Viimeksi päivitetty 19.4.2024
Näistä aineksista rakentuu lapsiperheen terveellinen ruokavalio
Jos koko perhe syö yleisten ravitsemussuositusten mukaisesti, ei kenellekään tarvitse kokata mitään erikseen:
Terveellisen ruokavalioon kuuluu monenlaisia marjoja, kasviksia hedelmiä, täysjyväviljasta tehtyjä leipiä, puuroja ja muita viljatuotteita.
Lisäksi tarvitaan vähärasvaista proteiinia (kanaa, punaista lihaa, kasviproteiinia) sekä lisäksi kalaa pari kertaa viikossa.
Makkaraa yksivuotiaalle ei kannata antaa useammin kuin korkeintaan kerran viikossa, jotta lapsi ei saa liikaa nitriittiä. Sama pätee leikkeleisiin, joiden saanti on hyvä rajoittaa pariin siivuun viikossa.
Jos nitriittiä on ruokavaliossa runsaasti, sen arvioidaan Ruokaviraston mukaan aiheuttavan muun muassa methemoglobinemiaa. Methemoglobiini on hemoglobiinin muoto, jonka kyky kuljettaa happea on huono.
Lihajalosteet ovat usein myös suolaisia, mikä on toinen tärkeä syy pitää niiden käyttö minimissä. Kotona valmistettaviin ruokiin suolaa ei tarvitse lisätä lainkaan tai korkeintaan hyppysellinen.
Pehmeää rasvaa käytetään kohtuudella, mutta kovan rasvan kanssa kannattaa nuukailla.
Leivän päälle siis reilusti kasviksia ja esimerkiksi vähärasvaista juustoa ja puuroon lusikallinen metsämarjoja voisilmän sijaan.
Levitteeksi valitaan vähäsuolaisia, mutta kunnolla rasvaisia (vähintään 60 %) tuotteita, joissa pehmeän rasvan osuus on vähintään kaksi kolmasosaa rasvan kokonaismäärästä.
Yksivuotiaalle kelpo ruokajuoma on rasvaton maito tai kalsiumilla ja jodilla rikastettu kasvijuoma. Riisijuomaa ei suositella sen mahdollisesti korkean raskasmetallipitoisuuden vuoksi. Janojuomaksi aterioiden välillä sopii lapsellekin parhaiten vesi.
Normaalin ruuan lisäksi yksivuotias tarvitsee D-vitamiinilisää 10 ug vuorokaudessa.
Minä itse! Jätä lapselle tilaa oppia ja opetella
Yksivuotias on jo innokas oppija ja haluaa tehdä monia asioita itse, vaikka taitoja ei ihan kaikkeen vielä olisikaan.
Asiat kieltämättä sujuisivat sutjakammin ja vähemmällä sotkulla, jos aikuinen auttaisi opettelevaa lasta. Yritä silti jättää lapselle mahdollisimman paljon tilaa, aikaa ja mahdollisuuksia tehdä ja syödä itse – vain niin on mahdollista oppia.
Koko perheen yhteinen hetki – ainakin joskus
Parhaiten niin lapset kuin aikuiset voivat, kun ateriarytmi on säännöllinen. Hyvä nyrkkisääntö on, että ateriahetkiä olisi päivässä noin viisi.
On varmasti aikoja, jolloin haaveet leppoisista ruokahetkistä tuntuvat lähinnä vitsiltä, mutta mahdollisuuksien mukaan rauhoittakaa ruokailut ainakin joskus niin, että voitte syödä kiireettä ja nauttia toistenne seurasta yhteisen pöydän ääressä.
Lue myös:
Lähteet: Ruokavirasto, Terveyskirjasto