Viimeksi päivitetty 15.11.2023
Hunaja on herkullinen ja terveellinen luonnontuote, jota monet suomalaiset nauttivat päivittäin.
Hunaja sisältää runsaasti sokereita, mutta myös muita ravintoaineita, kuten entsyymejä ja kivennäisaineita. Hunaja tekee hyvää myös vastustuskyvylle ja onpa sillä antibakteerisiakin ominaisuuksia.
Hunaja ja botulismin riski
Hunajan mahdollinen haitallisuus pohdituttaa raskaana olevaa todennäköisesti siksi, koska hunaja saattaa sisältää Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. Kyseessä on bakteeri, joka tuottaa vaarallista botuliinimyrkkyä.
Koska vauvan suolistomikrobisto on vielä kehittymätön, itiöt voivat muuttua kasvukykyisiksi myrkkyä tuottaviksi bakteereiksi, joita vauvan suoliston mikrobit eivät pysty tuhoamaan. Siksi hunajaa ei kannata antaa alle vuoden ikäiselle lapselle.
Botuliinit on hermomyrkkyjä, jotka aiheuttavat erilaisia hermoston halvausoireita. THL:n mukaan ensioireina myrkyksen saanut saattaa kokea muun muassa puheen vaikeutumista, näköhäiriöitä ja nielemisvaikeuksia. Pahimmillaan myrkytys johtaa kuolemaan. Tämä on kuitenkin erittäin harvinaista.
Raskauden ja imetyksen aikana hunajaa voi käyttää
Sen sijaan yli vuoden ikäisille lapsille kuin myös aikuisille Clostridium botulinum -bakteerin itiöt ovat vaarattomia.
Myös raskauden aikana ja imetettäessä hunajaa voi käyttää huoletta, sillä mahdolliset itiöt eivät kulkeudu odottajan tai rintamaidon kautta lapseen.
Hunaja on siis turvallinen elintarvike odottajalle, kunhan se on laadukasta ja hygieenisesti valmistettua.
Pysyttele silti kohtuudessa – hunaja on sokerituote
Hunaja on siis turvallinen ja terveellinen elintarvike raskausaikana. Käytössä kannattaa silti pysytellä kohtuudessa hunajan sisältämän suuren sokerimäärän vuoksi. Sokeri voi nostaa verensokeria ja lisätä painonnousua.
Liiallinen sokerin saanti voi myös altistaa raskausdiabetekselle, josta taas voi seurata monenlaisia ongelmia sekä äidille että lapselle niin synnytyksessä kuin myöhemmin elämässä.
Jos makeanhimo kuitenkin iskee, on hunajalla makeutettu puuro tai tee joka tapauksessa paljon parempi vaihtoehto kuin suklaalevy tai pussillinen karkkia.
Sokeria suositellaan nautittavaksi korkeintaan 45–50 grammaa päivässä. Määrä täyttyy noin 10 teelusikallisesta hunajaa.
Hunajan hyödyt raskausaikana – ja muulloinkin
Hunaja ei ole pelkästään makeutusaine. Kohtuukäytössä sillä voi olla myös monia hyödyllisiä vaikutuksia terveydelle. Osana terveellisiä elämäntapoja hunaja voi esimerkiksi:
- lievittää kurkkukipua ja yskää
- siedättää siitepölyallergioita
- edistää haavojen paranemista
- vähentää tulehdusta ja turvotusta
- parantaa suoliston toimintaa
- ehkäistä ummetusta
- auttaa unettomuuteen
- tasapainottaa verensokeria
- vahvistaa immuunijärjestelmää
- parantaa kolesteroliarvoja.
Hunaja on myös hyvä lähde antioksidanteille, jotka suojaavat soluja hapettumisstressiltä ja estävät ennenaikaista ikääntymistä. Antioksidantit voivat myös suojata sikiötä vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.
Terveyshyödyt korkealaatuisesta hunajasta
Hunajan laatuun ja turvallisuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten mehiläisten terveys, hunajan keruualue, hunajan käsittely ja pakkaustapa.
Suomalainen hunaja on yleensä korkealaatuista ja turvallista, sillä hunajantuottajat ovat sitoutuneet noudattamaan alan yhteisesti sovittuja hyviä käytäntöjä.
Jos alkuperämaata ei ole kirjattu hunajapurkin kylkeen, sen voi myös tarkistaa viivakoodista: jos koodi alkaa numerolla 64, kyseessä on suomalainen tuote.
Hunaja säilyy parhaiten kuivassa ja viileässä paikassa tiiviisti suljetussa astiassa. Hunaja ei pilaannu helposti.
Lue myös:
Lähteet: Ruokavirasto, Suomen Mehiläishoitajain Liitto, ET-lehti, THL