liittyy pieni nesteen ja veren vuotaminen vatsaonteloon ja tämä saattaa aiheuttaa toispuoleista kipua parina päivänä – niin sanottuja ovulaatiovihlaisuja. Mutta mitä munasolulle tapahtuu irtoamisen jälkeen?

Jotta munanjohtimella olisi aikaa valmistautua munasolun vastaanottamiseen, se saa ”viestin” kypsän munasolun irtoamisesta munasarjasta useita tunteja etukäteen.

Munasolu imaistaan munanjohtimeen, jolla on tärkeä tehtävä munasolun ohjaamisessa oikeaan suuntaan. Kaunis, läpikuultava ja hieman kananmunaa muistuttava munasolu on rakenteeltaan joustava ja elastinen.

Siittiö ja munasolu yhdistyvät

Munasolu ei voi liikkua itse, mutta vetovoimansa avulla se houkuttelee munanjohtimessa olevia siittiöitä lähelleen.

Osa siittiöistä alkaa liikehtiä villisti munasolun läheisyydessä, ja pian munasolu ottaakin yhden siittiöistä kiinni. Tapahtuu hedelmöittyminen.

Munasolu on hedelmöittymiskykyinen vain noin kahdeksan tunnin ajan, joten jos tavoitteena on yrittää saada lapsi alulle, seksiä kannattaa harrastaa hedelmällisen ajan tienoilla ainakin joka toinen tai kolmas päivä.

Halukkuus lisääntyy kun ovulaatio lähestyy

Naisen seksuaalinen halukkuus tavallisesti lisääntyy, kun hän on hedelmällisimmillään. Sanotaan, että naisesta tulee myös puoleensavetävämpi, kun munasolun irtoaminen lähestyy.

Naisen olemuksessa ja käytöksessä tapahtuu monia muutoksia ovulaation kynnyksellä: Äänenkorkeus nousee, hiki alkaa tuoksua erilaiselta ja halu flirttailla kasvaa. Lisäksi moni nainen valitsee seksikkäämmät vaatteet kuin muissa kierron vaiheissa.

On arveltu, että näiden vihjeiden avulla nainen pyrkii tiedostamattaankin viestimään, että koittamassa on suvun jatkamiselle otollinen aika.

Tapahtuuko oma ovuaatiosi 2. raskausviikolla?

Ovulaatio tapahtuu kaksi viikkoa ennen seuraavien kuukautisten alkua. Tavallinen kuukautiskierron pituus on 28 päivää, mutta muista, että se voi vaihdella suurestikin niin ihmisestä kuin kierrosta toiseen.

Selvitä hedelmällisimmät päiväsi ovulaatiolaskurilla.

Muut raskausviikot:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.  11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43.

Mitä mieltä olet artikkelista?