Viimeksi päivitetty 28.10.2024
Aikuisen kannalta hyvä asunto ei välttämättä ole turvallinen koti lapselle – pieni seikkailija kun saattaa kiinnostua sellaisistakin asioista, joista lapsen ei olisi ajatellut kiinnostuvan. Lisäksi vaaranpaikat ovat erilaisia lapsen iästä riippuen: omin jaloin kävelevä taapero tarvitsee erilaista huolehtimista kuin vastasyntynyt pikkuvauva. Kodin ratkaisuja lapsen turvallisuuden takaamiseksi kannattaakin muistaa pohtia aina säännöllisin väliajoin.
Lapsen turvallisuuden kannalta on kaikkein tärkeintä, ettei häntä jätetä itsekseen tilanteisiin tai ympäristöön, jotka voivat olla vaarallisia. Älä koskaan jätä vauvoja tai pikkulapsia yksikseen pitemmäksi aikaa. Pidä lasta aina silmällä, niin että tiedät hänen sijaintinsa. Ota myös huomioon, että mitä väsyneempi olet, sitä tarkkaamattomammaksi tulet.
Kodin turvallisuus on helppo tarkistaa esimerkiksi Kotitapaturman sivuilta löytyvien tarkistuslistojen avulla.
Turvallinen keittiö
Kodin turvallisuus alkaa keittiöstä, jossa suurin riskitekijä on liesi – sen turvallisuuteen kannattaa siis kiinnittää huomiota ensimmäisenä. Parasta olisi pitää pikkulapset kokonaan poissa uunin ja lieden luota etenkin ruokaa laittaessa. Seuraavilla helpoilla vinkeillä pystyt tekemään keittiöstäsi turvallisemman kohteen myös silloin, kun pienet jalat saapuvat tutkimaan keittiön ihmeitä.
- Hanki lieteen lapsilukko, jotta lapsi ei pääse laittamaan levyjä tai uunia päälle.
- Ruokaa laittaessasi kattilan kahvan tulee osoittaa seinään päin, jotta lapsi ei pääse vahingossa kaatamaan kattilan kuumaa sisältöä päälleen. Mikäli mahdollista, käytä kokatessasi mieluiten kauimmaisia levyjä.
- Älä koskaan laita ruokaa tai nauti kuumia juomia lapsi sylissä.
- Mikäli olet aikeissa hankkia uuden lieden, kannattaa harkita induktioliettä, jonka levyt eivät tunnu sormiin aivan yhtä kuumilta kuin tavallisen lieden levyt. Kaasuliesissä on useimmiten lapsiturvallinen toiminnon suojaus, mutta liekki saattaa olla yhtä kuuma kuin keittolevy.
- Astianpesukonetta täyttäessäsi asettele veitset teräpuoli alaspäin. Näin vältät pahimmat loukkaantumiset, mikäli lapsi sattuisi kaatumaan tiskikoneen päälle.
- Vaarallisia esineitä sisältävät laatikot ja kaapit tulisi sulkea niin, ettei lapsi saa niitä auki. Tämä koskee ennen kaikkea paikkoja, joissa säilytät jätteitä, veitsiä, saksia, alkoholia, pesuaineita tai muita lapselle vaarallisia kemikaaleja, lääkkeitä ja vitamiineja.
Turvallinen olohuone
Olohuoneessa vietetään aikaa todennäköisesti eniten koko asunnossa, joten sen lapsiturvallisuus kannattaa varmistaa. Lapselle turvallinen koti edellyttää joskus myös hetkellistä tavaroista luopumista: esimerkiksi koriste-esineet, maljakot, valokuvakehykset ja muut irtotavarat kannattaa pikkulapsivaiheen ajaksi siirtää pöydiltä ja ikkunalaudoilta parempaan turvaan. Olohuoneen turvallisuutta kannattaa parantaa myös seuraavin keinoin:
- Aseta teräviin pöydänkulmiin kulmasuojat siltä varalta, että lapsi kolauttaa niihin esimerkiksi päänsä.
- Vältä pöytäliinojen käyttöä – pikkulapsi voi liinaan tarttuessaan vetää pöydältä samalla alas myös kahvikupit, lautaset ja kaiken muun pöydällä olevan.
- Hanki pistorasioihin suojat, jotka estävät lasta työntämästä sormiaan tai tavaroita pistorasiaan.
- Varmista, ettei olohuoneessa ole sellaisia huonekaluja, joiden päälle lapsi pääsee helposti kiipeämään.
- Sähköjohdot kiinnostavat lasta loputtoman paljon, mutta aiheuttavat myös monia vaaranpaikkoja – lapsi voi saada sähköiskun johtoa pureskellessaan tai kiertää johdon itsensä ympärille. Johdoille on kuitenkin saatavilla erilaisia säilytysratkaisuja, joiden ansiosta johdot saa piilotettua lapsen nopeilta sormilta. Varmista myös aina, ettei johdoissa ole kulumia, jotka lisäävät tapaturman riskiä.
Turvallinen kylpyhuone, sauna ja kodinhoitohuone
Kylpyhuone on tapaturma-altis paikka jo senkin vuoksi, että siellä liikuttaessa lattia on usein märkä. Kylpyhuoneessa pieni lapsi tarvitseekin erityistä valvontaa, eikä lasta saisi koskaan jättää esimerkiksi ammeeseen yksin – edes hetkeksi.
