Pienet lapset kasvavat nopeaa vauhtia, mikä voi altistaa lapsen raudanpuutteelle. Varsinkin alle viisivuotiailla kasvu ja kehitys kuluttavat rautavarastoja tehokkaasti, jolloin raudan tarve lapsilla lisääntyy. Myös murrosikäisten ja runsaasti urheilevien nuorten raudan saannista kannattaa pitää erityistä huolta.
Raudanpuute voi näkyä hyvinkin erilaisina oireina, joten kannattaa ottaa asia rohkeasti puheeksi neuvolassa tai lääkärissä, mikäli epäilet lapsellasi raudanpuutostilaa.
Rauta pitää yllä vireystasoa ja auttaa keskittymään
Rauta on ihmiselle elintärkeä rakennusaine, sillä elimistö tarvitsee sitä veren punasoluissa olevan hemoglobiinin valmistamiseen ja hapen kuljettamiseen kaikkialle kehoon.
Riittävä raudansaanti edistää lapsen normaalia kognitiivista kehitystä. Sillä tarkoitetaan esimerkiksi kielen tuottamiseen ja ymmärtämiseen, muistiin, huomiokykyyn tai ongelmanratkaisemiseen liittyviä mielen toimintoja ja niiden kehittymistä lapsen kasvaessa.
Rautaa saa parhaiten monipuolisesta ruuasta. Suomessa raudan pääasialliset lähteet ovat täysjyväviljatuotteet ja liha. Kasvisruokavaliota noudattaessa on syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen, että raudan tarve lapsilla varmasti täyttyy. Myös pikkulasten runsas maidon juominen heikentää raudan imeytymistä.
Raudanpuutteen oireet lapsilla ja nuorilla
Raudanpuute voi oireilla eri tavoin eri-ikäisillä lapsilla ja nuorilla. Aina puutostilaa ei ole helppo huomata, sillä varsinkin pikkulasten on vaikea vielä sanoittaa omaa olotilaansa.
Oireet eivät myöskään aina ole yksiselitteisiä – väsymys voi johtua raudanpuutteen lisäksi myös huonoista yöunista tai liiallisesta ruutuajasta. Raudanpuute lapsilla ja nuorilla voi vaikuttaa elämään huomattavan paljon, ja se kannattaa aina tutkia lääkärissä.
Alle kouluikäisillä lapsilla raudanpuutteen oireet voivat näkyä esimerkiksi ruokahaluttomuutena, ärtyisyytenä, kasvukipuina ja tummina silmänalusina.
Raudanpuute kouluikäisillä lapsilla ja nuorilla voi oireilla muun muassa keskittymiskyvyttömyytenä, lihasten väsymisenä, toistuvina infektioina, päänsärkynä ja vatsakipuna sekä ruokahaluttomuutena.
Sydämen tykytys, levottomat jalat ja helposti hengästyminen voivat olla myös oireita siitä, että lapsen raudan tarve ei täyty.
On muistettava, että raudanpuute ei aina johda anemiaan. Mikäli kyseessä on niin sanottu piilevä raudanpuute, ei hemoglobiinin mittaus vielä paljasta raudanpuutostilaa.
Toisaalta joskus anemiasta voivat kärsiä myös sellaiset lapset, joilla ei juurikaan ole näkyviä oireita. Raudanpuute lapsella ei siis ole aina helposti havaittavissa.
Rautalisä on helppo keino korjata raudanpuute
Mikäli lapsi tai nuori ei saa tarpeeksi rautaa ravinnosta, voi lääkäri määrätä rautalisää tilanteen parantamiseksi. Lapsille ja nuorille sopiva valmiste on esimerkiksi SiderAL Junior, joka sisältää raudan lisäksi myös C-vitamiinia. Hyvänmakuinen jauhe voidaan nauttia sellaisenaan tai juomaan sekoitettuna.
SiderAL Juniorin voi nauttia mihin aikaan päivästä vaan, eikä nautittu ruoka vaikuta valmisteen imeytymiseen. SiderAL Junior suositellaan otettavaksi joka päivä, sillä tauottaminen ei lisää sukrosomiaalisen raudan imeytymistä.
SiderAL Juniorin sisältämä sukrosomiaalinen rauta imeytyy erittäin tehokkaasti ja on erityisen hellävarainen vatsalle ja suolistolle. Se onkin hyvä valinta myös silloin, kun lapsi tai nuori on saanut vatsavaivoja muista rautavalmisteista. Tuote sopii myös vegaanista ja gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.
On kuitenkin tärkeää keskustella aina ensin lääkärin kanssa ennen rautalisän ottamista – rautalisää ei koskaan kannata syödä ”varmuuden vuoksi”, sillä liika raudansaanti on haitallista.
Ammattilainen osaa arvioida parhaiten rautalisävalmisteen tarpeellisuuden ja ottaa huomioon yksilölliset seikat.
Rautalisä ei myöskään korvaa terveitä elämäntapoja eikä monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota. Raudan tarve lapsilla voi olla hyvin yksilöllistä ja vaihdella kasvaessa, joten veren rauta-arvoja on hyvä seurata rautalisän käytön aikana.
SiderAL Junior -valmisteen löydät apteekeista tai verkkokaupasta.