Erilaiset jalkavaivat ovat yleisiä varsinkin raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Jalka saattaa myös kasvaa leveys- tai pituussuunnassa, mutta muutokset ovat aina yksilöllisiä.

Viimeksi päivitetty 23.10.2024

Raskaushormonit vaikuttavat myös jalkoihin, ja jo ensisynnyttäjät voivat huomata jalan koon kasvaneen viimeisen kolmanneksen aikana. Mikäli kyse on pienestä muutoksesta, voi jalka palautua jonkin verran synnytyksen jälkeen, mutta aina näin ei kuitenkaan ole.

 



 

”Mikäli jalan koko kasvaa kokonaisella numerolla, ei se yleensä enää palaudu entiselleen. Osalla juuri ensimmäinen raskaus muuttaa jalkaa eniten, mutta toisaalta joskus muutokset voivat kehittyä myös useamman raskauden aikana asteittain”, jalkaterapeutti Heli Tuulaniemi Lääkärikeskus Mehiläisestä kertoo.

Mistä jalan muutokset raskauden aikana johtuvat?

Jalan muutosten taustalla on yksi raskaushormoneista, relaksiini, jonka tarkoituksena on löystyttää sidekudoksia niin, että keho pystyy mukautumaan raskauteen ja synnytykseen. Löystymistä ei kuitenkaan tapahdu ainoastaan lantion alueella, vaan kaikkialla kehossa – myös jaloissa. 

”Kun jänteet ja nivelsiteet pehmenevät, ne tukevat jalkaterän asentoa ja rakennetta huonommin. Tällöin jalkaterän lihakset joutuvat tekemään aktiivisemmin töitä, jotta jalan normaali toiminta olisi mahdollista”, Tuulaniemi kertoo.

Tuulaniemen mukaan lyhyessä ajassa tapahtuva painonmuutos on yksi ratkaiseva tekijä jalan muutoksiin.

”Vatsan kasvaessa myös alaselän notko korostuu, jolloin alaraajojen asento kiertyy hieman liikaa sisälle päin. Kun myös nilkka kiertyy liikaa, kuormitus tulee vahvasti jalkaholvin varaan. Tilannetta heikentää vielä se, että paine kasvaa etenkin jalkaterän etuosassa, joka on jalkaterän heikoin kohta. Näin jalkaterä alkaa muuttua leveämmäksi – ja myös pitemmäksi, mikäli pitkittäinenkin jalkaholvi on väsähtänyt.” 

Toisaalta myös yksilölliset tekijät, kuten synnyttäjän ikä, jalan rakenne, aiemmat jalkavaivat ja tapaturmat sekä jopa työnkuva voivat omalta osaltaan vaikuttaa siihen, millaiset jalan muutokset raskauden aikana lopulta ovat. Seisoma- ja istumatyö vaikuttavat jalkoihin eri lailla, ja esimerkiksi aiemmin tapahtunut nilkan nyrjähdys tai murtuma voi aiheuttaa sen, että kyseinen jalka oireilee raskauden aikana enemmän kuin toinen jalka.

Yleisimmät jalkavaivat raskauden aikana

Jalat voivat oireilla raskauden aikana hyvin eri tavoin: toisilla ilmenee useita eri oireita, toisilla oireet ovat hyvinkin vähäiset. Alkuraskauden aikana jalkaongelmia ei vielä yleensä ole, vaan ne ilmaantuvat vähitellen ja ovat voimakkaimmillaan raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Yleisimmät jalkavaivat raskauden aikana ovat:

  • Jalkojen turvotus

Jalkojen turvotus raskauden aikana on hyvin yleistä. Yksi turvotuksen syistä on se, että kasvanut vatsa painaa alaraajoihin meneviä laskimoita.

 

  • Suonikohjut

Jos odottavalla äidillä on taipumusta suonikohjuihin, voi niitä tulla raskauden aikana reilustikin. Toisilla niitä taas ei tule lainkaan.

 

  • Jalkakivut

Jaloissa voi esiintyä erilaisia kiputiloja, kuten kuormitusmuutoksesta johtuvaa hermopinteilyä. Varpaat saattavat myös puutua tai vaivaisenluu voi alkaa vaivata. Lisäksi voi esiintyä vasaravarpaisuutta. Kantapäiden kipeytyminen ja plantaarifaskiitiksi luettava jalkapohjan kalvojänteen oireilu ovat myös yleisiä.

  • Iho- ja kynsimuutokset jaloissa

Jalkojen turpoaminen voi aiheuttaa erilaisia muutoksia myös ihossa ja kynsissä, mikäli kengät ovat liian ahtaat. Toisinaan kantapään alla ja ympärillä oleva rasvapatja siirtyy liikaa kantapään sisäsyrjälle, jolloin kantapään iho muuttuu paksuksi ja halkeilevaksi. Iho voi paksuuntua ja kuivua jo pelkästään lisääntyneen paineen ja kuormituksenkin takia.

  • Varvasvälien hautuminen

Turvonneet jalat aiheuttavat helposti myös varvasvälien hautumista, kun varpaat ovat tiiviisti toisiaan vasten. 

