RSV eli respiratory syncytial virus on flunssan kaltainen virus, joka voi aiheuttaa vakavia hengitystieinfektioita etenkin vauvoilla ja pikkulapsilla. Vaikka virus voi terveillä aikuisilla olla lievä, pienillä lapsilla se saattaa johtaa hengitysvaikeuksiin ja sairaalahoitoon. Tänä syksynä Suomessa käynnistyy uusi RSV ehkäisyohjelma, joka tarjoaa suojaa vauvoille ja riskiryhmille.

Viimeksi päivitetty 30.9.2024

Jos olet raskaana tai pienen lapsen vanhempi, neuvolassa on ehkä mainittu kirjainyhdistelmä RSV.

RSV on lyhenne englannin kielen sanoista respiratory syncytial virus ja kyseessä on virus, joka aiheuttaa flunssan kaltaisesti oirehtivia infektioita etenkin talvikuukausina.

Vauvoille RSV ei kuitenkaan ole harmiton perusflunssa, sillä sen aiheuttama infektiotauti voi pahentua nopeasti, aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja johtaa sairaalahoitoon. Hyvä uutinen on, että Suomessa alkaa tänä syksynä RSV:n ehkäisy vauvoilla ja pikkulapsilla.

RSV-taudin oireet kuin flunssassa

RSV aiheuttaa hengitystieinfektioita kaiken ikäisillä. Oireet, kuten nuha, yskä ja kuume, muistuttavat tavallista flunssaa. Terveillä aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla tauti on usein lievä ja menee ohi itsestään. Pienillä lapsilla ja vanhuksilla virus kuitenkin voi aiheuttaa vakavia alempien hengitysteiden tulehduksia. Pienillä lapsilla RSV aiheuttaa ilmatiehyiden tulehdusta eli bronkioliittia ja keuhkokuumetta.

Pienillä lapsilla ja vanhuksilla virus kuitenkin voi aiheuttaa vakavia alempien hengitysteiden tulehduksia.

Alle yksivuotiailla RSV-taudin oireita ovat aluksi nuha, nenän tukkoisuus, yskä, kuume ja ärtyneisyys. Pahentuessaan tauti aiheuttaa hengitysvaikeuksia sekä ruokahaluttomuutta, joka voi johtaa kuivumiseen ja väsymiseen. Hengitysvaikeudet ilmenevät tyypillisesti hengityksen tihentymisenä, työläytenä, vinkumisena tai ritinänä.

Pienellä vauvalla oireena voi olla se, että hän ei jaksa syödä. Alle 3 kuukauden ikäisille suositellaan herkästi lastenlääkärin arviota koska heille voi kehittyä hengityskatkoksia ja hengitysvajaus. Vauvoilla tilanne vaatii usein sairaalahoitoa. Tämä johtuu siitä, että vauvojen hengitystiet ovat pienet, ja tulehdus voi tukkia ne helposti, aiheuttaen henkeä uhkaavia hengitysvaikeuksia.

Tauti tunnistetaan laboratoriotestin avulla. Kuten tiettyjen muiden virusten kohdalla, sairastettu RSV-tauti ei anna pysyvää suojaa vastaisuuden varalle. Sekä lapset että aikuiset voivat sairastaa taudin toistuvasti uudelleen. Ensimmäinen infektio on kuitenkin yleensä vakavin. Lapsilla RSV aiheuttaa usein jälkitautina välikorvatulehduksen. RSV on myös tärkeä astman jaastman kaltaisten oireiden käynnistäjä.

RSV leviää pisaratartuntana

RSV leviää hyvin helposti. Se tarttuu aivastusten, yskimisen ja vaikkapa suukottelun kautta tai epäsuorasti käsien tai nenäliinojen välityksellä. Virus voi elää kovilla pinnoilla – kuten leluissa – jopa useita tunteja. Ensimmäiset oireet alkavat 4—5 vuorokauden kuluttua. Tartunnan saanut ihminen levittää virusta yleensä noin viikon ajan. RSV:tä esiintyy kausiluontoisesti talvikuukausina. Tutkimusten mukaan se tarttuu pieniin lapsiin useimmiten vanhemmilta sisaruksilta tai muilta lapsilta.

