Joulusauna on yksi suosituimmista ja vanhimmista joulunajan perinteistä. Kotona saunominen on yhä yleisin tapa viettää joulusaunaa, mutta myös yleisten saunojen joulusaunat ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta. Joulusauna perheen kesken tarjoaa ainutlaatuisen hetken rauhoittua yhdessä, nauttia kiireettömästä lämmöstä ja luoda perinne, joka yhdistää sukupolvia joulun tunnelmassa.

Viimeksi päivitetty 23.12.2024

Joulusauna oli jo muinoin tärkeä osa joulunviettoa, johon suhtauduttiin vakavasti ja huolellisesti. Saunan lämmitys aloitettiin hyvissä ajoin, usein jo aamuyöstä, jotta kaikki ehtivät saunoa ennen pimeän tuloa. Saunominen tapahtui hiljaisuudessa, sillä vanhan kansan uskomuksen mukaan näin vältyttiin seuraavan kesän hyttysiltä ja muilta itikoilta.

 



 

Koska kerrostaloasunnoissa ei useinkaan ole omia saunoja, monissa taloyhtiöissä on tapana tarjota asukkaille ilmainen joulusauna. Joulusaunassa on yleensä erilliset vuorot naisille ja miehille. Taloyhtiön yhteinen joulusauna tarjoaa mainion tilaisuuden tutustua naapureihin, sillä sauna on perinteisesti paikka, jossa tittelit ja arvonimet jätetään ulkopuolelle, ja ihmiset kohdataan tasavertaisesti. Mikä olisikaan parempi hetki tutustua naapureihin kuin joulusaunan lämmössä!

Yleiset saunat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana kokeneet merkittävän suosion kasvun, ja monet niistä ovat avoinna myös joulun pyhinä. Artikkelin lopusta löydät esimerkkejä Helsingissä ja Tampereella avoinna olevista saunoista.

Jouluperinteet

Nykyään jokainen saunoo itselleen sopivaan aikaan ja omalla tavallaan. Joulusaunaan liittyy kuitenkin monia perinteitä, ohjeita ja uskomuksia, joita monet haluavat yhä noudattaa ja sisällyttää omiin joulusaunaperinteisiinsä. Alla on listattu muutamia näistä.

Joulusaunan valaisu kynttilöin ja lyhdyin

Joulusaunan tunnelma syntyy usein elävästä valosta, kuten kynttilöistä ja lyhdyistä, sähkövalojen sijaan. Jos käytät aitoja kynttilöitä, muista olla erityisen varovainen – saunan lämpö voi sulattaa kynttilät nopeasti. Älä koskaan jätä kynttilöitä vartioimatta, jotta saunominen pysyy turvallisena.

Hiljaisuus ja rauhoittuminen saunassa

Joulusaunassa vallitseva hiljaisuus on ollut perinteisesti tapa varmistaa, ettei hyttyset ja itikat kiusaa seuraavana kesänä – tai näin vanha kansa ainakin uskoi. Hiljentyminen tarjoaa kuitenkin myös kaivattua vastapainoa arjen kiireille ja hälylle. Sauna on täydellinen paikka rauhoittumiselle ja mielen tasapainottamiselle.

Selvinpäin saunassa

Vanhan kansan uskomuksen mukaan humalassa saunaan meneminen suututti saunatontun, joka saattoi polttaa saunan – ja pahimmassa tapauksessa myös saunojan. Vaikka saunatonttuihin ei uskoisikaan, selvinpäin saunominen on aina suositeltavaa turvallisuuden ja nautinnon takaamiseksi.

Löylytuoksut

Vanhan kansan perinteen mukaan oluen kaataminen kiukaalle loi saunaan lämpimän leivän tuoksun ja sen uskottiin edistävän seuraavan vuoden ohrasadon kasvua. Nykyään löylyihin voi lisätä tuoksua valmiilla löylytuoksupusseilla, joita on saatavilla monenlaisina.

