Mikä on vanhempainrahan määrä, entä milloin on oikea aika tehdä hakemus? Tulevilla vanhemmilla voi mennä sormi suuhun tukiviidakossa, etenkin jos edellisestä Kelan kanssa asioimisesta on jo aikaa.

Viimeksi päivitetty 17.1.2025

Mikäli odotat perheenlisäystä, vanhempainvapaa ja vanhempainraha ovat todennäköisesti jo tuttuja käsitteitä. Itse hakemusten tekeminen voi sen sijaan herättää paljonkin kysymyksiä, ja eri etuudet voivat vaikuttaa toisiinsa eri tavoin.

Kun vanhempainrahan ja -vapaan hakemiseen perehtyy huolellisesti ja hyvissä ajoin, voi loppuraskaudesta keskittyä valmistautumaan uuden perheenjäsenen saapumiseen.

Mikä on vanhempainrahan määrä?

Vanhempainraha määräytyy hakijan vuositulojen mukaan. Hakemusta tehdessä Kelalle täytyy toimittaa yleensä vain raskaustodistus – palkkatiedot Kela saa pääsääntöisesti tulorekisteristä. Jos molemmat tai jompikumpi hakijoista saa palkkaa vanhempainvapaan ajalta, tarvitaan mukaan myös työnantajan hakemus, jolloin päivärahat maksetaan suoraan työnantajalle.

”Ensimmäisten 16 päivän ajalta vanhempainrahan määrä on 90 % palkasta, mikäli hakijan vuosittaiset tulot ovat enintään 68 776 euroa. Tämän jälkeen vanhempainrahan määrä on 70 % tuloista, mikäli vanhemman vuositulot eivät ylitä 44 702 euroa. Idea on sama kuin progressiivisessa verotuksessa: mitä isommat tulot, sitä pienempi prosentti päivärahan laskennassa on”, Kelan lapsiperhe-etuuksien asiantuntija Johanna Aholainen kertoo.

Varo liikamaksuja – suunnittele vapaiden käyttö huolella

Hakuprosessin sujuvoittamiseksi vanhempainvapaiden jakaminen kannattaa suunnitella tarpeeksi ajoissa ennen lapsen syntymää. Monille on kuitenkin epäselvää, kuinka vanhempainvapaita käytetään, ja miten päiviä voi vanhempien kesken jakaa. Kelalta kerrotaankin vanhempien tiedustelevan runsaasti näitä kysymyksiä.

”Nyrkkisääntönä on, että kummallekin vanhemmista voidaan maksaa vanhempainrahoja 160 arkipäivän ajan, eli yhteensä 320 päivää. Vanhempainvapaapäiviä voi kuitenkin luovuttaa toiselle vanhemmalle tai lapsen hoidosta vastaavalle henkilölle enintään 63 arkipäivän verran.”

Mikäli huoltajia on vain yksi, hän saa kaikki 320 päivää omaan käyttöönsä. Jos lapsella ei ole toista vahvistettua vanhempaa, huoltaja saa halutessaan jakaa enintään 126 vanhempainrahapäivää toiselle lapsen hoitoon osallistuvalle henkilölle.

Jos perheeseen taas on tulossa tuplasti onnea eli kaksoset, vanhempainrahoja maksetaan 84 arkipäivää enemmän. Tällöin myös vanhempainvapaita voi luovuttaa toiselle henkilölle 105:n arkipäivän verran.

Vanhempainrahaa voidaan maksaa joustavasti lyhyiltäkin ajoilta tai jopa yksittäisiltä päiviltä. Vapaata voi pitää myös yhtä aikaa enintään 18 arkipäivää.

”Äiti voi halutessaan luovuttaa vanhempainvapaita toiselle henkilölle jo ennen lapsen syntymää, toinen vanhempi voi luovuttaa vapaat vasta sitten, kun lapsi on syntynyt. Vaikka vanhempien kannattaakin suunnitella yhdessä lapsen hoitoon liittyvien vapaiden ajankohdat, etuuksia voidaan hakea ensin siltä ajalta, jolta vanhemmat ovat sopineet vapaista. Kaikista vapaista ja niiden jakamisesta ei siis suinkaan tarvitse ilmoittaa yhdellä kertaa. Ilmoitukset vapaiden pitämisestä voi jättää OmaKelassa”, Aholainen neuvoo.

