Viimeksi päivitetty 9.5.2022
Raskaus aiheuttaa keskivartalon ympärysmitan kasvamisen lisäksi yhtä jos toisenlaista yllättävää kolotusta. Myös jalat saavat vaivoista osansa.
Raskaus lisää levottomien jalkojen todennäköisyyttä
Raskaus lisää todennäköisyyttä kärsiä levottomista jaloista. Koko väestöstä levottomista jaloista kärsii noin 5–15 prosenttia, mutta raskaana olevista jopa kolmannes.
Pahimmin levottomat jalat vaivaavat loppuraskaudessa, viimeisen raskauskolmanneksen aikana.
Lapsen syntymän myötä ongelma väistyy tai palaa entiselle tasolleen heillä, jotka kärsivät levottomista jaloista jo ennen raskautta.
Levottomien jalkojen oireet ja diagnosointi
Levottomilla jaloilla tarkoitetaan hankalaa tunnetta, joka keskittyy usein erityisesti sääriin.
Oireyhtymää on vaikea kuvailla ihmiselle, jolla ei ole vaivasta omakohtaista kokemusta. Nimensä levottomat jalat -oireyhtymä on joka tapauksessa saanut ihan syystä.
Sen lisäksi, että vaiva tuntuu epämiellyttävänä jomotuksena ja ”kalvamisena”, se saa aikaan myös pakonomaista halua liikutella jalkoja. Siksi ongelma korostuu monesti juuri silloin, kun pitäisi rauhoittua yöunille.
Kun lääkäri selvittää, voisiko kyseessä olla levottomat jalat -oireyhtymä, hän tekee sen määriteltyjen diagnostisten kriteerien mukaan. Näiden neljän kriteerin on täytyttävä:
- Jalkojen pakonomaisen liikuttamisen tarve, johon liittyy tavallisesti jalkojen hankalia tuntemuksia, esimerkiksi syvää jomotusta, kuumotusta ja jalkojen rauhattomuutta.
- Oireet esiintyvät tai pahenevat levossa ja paikallaan ollessa, kuten maatessa tai istuessa.
- Tuntemukset helpottuvat osittain tai kokonaan jalkoja liikuteltaessa, kuten kävellessä tai jalkoja venytellessä.
- Pakonomainen liikuttamisen tarve tai hankalat tuntemukset ovat voimakkaampia iltaisin tai öisin kuin tai niitä esiintyy ainoastaan iltaisin tai öisin.
Lisäksi tutkitaan, löytyykö oireiden taustalta mitään muuta sairautta. Samankaltaisia tuntemuksia voivat aiheuttaa myös joidenkin lääkeaineiden tai nautintoaineiden käyttö, joten niidenkin kartoittaminen kuuluu osaksi diagnoosin tekemistä.
Raskausajan levottomat jalat riehaantuvat estrogeenista
Tavallisesti levottomien jalkojen todennäköisyys lisääntyy iän myötä niin, että se on yli 40-vuotiailla yleisempi kuin muilla. Täsmällisiä syitä levottomille jaloille ei tiedetä, mutta sen taustalta otaksutaan löytyvän monesti raudan puutetta tai dopamiinin vähäisyyttä aivoissa.
Raskausajan levottomia jalkoja saattaa joidenkin arvioiden mukaan selittää raudanpuutoksen ohella myös riittämätön folaatin saanti.
Myös estrogeenin lisääntyvä määrä raskausaikana voi lisätä riskiä. Estrogeenipitoisuudet ovat huipussaan juuri viimeisellä raskauskolmanneksella.
Miten epämiellyttäviä tuntemuksia voidaan yrittää helpottaa?
Levottomien jalkojen jomotusta helpottaa jalkojen liikuttelu, mutta myös viileä kääre tai toisaalta lämmin kylpy voi auttaa. Venyttelystä niin ikään voi olla hyötyä. Kofeiinipitoisten tuotteiden käyttöä on syytä suitsia.
Odottajille sopivaa kohtuullista liikuntaa kannattaa harrastaa, mutta toisaalta urheilua liian myöhään iltaisin on hyvä välttää.
Moni levottomista jaloista kärsivä huomaa pohkeiden hieronnan auttavan eikä venyttelystäkään ole haittaa. Tuoreimpien tutkimustulosten mukaan myös infrapunavalo saattaa helpottaa oireita.
Kaiken kaikkiaan mahdollisimman terveelliset ja säännölliset elämäntavat voivat auttaa pitämään oireet kohtuullisina.
Joskus lääkäri määrää raskausajan levottomin jalkoihin rautakuurin. Joissakin tapauksissa rautaa saatetaan antaa suoraan suoneen.
Lähteet:
Potilaan Lääkärilehti
Restless legs syndrome: pathophysiology and the role of iron and folate
Terveyskirjasto
WebMD: Restless legs syndrome
Why Are Women Prone to Restless Legs Syndrome?