Kiireettömyys

Joulusauna on hetki rauhoittumiselle, joten siihen kannattaa varata reilusti aikaa. Löylyistä ja saunaseurasta on hyvä nauttia kiireettä, oman mielen ja jaksamisen mukaan. Saunomisen voi yhdistää vilvoitteluun ulkona, hangessa tai vaikka avannossa, mikä tuo kokemukseen oman ainutlaatuisen lisänsä.

Jouluruokaa saunatontulle

Vanhan uskomuksen mukaan saunatontulle kuuluu jättää hieman jouluruokaa ja -juomaa, jotta se voi saunoa rauhassa talonväen jälkeen. Tonttujen kerrotaan nauttivan löylyistä läpi yön.

Lempeitä löylyjä!

Lue myös: Voiko vauvan viedä saunaan?

Joulusauna koko perheelle

Jos suunnittelet joulusaunaa lasten kanssa, jotkin saunat tarjoavat erityiset hinnat ja mukautetut käytännöt lapsiperheille. Tämä kertoo niiden olevan lapsiystävällisiä, ja ne voivat tarjota koko perheelle miellyttävän joulusaunakokemuksen. Suosittelemme tarkistamaan saunojen käytännöt ja mahdolliset erityisjärjestelyt ennen vierailua.

Helsinki

Tampere

  • Rauhaniemen kansankylpylä: 24.12. klo 10–18, 25.12. klo 14–22:30, 26.12. klo 11–22:30, rauhaniemi.net
  • Kaupinojan sauna: 24.12. klo 10–14, 25.12. klo 14–18 ja 26.12. klo 12–21:15, talviuimarit.fi
  • Rajaportin sauna: 24.12. klo 12–18, rajaportinsauna.fi

Aikuisille suunnatut joulusaunat

Jotkin joulusaunat ovat suunniteltu erityisesti aikuisille, tarjoten rauhallisen ja hiljaisen ympäristön. Näissä saunoissa lapset eivät välttämättä ole tervetulleita tai lapsille ei ole erikseen mukautettuja palveluita, joten tarkistathan saunojen käytännöt etukäteen.

Helsinki

  • Uusi Sauna: 24.12. klo 10–16, uusisauna.fi
  • Kämp Spa: 24.12. klo 10–18, 25.12. klo 10–18 ja 26.12. klo 10–18, kampspa.com
  • Lapinlahden Lähteen sauna: 24.12. klo 9–13, 25.12. klo 12–17 ja 26.12. klo 17–22, lapinlahdenlahde.fi/sauna

Tampere

Huom. Tarkistathan saunojen omilta sivuilta mahdolliset muutokset aukioloaikoihin ja käytäntöihin.

Lähteet:

Wikipedia, https://fi.wikipedia.org/wiki/Joulusauna

MTV Uutiset, https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vinkkeja-joulusaunaan-nain-kylvet-perinteiseen-tyyliin-ja-tunnelmallisesti/3207930

Suomalaisen kirjallisuuden seura, https://tietava.finlit.fi/juhlakalenteri/joulu/joulusauna/

Artikkelin kirjoittaja, Janne “Saunasankari” Orava on intohimoinen saunoja ja saunomisen puolestapuhuja, joka jakaa kokemuksia ja vinkkejä Instagramissa Saunasankarit-tilillä. Hän on saunonut yli 600 eri saunassa Suomessa ja Virossa. Janne on kehittänyt ja valmistaa uudenlaisia löylykauhoja, Oravakauhoja (saunaorava.fi), yhdessä lastensa ja veljensä kanssa. Kauha mahdollistaa perinteisestä poikkeavat, lempeän kosteat ja viipyilevät löylyt. Janne on myös mukana rakentamassa saunomista helpottavaa palvelua SaunaAtlasia (www.SaunaAtlas.com).

 

Mitä mieltä olet artikkelista?