Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta puhutaan onneksi jo paljon, mutta ahdistuneisuus on jäänyt vähemmälle huomiolle. Ahdistuksen kanssa ei kannata – eikä tarvitse – jäädä yksin.

Viimeksi päivitetty 17.11.2022

Sekä raskaus että vauvan syntymä ovat suuria muutoksia. Ne voivat siksi nostaa ahdistuneisuuden riskiä enemmän kuin muut elämänvaiheet.

 



 

Ahdistuneisuus voi näyttäytyä pelokkuutena tai jännittyneisyytenä, vanhemmalla voi olla jatkuvia huolia vauvan voinnista tai voimakas ahdistus voi aiheuttaa fyysisiä oireita ja ohjata käyttäytymistä.

Ahdistuneisuuden oireita

  • levottomuuden tai jännittyneisyyden tunne
  • väsymys
  • keskittymisvaikeudet
  • ärtyneisyys
  • vapina
  • säpsähtely
  • hikoilu
  • pahoinvointi
  • ripuli
  • hengityksen tai pulssin tihentyminen
  • lihasjännitys
  • vaikeus nukahtaa ja pysyä unessa

Lähde: Terveyskirjasto

Vauvaperheiden lisääntynyt  ahdistus näkyy myös Ensi- ja turvakotien liiton vauvaperheille tarkoitetussa chatissa, jossa yhteydenottojen määrä on lisääntynyt koronavuosina.

”Moni vanhempi koittaa sinnitellä vähäisen tuen turvin ja vaatii itseltään vanhempana paljon. Tiukat vaatimukset itseä ja vanhemmuutta kohtaan uuvuttavat”, erityisasiantuntija Tanja Henttonen Ensi- ja turvakotien liitosta kertoo.

 

 

”Vanhempi ei aina koe rakkautta vastasyntynyttä kohtaan”

Vauvan odotukseen ja syntymään latautuu paljon positiivisia odotuksia, mutta hyvin tavallista on, että vanhemmuus herättää tunteita, joihin ei ole valmistunut ja, jotka yllättävät voimakkuudellaan.

”Vanhempi ei aina koe rakkautta vastasyntynyttä kohtaan, olo voi olla ahdistunut, riittämätön ja lapsen syntymä voi tuntua virhevalinnalta tai oma vanhemmuus huonolta ja vääränlaiselta. Vanhemmalla voi tulla tunne, että hän kadottaa itsensä vauvan myötä”, Henttonen sanoo.

Äitiyden mielikuvat ja todellisuus törmäyskurssilla

Vauvavuosi voi monen tuoreen äidin ennakkokuvitelmissa olla auvoisa ja seesteinen  ajanjakso, jolloin tutustutaan suloiseen vauvaan, käydään vaunulenkeillä ja kotoillaan sydämen kyllyydestä.

Mielikuvaa pönkittää vahvasti myös sosiaalinen media, jossa äitiydestä kerrotaan monesti pastellinsävyisten filttereiden läpi.

Onko elämässäsi joku, jolle voit puhua?

Jos oma tuore vanhemmuus tuntuu ihan muulta kuin somen pörröiseltä epätodellisuudelta, tärkeää olisi saada puhutuksi asiasta jollekulle.

”Puhuminen helpottaa. Myös tieto siitä, että ei ole vaikeiden tunteiden kanssa yksin, voi lohduttaa. Jos huolet ovat jatkuvia, ja kaikki ilo vauva-arjesta on kadonnut, on tärkeä saada apua”, Henttonen muistuttaa.

Apua väsyneille ja alavireisille vauvaperheen vanhemmille

Baby Blues -vauvaperhetyö on tarkoitettu väsyneille ja alavireisille vauvaperheen äideille ja isille. Käytännössä se on keskustelutukea ja vauva-arkeen liittyvää neuvontaa.

Vauvaperheiden unineuvonta on isossa roolissa yhteydenotoissa. Baby blues -työntekijän puhelinneuvonta ja käynnit kotona ovat maksuttomia ja vanhempi voi ottaa työntekijään itse yhteyttä.

Baby blues -työ on Ensi- ja turvakotien liiton kehittämä työmuoto, jota toteutetaan 10 paikkakunnalla ympäri Suomea.

Matalan kynnyksen vauvaperhepalveluista löydät lisätietoa Ensi- ja turvakotien liitosta.

Lue lisää vanhemmuudesta ja jaksamisesta:

Mitä mieltä olet artikkelista?