Mitä on kiertotietoisuus? Miten kiertotietoisuuteen perustuvat menetelmät voivat auttaa hedelmöittymisessä? Kokonaisvaltaisen lisääntymisterveyden asiantuntija ja sertifioitu kiertotietoisuuskouluttaja Niina Suni kertoo.  

Viimeksi päivitetty 26.9.2022

Mitä on kiertotietoisuus ja mihin sitä voi käyttää?

Termiä kiertotietoisuus voidaan käyttää löyhästi kuvaamaan kuukautiskierron vaiheiden tunnistamista.

 



 

Kun taas puhutaan kiertotietoisuuteen perustuvista menetelmistä, tarkoitetaan kierron hyvin tarkkaa seuraamista menetelmällä, joka antaa luotettavaa tietoa hedelmällisistä päivistä sekä kuukautiskierron terveydestä. Tätä tietoa saadaan tarkkailemalla päivittäin tieteellisesti osoitettuja kehon merkkejä tarkkojen ohjeiden avulla.

Kiertotietoisuuteen perustuvia menetelmiä on useita. Tarkimpiin ja luotettavimpiin lukeutuvat kehon merkkejä päivittäin havainnoivat ns. symptotermaaliset menetelmät.

Sympto viittaa kehon merkkeihin, kohdunkaulan limaan ja kohdunsuun muutoksiin, ja termaalinen kehon peruslämpötilaan. Näissä kehon merkeissä tapahtuu muutoksia kierron aikana muuttuvien naishormonitasojen mukaan.

Tällaiset kiertotietoisuuteen perustuvat symptotermaaliset menetelmät antavat paljon tietoa hedelmällisyydestä ja lisääntymisterveydestä ja koko kehon terveyden tilasta, mm. naishormonien tasoista ja tasapainosta ja ovulaatiohäiriöistä.

Kuukautiskierron parametrit myös usein johdattavat mm. ravintoainepuutosten, tulehdusten, kilpirauhasen, maksan tai suoliston ongelmien tai PCOS:n jäljille.

 

Terveysinformaation ohella menetelmä on isona apuna raskauden suunnittelussa, hedelmöittymisen ja turvallisen alkuraskauden tukemisessa.

Menetelmä kertoo paitsi ovulaatiosta ja hedelmällisestä ajasta, myös kierron terveydestä – onko se sellainen, että hedelmöittyminen voi tapahtua ja raskaus jatkua, jos hedelmöittyminen tapahtuu.

Luteinisoivaa hormonia (LH:ta) mittaavat ovulaatiotestit eivät aina kerro ovulaatiosta, ainoastaan, että ovulaatiolle on suotuisat olosuhteet.

Tiukoilla ohjeilla ja säännöillä kiertotietoisuuteen perustuvaa menetelmää voi käyttää myös luonnollisena raskauden ehkäisymenetelmänä.

Oikein käytettynä teho voi symptotermaalisilla menetelmillä olla yhtä hyvä kuin e-pillerillä. Menetelmän ohjeisiin ja sääntöihin pitää kuitenkin sitoutua tiukasti.

Muutokset kehon merkeissä kuukautiskierron aikana

Kohdunkaulan limassa, kehon peruslämpötilassa ja kohdunsuulla tapahtuu muutoksia kuukautiskierron aikana muuttuvien naishormonitasojen mukaan.

Kierron alussa kuukautisten aikana molempien päänaishormonien, estrogeenin ja progesteronin, tasot ovat matalalla. Kuukautisten jälkeen estrogeenitasot alkavat nousta ja ovat huipussaan juuri ennen ovulaatiota.

Ovulaation eli munasolun irtoamisen jälkeen muodostuu progesteronia, joka on hallitseva naishormoni loppukierron ajan. Kunnes hieman ennen kuukautisia naishormonitasot lähtevät taas laskuun.

Estrogeeni ja progesteroni ovat monessa suhteessa toistensa vastavaikuttajia ja tämä tulee hyvin esiin symptotermaalisessa kiertotietoisuudessa.

Kohdunkaulan lima

Kohdunkaulan lima on eritettä, jota tuottaa kohdun alaosan eli kohdunkaulan rauhaset.

Estrogeenitasojen nousu kuukautisten jälkeen saa aikaan sen, että kohdunkaulan liman määrä lisääntyy ja se muuttuu vetiseksi ja valuvaksi. Tällöin lima valuu kohdunkaulalta emätintä pitkin alas vulvalle.

Kohdunkaulan liman ilmaantuminen tarkoittaa, että hedelmällinen aika on alkanut.

Hedelmällinen ja valuva kohdunkaulan lima avaa pääsyn kohtuun ja edelleen munanjohtimeen, ja se voi elättää siittiöitä 3 – 5 vrk odottamassa ovulaatiota. Se myös tekee siittöille uintikanavia, tarjoaa ravinteita ja sopivat olosuhteet, auttaa hedelmöittymisessä ja suodattaa pois epänormaaleja siittiöitä.