Jalkavaivojen ehkäiseminen ja hoito

Jalkavaivat raskauden aikana voivat tuntua ikäviltä, mutta onneksi helpotusta on saatavilla myös kotikonstein. Tuulaniemi kehottaakin kaikkia pitämään jalkapohjan lihaksista hyvää huolta – sekä ennen raskautta että sen aikana. 

”Vahvat jalkapohjan lihakset jaksavat pitää paremmin jalan asentoa yllä, vaikka nivelsiteet olisivatkin löystyneet. Erilaisia, myös istualtaan tehtäviä jalkajumppaharjoitteita löytyy helposti netistä. Suosittelen jalkajumppaa ihan kaikille, sillä kenkien myötä ihmisten jalkapohjan lihaksisto on jo lähtökohtaisesti hieman heikentynyt.”

Vaikka kävely voi loppuraskaudesta tuntua vaikealta, niin pienikin liikunta on parempi kuin paikoillaan olo. Myös jalkojen nostaminen seinää vasten tai tukisukkien käyttö helpottaa turvotusta.

Jalkojen turvotuksen helpottamiseksi Tuulaniemi neuvoo pientä jaloittelua säännöllisin väliajoin, sillä pitkään paikoillaan seisominen tai istuminen vain lisää turvotusta.

”Vaikka kävely voi loppuraskaudesta tuntua vaikealta, niin pienikin liikunta on parempi kuin paikoillaan olo. Myös jalkojen nostaminen seinää vasten tai tukisukkien käyttö helpottaa turvotusta.”

”Varvasvälihautumia taas pystyy hoitamaan helposti itse laittamalla jalkojen pesun jälkeen varvasväleihin kosteutta imevät talouspaperitollot. Kosteus altistaa hautumille entisestään, joten myös sukkavalintaan kannattaa kiinnittää huomiota – tekninen sukka on parempi kuin puuvillasukka. Apteekista voi hankkia varvasväleihin pujoteltavaa lampaan karstavillaa, jos hautunut iho ei huolellisesta kuivaamisesta huolimatta parane. Villa imee sukkien ja kenkien käytön aikana ylimääräisen kosteuden iholta ja pitää varpaita vähän erillään toisistaan.”

Kantapään halkeileva iho tarvitsee säännöllistä rasvausta aina jalkojen pesun jälkeen. Syvälle menevä halkeama voi olla kipeä, vuotaa verta ja lisätä infektioriskiä, joten Tuulaniemi kehottaa käymään jalkojen hoidossa, jos halkeamien omahoito ei tuota tulosta. Jalkaterapeutin puheille kannattaa mennä myös siinä vaiheessa, kun jaloissa ilmenee vasaravarpaisuutta tai vaivaisenluuta. Kipuilu voi joissain tapauksissa helpottua pohjallisilla, jotka tukevat jalkaholvia.

”Lähtökohtaisesti en kuitenkaan suosittele pohjallisia ennaltaehkäisevästi, vaan kannattaa ensin kääntyä jalkaterapeutin puoleen. Jalan muutokset raskauden aikana ovat aika yksilöllisiä asioita, ja hoitoon hakeudutaan sen mukaan, miten voimakkaasti oire haittaa arkea. Useinhan jalkavaivat loppuvat raskauden jälkeen muutamassa kuukaudessa, mutta joskus palautumiseen voi mennä vuosikin”, Tuulaniemi ohjeistaa.

Sopivat kengät auttavat jalkaongelmissa

Oikeankokoiset ja -malliset kengät ovat tärkeässä roolissa jalkavaivojen hoidossa ja ehkäisyssä. Pitkin raskautta olisikin hyvä tarkkailla jatkuvasti jalkojen koon muuttumista, jotta tarvittaessa voi hankkia isommat kengät. 

”On ehdottomasti parempi hankkia ennemmin liian isot kengät kuin yrittää sinnitellä vanhoissa jalkineissa – vaikka jalka hieman palautuisikin raskauden jälkeen. Käyntivarasuositus pisimmän varpaan lisäksi pitäisi olla kengässä 12 mm. Kenkä ei saa missään nimessä puristaa, ja siinä on oltava tarpeeksi leveyttä, pituutta ja sisäkorkeutta varpaiden liikkumiselle. Esimerkiksi monissa tennareissa on kyllä leveä lesti, mutta sisäkorkeus on hyvin matala. Tällöin varpaiden iho alkaa helposti hinkata kenkää vasten, mikäli jaloissa on turvotusta. Nauhakiinnitys kengissä helpottaa kengän säätämistä, jos turvotuksen määrä vaihtelee”, Tuulaniemi kertoo.

Mitään tiettyä kenkämallia tai -merkkiä Tuulaniemi ei osaa suositella, sillä jalan muutokset raskauden aikana ovat hyvin yksilöllisiä. Lisäksi jalan rakenne vaikuttaa siihen, mikä kenkä juuri itselle on paras.

”Toki mitään korkokenkiä en suosittele ollenkaan käytettäväksi, koska ne ohjaavat lisää kuormitusta ja painetta jo ennestäänkin kovilla oleville jalkaterien etuosille.”

 

Lähteet: Jalkaterapeutti Heli Tuulaniemi (Lääkärikeskus Mehiläinen), Terveyskirjasto, Terveyskylä

Mitä mieltä olet artikkelista?