Matkustaminen pienten lasten kanssa on vaatii hieman enemmän suunnittelua, mutta huolellisella valmistautumisella matka sujuu mukavasti niin lapsille kuin aikuisille. Olipa kyseessä sitten kotimaanmatka autolla tai junalla, tai ulkomaanloma lentäen, tärkeää on varata tarpeeksi taukoja, viihdykettä ja välipaloja. Ulkomaille suuntautuvissa matkoissa on hyvä huomioida lasten erityistarpeet, kuten auringonsuoja ja mahdolliset lentomatkan haasteet. Kärsivällisyys ja joustavuus ovat avainasemassa, ja vaikka reissussa voi tulla yllätyksiä, matkailu on opettavainen ja rikastuttava kokemus koko perheelle.

Viimeksi päivitetty 11.10.2024

Matkustaminen lapsen kanssa vaatii hieman suunnittelua etukäteen, mutta hyvä valmistautuminen tekee matkustamisesta mukavampaa sekä lapsille että aikuisille.

Kun lähdet lomalle lapsen kanssa, mukaan kannattaa pakata ainakin aimo annos kärsivällisyyttä, ymmärrystä sekä iloista mieltä. Olipa matkakohteenasi sitten kaukomaat tai naapurikaupunki, pienellä suunnittelulla matka sujuu mukavammin. Matkan kulkuun vaikuttaa luonnollisesti lapsen ikä: isommat lapset jaksavat istua pitempiä aikoja paikoillaan, pienemmillä taas tuntikausia kestävät matkustusajat voivat tuntua piinallisen pitkiltä. Vauvan kanssa matkustamista taas rytmittävät vaipanvaihto ja ruokinta, mutta toisaalta vauva myös nukkuu paljon.

 



 

Kotimaan lomalle lapsen kanssa

Suomessa matkustaminen lapsen kanssa tapahtuu useimmiten autolla, junalla tai bussilla. Juna on näistä vaihtoehdoista helpoin, sillä lapsen ei tarvitse istua paikoillaan koko matkaa. Lisäksi monissa junissa on lasten leikkivaunu, joka tarjoaa tekemistä pitkienkin junamatkojen ajaksi.

Mikäli taas kuljet autolla ja suunnitelmissasi on ajaa esimerkiksi Etelä-Suomesta Lappiin, harkitse matkaan lähtemistä illalla – matka sujuu huomattavasti helpommin, kun lapsi nukkuu suurimman osan ajasta. Pakkaa tällöin takapenkille mukaan tyynyjä ja peitto, jotta lapsen on mahdollisimman helppo nukahtaa.

Varaa myös tarpeeksi väljät aikataulut lähtiessäsi lomalle lapsen kanssa: pysähdyksiä on tärkeää tehdä tarpeeksi usein, jotta lapsi jaksaa matkustamista. Vessa- ja jaloittelutauot sekä pidempi pysähdys ruokailua varten rytmittävät matkaa ja tekevät siitä lapselle helpomman. Mikäli mahdollista, jaa ajomatka yhden päivän sijaan kahdelle päivälle, jolloin paikoillaan istuminen ei tunnu lapsesta liian tuskalliselta. On myös tärkeää muistaa, että vauvojen ja taaperoiden istuimet rajoittavat liikkumista, eivätkä ole suunniteltuja pitkäaikaiseen yhtäjaksoiseen istumiseen. Tuntien paikallaan olo ei ole selkärangalle ergonomista.

Kun suunnittelet lähteväsi lapsen kanssa ulkomaille, ensimmäisenä tehtävänä on hankkia passit, tarkistaa kaikki tarvittavat rokotukset sekä hankkia matkavakuutukset.