Liikamaksujen välttämiseksi on myös hyvä pitää mielessä se, että samasta lapsesta ei voida maksaa samalta ajalta vanhempainpäivärahaa ja kotihoidon tukea. Jos esimerkiksi äiti on hakenut kotihoidon tukea omien vanhempainpäivärahojen jälkeen ja isä hakee tämän jälkeen omia vanhempainpäivärahapäiviä, ei äidillä ole oikeutta kotihoidon tukeen isän vanhempainpäivärahapäivien ajalta. Jos vanhempainrahajaksojen väliin jää alle kuukausi, ei tältä ajalta ole lainkaan oikeutta kotihoidon tukeen.

Kannattaa ottaa huomioon myös se, että vanhempainrahapäivät tulee olla käytettyinä lapsen 2-vuotissyntymäpäivään mennessä. Adoptiotilanteissa kahden vuoden aikaraja lasketaan siitä hetkestä alkaen, kun lapsi on saapunut adoptiovanhemmilleen.

Vanhempainrahaa ei kannata hakea liian aikaisin

Moni erehtyy tekemään hakemuksen vanhempainrahoista turhankin ajoissa, jopa kuukausia etukäteen. Tällöin epätietoisuudessa voi joutua olemaan pitkäänkin, kun päätöstä täytyy odottaa. Toisaalta liian myöhäänkään hakemusta ei kannata laittaa vireille, sillä hakemus liitteineen olisi hyvä olla lähetettynä jo ennen kuin oikeus etuuteen alkaa. 

Paras aika vanhempainrahojen hakemiseen on silloin, kun kaikki hakemuksessa tarvittavat yksityiskohdat, kuten vapaata edeltävän vuoden tulot, ovat tiedossa.

”Synnyttävän vanhemman tulisi hakea vanhempainpäivärahaa viimeistään kaksi kuukautta ennen kuin etuutta halutaan saada. Vanhemman oma hakemus tulee jättää Kelaan ajoissa huolimatta siitä, että työnantaja maksaisi palkkaa vapaan alussa ja päiväraha maksettaisiin palkalliselta ajalta työnantajalle”, Aholainen opastaa.

Ajoissa kannattaa olla etenkin silloin, jos jompikumpi vanhemmista saa jo jotain etuutta, kuten perustoimeentulotukea, sairauspäivärahaa tai työttömyysturvaa. Vanhempainraha voi vaikuttaa näihin etuuksiin, joten näin pystytään välttymään toisen etuuden liikamaksulta.

”Toinen vanhempi – yleensä isä – voi hakea ensimmäistä päivärahajaksoa vasta lapsen syntymän jälkeen, koska etuusoikeus alkaa aikaisintaan lapsen syntymäpäivästä alkaen.”

Kela voi antaa päätöksen etuudesta aikaisintaan etuuden alkamiskuukautta edeltävän kuun toisella viikolla. Päätöksen antamiseen vaikuttaa kuitenkin myös se, maksaako työnantaja palkkaa vanhempainvapaan aikana – mikäli maksaa, vanhempainraha tulee suoraan työnantajalle. Tällöin päätös etuuden saamisesta voidaan antaa vasta sitten, kun palkanlaskenta on lähettänyt Kelalle ilmoituksen vanhempainvapaan ajalta maksettavasta palkasta.

Vaikka vanhempainrahan hakeminen voi tuntua haastavalta, Kelalta voi aina kysyä neuvoa hakuprosessissa.

”Käytännössä lähes kaikki vanhemmat hakevat vanhempainrahaa, ihan pieni osa isistä ei hae lainkaan”, Aholainen kertoo.

Lue myös: Perhevapaat ja -etuudet: äitiyspakkaus, raskausvapaa, vanhempainvapaa…

Mitä mieltä olet artikkelista?