Kananmuna on simppeli, mutta monipuolisesti käytettävä, terveellinen herkku. Mutta saako sitä antaa vauvalle? Katso virallinen ohjeistus.

Viimeksi päivitetty 22.1.2024

Kananmuna on superruokaa

Kananmuna on oiva tuote. Paitsi että se on kätevästi pakattu omaan kuoreensa, se on ravintosisällöllisestikin tuhtia tavaraa: muna on oiva proteiinin lähde, minkä lisäksi siitä löytyy myös B12-, A- ja D-vitamiinia sekä jodia.

 



 

Kovaa rasvaa munassa on vain noin kolmannes rasvan kokonaismäärästä.

Toisin kuin moni ehkä olettaa, rasvakoostumuksenkaan vuoksi kananmunaa ei tarvitse turhaan vältellä. Kovaa rasvaa munassa on vain noin kolmannes sen sisältämän rasvan kokonaismäärästä.

Missä iässä kananmunaa saa antaa vauvalle?

Vauvan ruokavaliossa on monia rajoituksia, mutta mitä viralliset suositukset sanovat kananmunan sisällyttämisestä alle vuoden ikäisen ruokavalioon?

Kananmunaa saa antaa lapselle aikaisintaan 5 kuukauden iässä.

Sitä ennen (aikaisintaan 4 kuukauden iässä) pienokainen voi maistella pieninä makuannoksina kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Onko vauvalle annettava kananmuna kypsennettävä ennen syömistä?

Kananmunista ihmiseen tarttuva salmonella on maailmalla todellinen huolenaihe, minkä vuoksi monissa maissa munat suositellaan syömään vain kunnolla kypsennettyinä.

Myös vauvalle on turvallista antaa raakaa tai löysäksi keitettyä kananmunaa.

Suomessa salmonellaa esiintyy kananmunissa erittäin harvoin. Viimeksi kananmunaperäinen salmonellaepidemia koettiin vuonna 1995.

Koska tilanne on niin hyvä, myös vauvalle on turvallista antaa raakaa tai löysäksi keitettyä kananmunaa. Kakkutaikinaakaan ei tarvitse raa’an kananmunan takia jättää maistamatta.

Jos matkustelet maailmalla, kanamunien ja kananmunaa sisältävien tuotteiden, kuten majoneesin, kanssa on kuitenkin syytä noudattaa aivan erityistä varovaisuutta, olipa syöjänä lapsi tai aikuinen.

Suomalaisia kananmunia ei pestä ennen myyntiä – hyvästä syystä

Muista kuitenkin, että kananmunan kuoret eivät ole koskaan täysin puhtaita. Suomi kuuluu maihin, joissa kananmunaa ei pestä ennen myymistä, sillä peseminen tuhoaisi munan säilyvyyden kannalta tuiki tärkeän munaa suojaavan kalvon, kutikulan.

Koska kananmunat tulevat kotikeittiöön puhdistamattomina, kädet on syytä pestä aina munien käsittelyn jälkeen.

Koska kananmunat tulevat kotikeittiöön puhdistamattomina, kädet on syytä pestä aina munien käsittelyn jälkeen. Kananmunien keittäminen totta kai tuhoaa myös kuoriin jääneet bakteerit.

Kananmuna-allergia vaivaa 1–2 prosenttia alle kouluikäisistä lapsista

Maitotuoteallergian ohella kananmuna-allergia on pikkulasten keskuudesta melko yleistä. Ruokaviraston mukaan siitä kärsii noin 1–2 % alle kouluikäisistä lapsista.

Kananmuna-allergia saa tyypillisesti aikaan turvotusta kasvoissa, nokkosihottumaa sekä vatsakipuja. Henkeä voi ahdistaa, ja jos allergia on voimakas, seurauksena voi olla myös anafylaksia eli äkillinen, monioireinen ja vakava reaktio, joka vaatii välitöntä lääkärikäyntiä.

Iso osa kananmuna-allergioista loivenee tai häviää itsekseen pikkulapsivuosien kuluessa.

Lapsen kananmuna-allergia diagnosoidaan lääkärin ohjeistuksen mukaan niin, että ensin munat jätetään määritellyksi ajaksi ruokavaliosta pois. Oireiden syypää selviää, jos oireet palaavat sen jälkeen, kun kananmunat otetaan tauon jälkeen taas käyttöön.

Allergiaa kananmunissa aiheuttavat niiden sisältämät valkuaisaineet. Ristiallergian vuoksi kananmunille allerginen lapsi saattaa reagoida myös muiden lintujen muniin.

Lohduttavaa kuitenkin on, iso osa kananmuna-allergioista loivenee tai häviää itsekseen pikkulapsivuosien kuluessa.

Lähteet: Terveyskirjasto, Ruokavirasto

 

Mitä mieltä olet artikkelista?