Viimeksi päivitetty 2.5.2023
Raudanpuute raskausaikana näkyy väsymyksenä, sydämen sykkeen nousuna, kalpeutena sekä kynsien ja hiusten haurastumisena. Myös korvien humina, mielialojen vaihtelu sekä aiempaa herkempi hengästyminen ja levottomat jalat ovat oireita raudan puutteesta.
Raudanpuute odottavilla äideillä on yleistä, eikä sitä ei kannata jättää hoitamatta.
Naisilla raudan tarve on suurempi kuin miehillä, sillä raskauden lisäksi myös kuukautiset kuluttavat voimakkaasti rautavarastoja. Erittäin runsaat kuukautiset voivatkin aiheuttaa vakavaa raudan puutosta. Kilpaurheilua tai aktiivista liikuntaa harrastavien kannattaa myös huolehtia riittävästä raudan saannista.
Kuinka raudanpuute vaikuttaa raskauteen?
Raudan tarve on raskausaikana suurempi kuin normaalisti, mutta rautaa kannattaa alkaa lisätä ruokavalioon jo ennen raskauden yrittämistä. Alhaiset rautavarastot heikentävät raskaaksi tulemisen mahdollisuutta, joten mitä paremmalla mallilla rauta-arvot ovat, sen todennäköisempää on myös hedelmöittyminen.
Raudan lisäksi myös foolihapolla on tärkeä merkitys raskaaksi tulemisessa, ja foolihappolisää kannattaisikin alkaa syödä jo muutama kuukausi ennen ehkäisyn pois jättämistä.
Raudanpuute raskausaikana lisää erilaisten komplikaatioiden – muun muassa pre-eklampsian eli niin sanotun raskausmyrkytyksen – sekä ennenaikaisen syntymän riskiä. Se voi aiheuttaa myös sikiön kasvun hidastumista ja normaalia alhaisempaa syntymäpainoa.
Raudanpuute vaikuttaa lapsen elämään myöhemminkin, sillä sen on todettu lisäävän riskiä erilaisiin keskittymis- ja käyttäytymishäiriöihin.
Alhaisista rauta-arvoista on haittaa myös synnytyksessä, jos äiti menettää paljon verta. Raskaudenaikainen raudanpuute näkyy suoraan äidin jaksamisessa: kun voimat ovat muutenkin vähissä, voi alatiesynnytys olla raskaampi kokemus.
Lisääntynyt raudan tarve on helppo paikata rautalisällä
Aina rautaa ei saa tarpeeksi ruokavaliosta, jolloin helppo keino paikata raudanpuute on syödä rautalisää. Rautalisä on erityisen hyvä vaihtoehto myös kasvissyöjille, sillä ruuasta rautaa saa parhaiten lihasta, kanasta ja kalasta.
Rautalisää ei kuitenkaan koskaan pidä mennä ottamaan omin päin – käänny siis aina ensin lääkärin puoleen. Raskauden aikana äidin hemoglobiinia tarkkaillaan säännöllisesti neuvolassa, ja lääkäri arvioi aina viime kädessä rautalisän tarpeen. Liiallinen raudan saanti voi olla haitallista, joten on tärkeää keskustella asiasta ensin ammattilaisen kanssa.
Rautalisää voi nauttia sekä kapseleina että jauheen muodossa. SiderAL Folic on uuden sukupolven jauhemainen rautalisä. Se sisältää sukrosomiaalista rautaa, jossa rautamolekyyli on suljettu suojaavan rakenteen eli sukrosomin sisään. Tämän ansiosta rauta imeytyy tehokkaasti koko ohutsuolen matkalta. Kun rauta vapautuu sukrosomista vasta maksassa, se ei ärsytä mahaa tai suolistoa.
SiderAL Folic sisältää myös foolihappoa sekä B6-, B12-, D3- ja C-vitamiineja. Jauheen muodossa olevaa hyvänmakuista rautalisäjauhetta ei sekoiteta nesteeseen, vaan se kaadetaan suoraan suuhun. Gluteeniton rautalisä sopii myös kasvisruokavalioon.
Mikäli rautavalmisteen haluaa nauttia ennemmin kapselina, silloin SiderAL Forte -rautalisä on kätevä valinta. Kapselin voi halutessaan kuitenkin myös avata, ja sisällä olevan jauheen voi sekoittaa ruuan tai nesteen joukkoon.
SiderAL Forte sisältää rautaa ja C-vitamiinia, se imeytyy tehokkaasti ja on vatsaystävällinen. Tuote sopii myös gluteenitonta ja vegaanista ruokavaliota noudattaville.
Rautalisä osaksi terveellisiä elämäntapoja
SiderAL-rautalisien sukrosomiaalinen rauta imeytyy jopa kolme kertaa tehokkaammin kuin perinteinen rauta. Muut ravinto- tai lääkeaineet eivät vaikuta tuotteen imeytymiseen, ja sen voi nauttia mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.
On kuitenkin muistettava, että rautalisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota ja terveellisiä elämäntapoja. Raudan tarve voi vaihdella elämän eri vaiheissa, joten omia rauta-arvoja sekä ruokailutottumuksia kannattaa tarkkailla säännöllisesti.
Tuotteen löydät apteekeista ja verkkokaupasta.