Useat ulkomaiset mediat ovat nostaneet esiin HMPV-viruksen voimakkaan kasvun Kiinassa sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa on alkanut leviämään kuvia ja videoita maskikasvoisista ihmisistä Kiinan sairaaloissa.
HMPV leviää pintojen ja ihmisten välityksellä, ja sen oireita ovat yskä, kuume, hengenahdistus ja nenän tukkoisuus. HMPV voi kuitenkin aiheuttaa myös vakavampia sairauksia, kuten keuhkoputkentulehdusta ja keuhkokuumetta. Riskiryhmää ovat erityisesti ikääntyneet, pienet lapset ja heikentyneen immuunijärjestelmän omaavat henkilöt.
”HMPV voi aiheuttaa vakavia sairauksia, ja mielestäni sen vuoksi onkin tärkeää, että ihmiset tietävät viruksen olemassaolosta”, Brisbanen Mater Health Servicesin infektiotautien johtaja, professori Paul Griffin sanoi The Guardianille.
Tuleeko HMPV:stä uusi pandemia?
HMPV ei kuitenkaan ole Covid-19:n tavoin uusi virus – se on nimittäin ollut olemassa jo kymmeniä vuosia.
”Lähes jokaisella lapsella on ollut ainakin yksi HMPV-tartunta viidenteen ikävuoteen mennessä, ja lisää tartuntoja voi olettaa tulevan läpi koko elämän. En siis usko, että tällä hetkellä tarvitsee olla huolissaan maailmanlaajuisesta pandemiasta”, englantilaisen East Anglia -yliopiston lääketietieteen professori Paul Hunter kommentoi BBC:lle.
BBC:n mukaan Kiinassa kuitenkin ohjeistetaan mm. käyttämään maskeja ruuhkaisissa paikoissa, ottamaan flunssarokote ja välttämään suuria väkijoukkoja.
Myös maailman terveysjärjestö WHO suosittelee lievistä oireista kärsiville kotona pysymistä ja lepäämistä. Korkean riskin ryhmään kuuluvien tai vakavien oireiden ilmaantuessa on syytä hakeutua lääkäriin. Lisäksi WHO suosittelee käsien säännöllistä pesua, yskän ja aivastuksien peittämistä nenäliinalla tai kyynärtaipeella sekä maskin käytön harkintaa ruuhkaisissa tiloissa.
”Ihmiset ovat nykyään enemmän varuillaan”
Tapauksien ilmeinen lisääntyminen johtuu todennäköisesti osittain uudesta teknologiasta, joka helpottaa HMPV:n havaitsemista ja tunnistamista, asiantuntijat kertovat Guardianille. Koronapandemia on kuitenkin jättänyt jälkensä ihmisten mieliin, ja varovaisuutta on enemmän.
”Mielestäni olemme nykyään paljon varovaisempia tautien puhkeamisen suhteen”, Australian Flinders-yliopiston kansanterveyden vanhempi lehtori, tohtori Jacqueline Stephens kommentoi The Guardianille.
”Kaikki ovat enemmän varuillaan, ja kun kuulet termin ”metapneumovirus”, se kuulostaa jotenkin pelottavalta.”
Lähteet: BBC, WHO, CDC, The Guardian