Viimeksi päivitetty 2.2.2024
Vaiva on tuttu varmasti jokaiselle meistä: talvella iho kuivuu, kutiaa ja punoittaa. Varsinkin pienen vauvan kuiva iho voi aiheuttaa huolta.
Aivan vastasyntyneiden vauvojen iho saattaa alussa olla hyvinkin kuiva ja hilseilevä, mutta ihon kosteustasapaino kehittyy nopeasti ajan myötä.
Kylmässä talvi-ilmassa herkästä ihosta kannattaa kuitenkin pitää erityisen hyvää huolta: paras kosteusvoide on sekä hellävarainen että tehokas.
Kuinka ehkäistä ihon kuivuminen?
Pidä puhtaana, kosteuta
Kuiva iho voi johtua monesta syystä: kylmyydestä, ikääntymisestä, kuivasta huoneilmasta, taipumuksesta atooppiseen ihoon tai liiallisesta saippuapesusta.
Peseytymistä ei kuitenkaan ole syytä vältellä ihon kuivumisen pelossa, vaan likainen iho kannattaa aina puhdistaa.
Kosteusvoiteita on moneen eri lähtöön, mutta luonnollisista ainesosista valmistettu tuote on paras kosteusvoide koko perheelle.
Kemikaalivapaat voiteet ei aiheuta iholle lisää ärsytystä, ja siksi ne ovat turvallisin vaihtoehto varsinkin lasten ja allergikkojen iholle.
Ihon hoitamisessa säännöllisyys on valttia ja siksi hoitorutiineista kannattaakin tehdä jokapäiväinen tapa.
Huomio ihoa hellivään ravintoon
Ihon huolellisen rasvaamisen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös ravintoon, sillä ihoa voi kosteuttaa myös sisäisesti.
Pähkinät, kylmäpuristetut öljyt ja sinkki, seleeni sekä E-vitamiini auttavat säilyttämään ihon kosteustasapainon, joten niitä kannattaa lisätä ruokavalioon varsinkin talvisin.
Vihreät kasvikset sisältävät tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, ja punaiset, keltaiset sekä oranssit kasvikset ovat ihon hyvinvointia tukevan beetakaroteenin lähteitä.
Suojaa kylmältä ja kuivalta ilmalta
Ulkoillessa iho kannattaa suojata kylmyydeltä vaatetuksen avulla, ja rasvata iho vasta sisälle tullessa, sillä voiteista ei ole pakkassuojaksi. Runsaasti vettä sisältävät voiteet voivat jopa pahentaa tilannetta ja lisätä paleltumariskiä.
Muista, että vauvan kuiva iho nauttii erityisesti sille suunnatuista voiteista, jotka ovat erityisen hellävaraisia ja ravitsevia.
Kasvojen lisäksi usein myös huulet kärsivät talvella kuivuudesta. Monet huulivoiteet kuitenkin kuivattavat huulia toistuvassa käytössä.
Ilmiö ei johdu niinkään toistuvasta käytöstä sinänsä vaan siitä, että osa huulivoiteista sisältää huulten herkkää ihoa ärsyttäviä ainesosia, kuten erilaisia säilöntä-, lisä- ja väriaineita.
Siksi kannattaa suosia luonnonmukaisista raaka-aineista valmistettuja voiteita, joiden ainesosalista on lyhyt.
Eroon vaippaihottumasta: pesu, kuivaus, kosteutus
Usein vauvan kuiva iho paranee yksinkertaisilla konsteilla: ihoa pestään päivittäin ja sitä rasvataan säännöllisesti vauvan iholle sopivilla voiteilla.
Mikäli iho hilseilee, kannattaa rasvaamisen jälkeen käsiin laittaa puhtaat tumput ja jalkoihin sukat.
Vauvan iho voi punoittaa ja olla ärsyyntynyt sekä arka varsinkin vaippa-alueen alueelta. Vaippa-ihottumaa voidaan ehkäistä ja hoitaa käyttämällä rauhoittavaa voidetta, vaihtamalla vaippa tarpeeksi usein ja antamalla vauvan makoilla säännöllisesti myös ilman vaippaa esimerkiksi pyyhkeen päällä.
Vaippa-alueen säännöllinen pesu ja rasvaus on tärkeää ihon paranemisen ja hyvinvoinnin kannalta. Pesun jälkeen iho kannattaa kuivata hellästi taputtelemalla, sillä hankaaminen tekee helposti kipeää.
Lapsen ja vauvan kuiva iho voi olla myös atopiaa
Atooppinen ihottuma on yksi lasten tavallisimmista ihotaudeista, joka puhkeaa useimmiten jo alle vuoden iässä.
Atooppinen iho oireilee punoittamalla ja kutisemalla, minkä lisäksi iho voi tuntua karhealta ja mennä jopa rikki. Usein atooppinen ihottuma on pahimmillaan talvella, mutta oireet lievenevät kesällä.
Atooppistakin ihoa on tärkeää hoitaa hellävaraisilla, juuri atooppisen ihon hoitoon suunniteluilla tuotteilla.
Lasten iho-oireita ei kannata säikähtää, sillä ne kuuluvat lapsuuteen. Lapsuusajan atooppinen ihottuma paraneekin yleensä iän myötä. Joillekin oireet voivat palata aikuisena, mutta atooppisen ihottuman ennuste on kuitenkin pääosin hyvä.