Viimeksi päivitetty 29.11.2023
Graavilohi valmistetaan suolaamalla ja maustamalla raaka lohifilee. Se kääritään tiiviisti esimerkiksi voipaperiin ja annetaan tekeytyä jääkaapissa muutaman päivän ajan. Sitten kalaherkku onkin valmis ja ei muuta kuin nauttimaan!
Mutta entä jos olet raskaana? Voitko silloin syödä graavilohta turvallisin mielin? Valitettavasti vastaus on ei.
Graavilohi saattaa sisältää listeriabakteeria, joka on riski raskaudelle
Graavilohi on yksi niistä elintarvikkeista, joita raskauden aikana tulisi välttää listeriariskin vuoksi. Listeria on bakteeri, joka voi aiheuttaa vakavia seurauksia sekä äidille että sikiölle.
Raskaana oleville listeria aiheuttaa tavallisesti lähinnä flunssan kaltaisia oireita, kuten päänsärkyä, kuumetta ja lihaskipuja. Pahimmillaan seuraukset voivat olla paljon vakavampiakin, sillä listerioosista voi seurata ennenaikainen synnytys tai jopa keskenmeno.
Vastasyntyneelle listeria voi aiheuttaa aivokalvontulehduksen. Vauva voi saada tartunnan myös äidiltään.
Listeriaa voi esiintyä erityisesti sellaisissa elintarvikkeissa, jotka ovat pitkään säilyviä, kylmäsäilytettäviä ja kypsentämättömiä tai vain osittain kypsennettyjä.
Tällaisia ovat esimerkiksi graavilohi ja muut suolaamalla säilötyt kalat. Sama pätee kylmäsavustettuihin kaloihin sekä tyhjiöpakattujen sillituotteisiin, pastöroimattomaan mätiin sekä kypsentämättömiin äyriäisiin.
Muistathan, että sushi sisältää usein raakaa kalaa tai mätiä, joten sitäkään ei suositella raskaana oleville.
Syö raskauden aikana vain täysin kypsennettyä kalaa
Listeria voi lisääntyä graavilohessa myös jääkaappilämpötilassa, joten pelkkä kylmäsäilytys ei riitä estämään sen kasvua. Ainoa varma tapa tuhota listeria on kypsentää ruoka kauttaaltaan vähintään 72 asteen lämpötilaan.
Ruokaviraston suositusten mukaan raskaana olevien tulisikin syödä vain täysin kypsennettyjä kalatuotteita ja välttää kaikkia graavilohen kaltaisia raakoja tai osittain raakoja kalatuotteita.
Kalaa suositellaan syötäväksi 2–3 kertaa viikossa, sillä se sisältää runsaasti proteiinia, D-vitamiinia, jodia ja omega-3-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä sekä äidin että sikiön hyvinvoinnille.
Graavilohen sijaan raskaana olevan kannattaakin valita ruokavalioonsa kypsiä kalatuotteita ja syödä vaihtelevasti eri kalalajeja.
Hyviä kalavalintoja ovat esimerkiksi lohi, kirjolohi, siika, kuha, ahven, turska ja makrilli. Vältä kuitenkin suuria petokaloja, kuten haukea ja tonnikalaa, sillä ne saattavat sisältää haitallisia määriä elohopeaa.
Graavilohen käyttöön raskauden aikana suhtaudutaan eri maissa eri tavoin
Ruotsissa raskaana olevia opastetaan toisin. Naapurimaan elintarvikeiranomainen neuvoo, että tuoreesta kalasta itse graavattua lohta saisi syödä, eikä kaupankaan graavilohi ole ehdottomasti kielletty – kunhan valitsee paketin, jossa eräpäivä on mahdollisimman kaukana ja kala syödään viikon sisällä ostamisesta.
Britannian julkinen terveydenhuollon organisaatio NHS suosittaa, ettei raskauden aikana syödä graavilohta muutoin kuin kiehuvan kuumaksi kypsennettynä.
On kuitenkin tärkeää muistaa, että Suomessa listerioosi on yleisempi kuin muissa Euroopan maissa, ja riskiryhmien keskuudessa kuolleisuus on korkea, Ruokaviraston tietojen mukaan jopa 25 prosenttia. Erityisesti iäkkäät ihmiset – myös perusterveet – ovat alttiita vakavalle tartunnalle.
Muista noudattaa viranomaisten antamia ohjeita elintarvikkeiden turvallisesta käytöstä raskauden aikana, ja kysy tarvittaessa lisäneuvoja neuvolasta tai lääkäriltä.
Lue myös:
Lähteet: NHS, Livsmedelsverket, Ruokavirasto