Tyypillisesti kohdunkaulan lima on ensin valkoista ja kosteusvoidemaista, ja estrogeenitasojen noustessa eli ovulaation lähestyessä se muuttuu kananmunanvalkuaismaiseksi: kirkkaaksi, liukkaaksi ja venyväksi.

Ovulaation jälkeen nouseva progesteroni puolestaan kuivattaa liman, jolloin se jää tulpaksi kohdunkaulaan, eikä enää valu emätintä pitkin vulvalle. Siittiöt eivät pääse läpi, eivätkä selviydy tällaisessa kohdunkaulan limassa.

Normaalissa kierrossa kohdunkaulan limaa ei siis havaita ovulaation jälkeen ennen seuraavan kierron estrogeenitasojen nousua.

Kohdunkaulan limaa voi havainnoida normaalien vessakäyntien yhteydessä pyyhkiessä. Tarkempiin päätelmiin hedelmällisestä ajasta, erityisesti raskauden ehkäisyyn, täytyy kuitenkin osata huomioida muitakin tekijöitä kuten esimerkiksi muiden eritteiden erottaminen kohdunkaulan limasta ja mahdolliset hormoniepätasapainotilat.

Luotettaviin havaintoihin kannattaakin opetella symptotermaalisen menetelmän ohjeet.

Kehon peruslämpötila

Kehon peruslämpötila tarkoittaa “lepolämpötilaa” aamulla herätessä, ennen pystyyn nousemista.

Kuukautisista ovulaatioon asti kehon peruslämpötila pysyy matalammalla tasolla, kun taas ovulaation jälkeen muodostuva progesteroni nostaa lämpötilaa noin 0,2 – 0,4 C. Normaalissa kierrossa lämpötila pysyy korkeammalla seuraaviin kuukautisiin asti.

Lämpötilan nousu vahvistaa siis ovulaation tapahtuneen. Kun lämpötilan nousu havaitaan, ovulaatio on jo tapahtunut; koska munasolu elää vain 12 – 24 h, se on todennäköisesti jo hajonnut, ellei ole hedelmöittynyt.

Lämpötilan muutoksen voi helposti havaita tarkoilla ja toistettavilla mittauksilla: heti silmät avattua, riittävän pitkään ja samaan aikaan aamusta mitattuna.

Lämpötilan voi mitata kainalosta, emättimestä ja suusta, mutta aina samasta paikasta, jotta ne ovat vertailukelpoisia.

Myös muut lämpötilaan vaikuttavat tekijät, mm. sairastelu, stressi, alkoholi, unen määrä, tietyt lääkkeet jne., täytyy huomioida lämpötilan tulkinnassa.

Kohdunsuu

Myös kohdunsuulla tapahtuu muutoksia naishormonitasojen muutosten mukaan. Hedelmättömänä aikana (kuukautisten jälkeen ennen estrogeenitasojen nousua) kohdunsuu on hieman kiinteän tuntuinen, kallellaan peräsuoleen päin ja sisällä oleva kanava on kiinni.

Ovulaation aikaan kanava on auki, kohdunsuu tuntuu pehmeämmältä ja on enemmän linjassa emättimen kanssa; sekin siis tekee tehtävänsä pitääkseen kohdunkaulan portin kiinni hedelmättömänä aikana ja auki hedelmällisenä aikana!

Jotkut voivat tuntea kohdunsuun olevan korkeammalla ovulaation aikaan, mutta tässä on eniten yksilöllisiä eroja.

Ovulaation jälkeen kohdunsuu palautuu takaisin hedelmättömään tilaansa, mutta kuukautisten aikana sisällä oleva kanava on hieman auki, jotta kuukautisvuoto pääsee valumaan pois. Kuukautisten aikaan havaintoja ei tarvitsekaan tehdä.

Kohdunsuun havainnointi tehdään puhtailla käsillä, kynsiä varoen, työntämällä 1-2 sormea emättimeen, kunnes kohdunsuu tulee vastaan.

Havainnointi kannattaa tehdä samaan aikaan päivästä ja samassa asennossa: istuen, seisten, kyykäten tai esim. toinen jalka tuolille/vessanpöntön päälle nostaen.

Kohdunsuun muutokset ovat kuitenkin hyvin pieniä ja vaikeammin havaittavissa kuin kohdunkaulan lima ja kehon peruslämpötila. Erojen havaitsemiseksi menee yleensä useampia kiertoja.

Usein kohdunkaulan lima ja kehon peruslämpötila riittävät kierron seurantaan mainiosti.

Voit lukea lisää kiertotietoisuudesta osoitteesta hormonia.fi

 

Niina Suni on terveydenhuollon ammattilainen, proviisori, farmasian tohtori, kokonaisvaltaisen lisääntymisterveyden ammattilainen sekä sertifioitu kiertotietoisuuskouluttaja.

 

 

Lue lisää hedelmällisyydestä:

Mitä mieltä olet artikkelista?