Raskausaikana naisen kehossa tapahtuu monia muutoksia, joiden tarkoitus on tukea sikiön kasvua ja valmistaa kehoa synnytykseen. Muutokset alkavat jo alkuraskaudesta ja vaikuttavat muun muassa kohdun kokoon, verenkiertoon ja aineenvaihduntaan. Nämä muutokset voivat aiheuttaa oireita, kuten pahoinvointia, ihon tummumista ja hiusten kasvun kiihtymistä, mutta suurin osa muutoksista palautuu normaaliksi synnytyksen jälkeen.

Viimeksi päivitetty 4.11.2024

Jo alkuraskauden aikana kehossa alkaa tapahtua monia eri muutoksia.

Normaali raskaus kestää keskimäärin noin 40 viikkoa eli 280 vuorokautta, ja tuona aikana keho muuttuu monin eri tavoin. Muutosten tarkoituksena on paitsi auttaa sikiötä kasvamaan ja kehittymään, mutta myös avustaa kehoa selviämään raskaudesta sekä synnytyksestä. Osa muutoksista tapahtuu heti alkuraskauden aikana, osa ilmaantuu vasta myöhemmin.

 

 



 

Toisinaan kehon muutokset raskauden aikana voivat oireilla mm. pahoinvointina, hiusten kasvuna ja ihon tummenemisena, mutta muutokset eivät usein ole pysyviä, vaan keho alkaa toipumaan ennalleen pikkuhiljaa synnytyksen jälkeen.

Kohtu kasvaa jopa yli kilon painoiseksi

Kohdussa alkaa tapahtua muutoksia heti raskauden alkuaikana, ja sen paino nouseekin yhdeksän kuukauden aikana sadasta grammasta jopa yli kiloon. Kohdun seinämä on raskauden alkuvaiheessa hyvin paksu, mutta sikiön kasvaessa seinämä venyy, ollen lopulta vain noin puolen senttimetrin paksuinen.

Veren määrä kehossa lisääntyy

Raskauden aiheuttamat muutokset kehossa kohdistuvat suuresti etenkin verenkiertoelimistöön, sillä verimäärän täytyy riittää äidin lisäksi myös sikiölle. Lisäksi verta menetetään usein synnytyksen aikana, joten veren määrä alkaa lisääntyä kehossa. Tämä alkaa tapahtua jo heti alkuraskauden aikana, ja kaiken kaikkiaan kehon verimäärä raskauden aikana kasvaakin jopa 40–50 %. Monikkoraskauksissa kasvua voi olla jopa vielä enemmän.

Lisääntynyt punasolumäärä yhdistettynä sikiön ja istukan kasvuun lisäävät myös raudan tarvetta, ja monen äidin onkin otettava rautalisää raskauden aikana.

Paino nousee ja aineenvaihdunta kiihtyy

Näkyvin kehon muutos raskauden aikana on painonnousu, joka alkaa tapahtua 20. raskausviikon jälkeen. Paino nousee paitsi kasvaneen kohdun, sikiön, lapsiveden ja istukan vuoksi, mutta myös kehon veri- ja nestemäärän kasvu lisää painoa. Jo pelkästään istukka painaa puolisen kiloa, ja lapsivettäkin voi olla kilon verran. Suurin osa painonnoususta tapahtuu kuitenkin vasta 20. raskausviikon jälkeen.

Myös aineenvaihdunta kiihtyy hieman raskauden aikana. Energiantarve suurenee kuitenkin vain hiukan, sillä etenkin loppuraskauden aikana liikunnan määrä usein vähenee. Äidin ei siis ole tarvetta syödä kahden edestä, vaikka usein toisin luullaan.

Keskimäärin paino nousee raskauden aikana n. 10–12 kg, mutta kilomäärä riippuu paljon myös äidin painosta ennen raskautta. Normaalipainoisilla suositeltu painonnousu on 11–16 kg, alipainoisilla 13–18 kg ja ylipainoisilla 5–9 kg.

Hiustenkasvu kiihtyy ja iho tummenee

Ihon muutokset raskauden aikana näkyvät etenkin rinnoissa ja vatsassa. Iho voi tummua väliaikaisesti etenkin nännien ja vatsan keskiviivan eli linea negran alueelta. Kasvoihin saattaa tulla myös maksaläiskiä, mutta ne katoavat usein synnytyksen jälkeen muutamassa kuukaudessa.