Suomessa kolmasosa lapsista sairastaa RSV-taudin ennen yksivuotispäiväänsä. RSV on vauvojen yleisimpiä sairaalahoidon syitä. Useimmilla vauvoilla, jotka joutuvat sairaalahoitoon RSV:n vuoksi, ei ole muita terveysongelmia. On hankalaa arvioida, ketkä pikkulapsista sairastuvat vakavasti.

Leviämisen ehkäisemiseksi olisi tärkeää:

– pestä kädet huolellisesti saippualla ja vedellä
– yskiä ja aivastaa nenäliinaan tai hihaan
– pitää pinnat puhtaana
– huolehtia, ettei oireisena vieraile perheissä, joissa on pieniä vauvoja

Sairastuneen hoito

RSV-tautiin ei ole varsinaista lääkettä. Tämä tarkoittaa, että hoito on oireenmukaista: lievät oireet paranevat levolla ja flunssan oireita lievittävillä lääkkeillä. Oireileva tauti on tärkeää sairastaa kotona, jotta ei altista muita tartunnalle.

Jos vauvalla on seuraavia oireita, on syytä hakeutua viipymättä lääkärin vastaanotolle:
– hengitysvaikeuksia
– tihentynyttä hengitystä
– syömisen hankaluutta
– pienellä vauvalla (alle 3 kk) korkea kuume

Etenkin alle 3 kk ikäiset vauvat hoidetaan usein sairaalassa. Sairaalassa vakavampien tapausten hoitoon voi kuulua tarvittaessa lisähapen antamista, riittävästä nesteytyksestä huolehtimista ja lääkehoitoa.

RSV:n ennaltaehkäisy alkaa syksyllä

Tänä syksynä Suomessa alkaa RSV:n ehkäisy, johon ovat oikeutettuja kaikki epidemiakauden eli talvikuukausien aikana syntyneet vauvat sekä kauden alussa alle 3 kk ikäiset vauvat. Tämän lisäksi vasta-ainetta annetaan myös tietyille riskiryhmille 12 kuukauden ikään asti.

Tänä syksynä Suomessa alkaa RSV:n ehkäisy, johon ovat oikeutettuja kaikki epidemiakauden eli talvikuukausien aikana syntyneet vauvat sekä kauden alussa alle 3 kk ikäiset vauvat.

Vasta-ainetta annetaan vastasyntyneille jo synnytyssairaalassa ja vähän vanhemmille vauvoille neuvolassa. Ennaltaehkäisyn tarkoituksena on estää RSV:n aiheuttamia sairaala- ja tehohoitoja. Vastaava ohjelma on ollut käytössä useissa maissa syksystä 2023 alkaen.

RSV:tä vastaan on olemassa myös rokotteita raskaana oleville sekä yli 60-vuotiaille. Rokotteita on saatavilla yksityisestä terveydenhuollosta ja lääkärin reseptillä apteekista.

Kysy RSV:stä ja ennaltaehkäisystä lisää omasta neuvolastasi. Lisätietoa on saatavilla myös sivustolla www.torjutaanrsv.fi.

Lähteet:
1. Terveyskylä, lastentalo, https://www.terveyskyla.fi/lastentalo/tietoa-lasten-sairauksista/lasten-infektiotaudit/lasten-hengitystieinfektiot/ilmatiehyttulehdus-eli-bronkioliitti
2. THL, https://thl.fi/aiheet/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-
taudinaiheuttajat-a-o/rsv
3. Thomas E et al. J Infect Dis 2021 Mar 3;223(5):811-817.
4. HUS, Mediatiedote 17.9.2024.
5. Varha, Uutinen 17.9.2024.

MAT-FI-2400434-1.0-9/2024

Mitä mieltä olet artikkelista?