- Hanki saunan kiukaan ympärille turvakaide, joka estää kiukaan päälle horjahtamisen.
- Asenna suihkun hanaan kuumavesilukko, jotta lapsi ei vahingossa laske tulikuumaa vettä päälleen.
- Hanki vauvalle tukeva ja turvallinen hoitopöytä ja pidä huolta, ettet jätä hoitopöydällä olevaa lasta hetkeksikään valvomatta. Lapsi voi vierähtää pöydältä nopeasti alas, vaikka kääntäisit katseesi vain pariksi sekunniksi.
- Pidä pesukoneiden ja kuivausrumpujen luukut aina kiinni – pieni lapsi kun voi keksiä ryömivänsä koneen sisälle tai lukita sinne vahingossa lemmikin tai sisaruksen.
- Mikäli lattiapintojen liukkaus huolettaa, kannattaa kylpyhuoneeseen hankkia suihkumatto, joka vähentää liukastumisen riskiä.
Turvallinen piha
Kodin turvallisuus käsittää myös piha-alueen, joskin siellä turvallisuuden varmistaminen on hieman hankalampaa – etenkin, jos kyseessä on suuri piha. Varmista kuitenkin aina, ettei lapsi pääse käsiksi esimerkiksi teräviin puutarhatyökaluihin tai pihalannoitteisiin ja -myrkkyihin. Mikäli pihalta löytyy vaja tai varasto, säilytä siellä lapselle vaaralliset tavarat ja aineet. Tarkista myös pihan kasvien myrkyllisyys.
Opeta lapselle myös, ettei pihalta saa koskaan juosta tielle esimerkiksi pallon perässä. Pieniä lapsia tulisikin aina vahtia heidän ollessaan ulkona.
Huonekasvit
Kodin turvallisuus voi kohentua huomattavasti jo myrkyllisten kasvien poistamisella asunnosta. Monet lapset haluavat leikkiä mullalla, ja pieninä tutkijoina he mielellään maistavat kaikkea uutta. Värikkäät kukat ja lehdet eivät ole poikkeus.
Vältä myrkyllisiä huonekasveja sisätiloissa ja sijoita huonekasvit sellaiseen paikkaan, joista lapsi ei pysty kaatamaan niitä. Useimmat ruukkukasvit eivät ole tappavan vaarallisia, mutta monet voivat aiheuttaa ärsytystä, jos lapsi yrittää syödä niitä. Yleisimmät myrkylliset huonekasvit ovat:
- Agaave
- Flamingonkukka
- Hortensia (Hydrangea macrophylla)
- Huonekoiso (Solanum pseudocapsicum)
- Ihmepensas (Codiaeum)
- Joulutähti (Euphorbia pulcherrima)
- Juurakkovehka (Alocasia)
- Kirjovehka (Diffenbachia)
- Muratti (Hedera helix)
- Oleanteri (Nerium oleander) HUOM! Erittäin myrkyllinen!
- Paksujalka (Pachypodium lamieri)
- Syklaami (Cyclamen persicum)
- Pasuunat (Brugmansia) HUOM! Erittäin myrkyllinen!
- Viirivehka (Spathiphyllum).
Myrkytystietokeskuksen kotisivuilta löytyy tarkka luettelo sekä myrkyllisistä että vaarattomista kasveista.
Kodin turvallisuus yleisesti
Loppujen lopuksi turvallinen koti lapselle, aikuiselle ja perheen lemmikeille on helppo toteuttaa hyvinkin edullisesti; monet lapsilukot esimerkiksi lieteen ja pistorasioihin maksavat vain muutaman euron.
Toisinaan asunnon pohjaratkaisu pakottaa tekemään hieman lisäostoksia turvallisuuden takaamiseksi. Mikäli asunnossa on useita kerroksia, portaiden ylä- ja alapäähän on syytä asentaa lapsiportit estämään pikkulapsen pääsy portaisiin. Porrasaskelmiin on myös hyvä kiinnittää liukuestetarrat siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa liikkua portaissa itse. Lisäksi matala kaidepuu auttaa lasta kulkemaan raput turvallisesti.
Muista kohtuus suojelemisessakin
Pienet vahingot ovat luonnollinen osa lapsen oppimiskehitystä. Lapsen perässä juokseminen ja kieltely aina, kun tämä lähestyy mahdollista vaaranpaikkaa, on rasittavaa, mutta se voi myös rajoittaa lapsen luonnollista halua tutkia lähiympäristöään.
Turvallinen koti lapselle auttaa vähentämään tapaturmien riskiä, mutta on myös tärkeää erottaa todella vaaralliset asiat niistä, joista voi seurata korkeintaan mustelma tai rupi polveen. Lapsen on itse vähitellen opittava, mikä voi olla haitallista. Kodin turvaaminen onnettomuuksien varalta ei tarkoita lapsen löytämisen riemun hillitsemistä vaan turhien vahinkojen ja onnettomuuksien vaaran vähentämistä.
Lähteet: Kotitapaturma, Myrkytystietokeskus