Viimeksi päivitetty 13.12.2023
Ensimmäiset kolme kuukautta ovat raskauden herkintä aikaa. Silloin muodostuvat sikiön tärkeimmät elimet. Ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen keskenmenoriski pienenee merkittävästi.
Vaikka mutkia saattaa toki tulla matkaan myöhemminkin raskausaikana, usein odottaja huokaisee helpotuksesta ensimmäisen kolmanneksen jälkeen.
Monille äideille alkuraskauden päättyminen merkitsee myös fyysisen voinnin helpottumista. Ensimmäinen raskauskolmannes on usein aikaa, jolloin raskausoireet ovat pahimmillaan.
Pahoinvointi voi olla voimakasta, väsymys lamauttavaa ja vessakäynnit tiheitä jatkuvan pissahädän vuoksi. Monesti oireet helpottuvat, kun alkuraskaus vaihtuu keskiraskauteen.
Toisaalta raskauden seuraava vaihe voi tuoda tullessaan uusia oireita vanhojen tilalle tai rinnalle. Odottaja saattaa kärsiä esimerkiksi kohdun kasvamisesta johtuvista lantion alueen kivuista tai turvotuksesta, joka on seurausta raskaudenaikaisesta kehon neste- ja verimäärän lisääntymisestä.
Vauvavatsa kasvaa – vihdoinkin
Keskiraskaus tuo tullessaan myös vauvamahan kasvun, mitä moni äiti odottaa malttamattomana raskauden ensimmäisistä viikoista alkaen.
Kohtu nousee häpyliitoksen yläpuolelle 12. raskausviikon tietämillä, joten useimmat huomaavat vatsansa kasvun vasta tämän jälkeen. Selinmakuulla pienen kummun voi tuntea hieman aikaisemminkin.
Jos et itse onnistu löytämään kasvavaa kohtuasi, pyydä siihen apua seuraavalla neuvolakäynnilläsi.
Ei ole epätavallista, että vatsa alkaa kasvaa vasta hieman myöhemminkin. Ulkopuoliset eivät välttämättä huomaa vauvamahaasi vielä viikkoihin. Yritä olla kärsivällinen, sillä ennemmin tai myöhemmin vatsasi vuorenvarmasti näkyy!
Aika kertoa hyvät uutiset
Monet odottajat kertovat vauvauutiset lähipiirilleen vasta ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen, kun keskenmenoriski on pienentynyt ja ensimmäinen ultraäänitutkimus on takanapäin.
Toisaalta on niitä, jotka paljastavat asian lähipiirilleen heti positiivisen raskaustestituloksen jälkeen ja myös niitä, jotka eivät kiirehdi asian kertomista, vaan antavat ihmisten huomata asian omia aikojaan.
Mikään ei velvoita kertomaan raskaudesta esimerkiksi työpaikalla vielä tässä vaiheessa. Työsopimuslain mukaan odottajan velvollisuutena on kertoa työnantajalle äitiyslomalle jäämisestään viimeistään kaksi kuukautta ennen vapaan aiottua alkamisaikaa.