Koska raskaus venyttää ihoa nopeasti, raskauden toisen kolmanneksen aikana ilmaantuu usein myös raskausarpia vatsan, reisien ja rintojen alueelle. Lähes kaikille tulee jonkin verran raskausarpia, mutta ne haalistuvat ajan myötä, joskaan eivät yleensä katoa kokonaan.

Myös hiusten ja karvojen kasvu voi kiihtyä raskauden aikana – tosin synnytyksen jälkeen hiuksia voi irtoilla suurinakin tukkoina. Tilanne kuitenkin palaa normaaliksi yleensä vuoden sisällä synnytyksestä.

Tuki- ja liikuntaelimistö on raskauden aikana kovilla

Raskauden aiheuttamat muutokset tuntuvat erityisesti odottavan äidin selässä ja lantion alueella, kun kasvava kohtu siirtää vartalon painopistettä eteenpäin. Tämän johdosta ryhti usein muuttuu ja hartiat painuvat hieman eteenpäin. Vatsalihaksetkaan eivät pysty tukemaan selkää samalla lailla kuin ennen raskautta, sillä raskauden edetessä ne venyvät ja siirtyvät hieman sivumpaan. Loppuraskauden aikana selkälihakset voivatkin olla jo kovilla, etenkin jos vatsa on kovin iso.

Kipuja etenkin lonkkien ja häpyliitoksen alueilla voi aiheuttaa myös nivelsiteiden kudosten löystyminen. Kudosten löystymisen tarkoituksena on auttaa lantiorengasta mukautumaan paremmin raskauteen ja synnytykseen, mutta löystymistä tapahtuu kaikkialla kehossa. Tämä voi vaikuttaa myös esimerkiksi jalkojen muutoksiin raskauden aikana.

Rinnat kasvavat ja aristavat

Rinnat alkavat kasvaa ja aristaa jo heti alkuraskauden aikana. Aluksi tämä johtuu verenkierron lisääntymisestä kehossa, myöhemmin kasvuun vaikuttavat myös rasvan kertyminen sekä rauhaskudoksen kasvu. Kasvun lisäksi rinnoissa tapahtuu muitakin muutoksia – verisuonet voivat alkaa kuultaa ihon läpi ja rinnoissa voi tuntua kyhmyjä. Myös nännipihat muuttuvat: niiden läpimitta kasvaa, väri muuttuu tummemmaksi ja rauhaset voivat alkaa erittää talia ihoa suojatakseen. Raskauden loppupuolella rinnoista voi erittyä jo hieman maitoa.

Näkökyky voi heikentyä

Raskauden aiheuttamat muutokset yltävät myös silmiin. Oireita on monenlaisia: kehon lisääntynyt estrogeeni ja hormonimuutokset voivat aiheuttaa esimerkiksi kuivasilmäisyyttä. Tämä on kuitenkin onneksi helposti hoidettavissa kosteuttavien silmätippojen avulla. Oireita ei kannata jättää huomioimatta, sillä hoitamattomana kuivasilmäisyys saattaa aiheuttaa silmän pintaan vaurioita.

Lisäksi silmissä voi näkyä turvotusta, mikä johtuu sarveiskalvoihin kerääntyneestä nesteestä. Nämä muutokset voivat aiheuttaa näköhäiriöitä ja huonontaa näöntarkkuutta, mikä voi tuntua pelottavaltakin. Muutokset eivät kuitenkaan ole vaarallisia, ja synnytyksen jälkeen silmien turvotuskin katoaa.

Myös silmänpaineet voivat toisinaan laskea hormonaalisten muutosten myötä. Silmänpaineen lasku voi olla suurta etenkin monikkoraskauden aikana, mutta tämä ei ole vaarallista.

Lisää kehossa tapahtuvista muutoksista pääset lukemaan täältä: https://www.vau.fi/raskaus/raskausajan-vaivat/raskaus-on-fyysinen-mullistus/

Kuuntele myös podcastimme kehon muutoksista: https://www.vau.fi/podcast/vau-fi-podcast-kehon-muutokset-raskauden-aikana/

Lähteet: Terveyskirjasto, Terveyskylä

Mitä mieltä olet artikkelista?