Ulkomaille matkustaminen lapsen kanssa

Kun suunnittelet lähteväsi lapsen kanssa ulkomaille, ensimmäisenä tehtävänä on hankkia passit, tarkistaa kaikki tarvittavat rokotukset sekä hankkia matkavakuutukset. Etelän kohteisiin matkustettaessa on myös otettava huomioon, että lapsen iho on huomattavasti herkempi kuin aikuisella, ja tämän vuoksi mukaan on pakattava auringolta suojaavia vaatteita sekä lapsille tarkoitettua aurinkorasvaa.

Ensimmäinen lentomatka on lapselle jännittävä hetki, joka voi herättää monenlaisia tunteita. Jutelkaa matkasta jo etukäteen, ja ihmetelkää yhdessä lentokentällä näkyviä koneita. Ennen koneen nousemista on myös hyvä hetki purkaa viimeiset energiat ennen useamman tunnin istumista: lentokentällä riittää paljon tehtävää ja nähtävää, joten yhdessä kiertely ja leikkiminen saa odottelun kulumaan huomattavasti nopeammin.

Koneen noustessa ja laskeutuessa lapselle voi tarjota pillimehun tai smoothien, joiden nauttiminen voi estää korvien menemistä lukkoon. Vauvoilla taas imetys tai pulloruokinta ajavat saman asian. Lisäksi imetys voi rauhoittaa vauvaa uudessa tilanteessa.

Matkustaminen lapsen kanssa vaatii myös hieman tarkempaa suunnittelua matkatavaroiden osalta. Käsimatkatavaroihin kannattaa aina pakata vaihtovaatteita ja muita välttämättömyystarvikkeita siltä varalta, että lapsi oksentaa koneessa. Vaihtovaatteista on hyötyä myös silloin, jos ruumaan laitettu matkalaukku katoaa tai myöhästyy lennolta – etenkin lämpimiin kohteisiin matkustettaessa loman aloitus helpottuu huomattavasti, kun lomaa ei tarvitse aloittaa säntäämällä kauppoihin etsimään kevyempää vaatetusta.

Aina ulkomaanreissu ei toki tarkoita lentokoneella matkustamista, ja esimerkiksi automatkailu ulkomaille tarjoaa mahdollisuuden pitää runsaasti taukoja oman mielen mukaan. Laivamatka taas on helppo ja elämyksellinen tapa lähteä lomalle lapsen kanssa, sillä laivalla riittää monenlaista ihmeteltävää ja lapsille tarkoitettua ohjelmaa.

Muistilista matkalle

Olipa kulkuvälineenäsi mikä tahansa, muista ainakin nämä:

  •   Varaa mukaan välipalaa, jotta nälkäkiukku ei pääse yllättämään. Esimerkiksi banaanit, omenat, rusinat, smoothiepussit, pillimehut ja myslipatukat ovat helppoja ja terveellisiä eväitä, joita lapselle voi antaa naposteltavaksi.
  •   Mieti lapselle tekemistä matkan ajaksi. Panosta ruutuajan sijaan esimerkiksi väritys- ja puuhakirjoihin ja leluihin.
  •   Mikäli kyseessä on useiden tuntien mittainen matka, matkustaminen lapsen kanssa on usein helpompaa yöllä. Valitse siis mahdollisuuksien mukaan yölento tai lähde automatkalle illalla, jolloin lapsi voi nukkua suurimman osan matkasta.
  •   Ota matkalle mukaan yksinkertainen matka-apteekki, johon varaat perustarvikkeita, kuten laastareita, havanpuhdistusaineita, kipulääkettä ja käsidesiä.

Vaikka reissaaminen pikkulapsen kanssa ei aina ole helppoa, lomalle lapsen kanssa kannattaa silti lähteä. Lapsi oppii kyllä matkustamaan, ja iän myötä reissaaminen helpottuu. Suunnitelmallisuus helpottaa matkaa, mutta vältä silti stressaamasta liikaa etukäteen – pikkulapsiperheitä kun matkustelee maailmalla jatkuvasti.

Mitä mieltä olet artikkelista?