Montako kerrosta pitää pukea ja mitä materiaaleja käyttää, jotta lapsi pysyisi sopivan lämpimänä? Oikealla kerrospukeutumisella ratkaiset vaihtelevien sääolojen haasteet ja pytyt käyttämään hankkimiasi vaatteita monenlaisissa lämpötiloissa.

Viimeksi päivitetty 6.7.2022

Pohditaanko teilläkin, mitä pukea päälle syyssateille, leudoille talvipäiville tai aurinkoiselle kevätsäälle? Säilytä lämpö ja pidä kosteus, sadepisarat sekä tuulenpuuskat loitolla kerrospukeutumisen avulla!

Kun vaatteita pukee lapselle kerroksittain, niitä on helppo lisätä tai vähentää säätilan vaihteluiden mukaan. Lisäksi kerrokset itsessään toimivat lämmittävinä eristeinä ja estävät palelemisen!

Kerrospukeutumisen avainsanat, lue tarkemmat kuvaukset alta.

1. Aluskerrasto pitää ihon kuivana.
2. Välikerros pitää kehon lämpimänä.
3. Ulkovaatteet suojaavat tuulelta ja sateelta.

Kerros 1 – alusvaatteet

Aluskerrasto pitää lapsen ihon kuivana ja lämpimänä. Aktiivisesti liikkuva lapsi saattaa hikoilla paljon ja näin ollen lapsi tarvitsee ihoaan vasten lämmittävän, mutta hengittävän materiaalin, joka kuljettaa kosteuden ja ylimääräisen lämmön pois. Vaatteen tulee olla tiiviisti ihoa vasten, mutta se ei saa olla liian kireä.

Mikä materiaali olisi tähän tarkoitukseen paras?

Aluskerroksen materiaaleiksi sopivat parhaiten villa ja polyesteri. Villa on luonnonmateriaali, joka sopii aluskerrastoihin erittäin hyvin. Se lämmittää myös kosteana. Polarn O. Pyretin villavaatteet tuntuvat lisäksi pehmeältä ihoa vasten, eivätkä siten kutita. Polyesteri on puolestaan villaa edullisempi vaihtoehto, joka sopii aktiiviseenkin ulkoiluun.

Puuvillavaate on hyvä valinta leudoille säille tai silloin, kun lapsi ei juurikaan liiku. Mikäli lapsi kuitenkin hikoilee paljon, tuntuu puuvilla märältä ja kylmältä, sillä se imee kosteuden ja kuivuu hitaasti.

Kerros 2 – välikerros

Hyvä välikerros hengittää, lämmittää ja vapauttaa kosteutta. Näin lapsi pysyy lämpimänä ja kuivana hikoillessaankin. Se, millaiset vaatteet välikerrokseksi kannattaa pukea, riippuu lämpötilasta, tuulen määrästä ja siitä, kuinka aktiivinen lapsi on.

Välikerros voi koostua myös useammasta kerroksesta, jolloin voit tarvittaessa lisätä tai vähentää vaatteita. Välikerrosten tulee olla ilmavia, jolloin ne lämmittävät parhaiten. Mikäli kerrosten väliin ei jää ilmaa, eli vaatteet on puettu liian kireästi kerroksittain, lämmöneristys ei toteudu ja lapsi saattaa palella. Välikerroksen vaatteissa on hyvä olla vetoketju. Näin pukemisesta ja riisumisesta tulee helpompaa.

Mitkä ovat sopivia materiaaleja välikerroksen vaatteisiin?

Fleece ja villafrotee ovat hyviä välikerroksen materiaaleja. Ne hengittävät, mutta pitävät lämmön. Villafrotee on näistä lämpimämpi.

Kerros 3 – ulkovaatteet

Ulkovaatteiden tehtävänä on suojata lasta tuulelta ja sateelta. Niiden tulee olla kestäviä, mutta samalla tarpeeksi joustavia, jotta niissä on mukavaa leikkiä. Lisäksi niiden tulisi hengittää ja pitää kosteus loitolla. Pohjolan pimeinä iltoina myös 360 asteen heijastimista on rutkasti hyötyä.

Polarn O. Pyretin PO.P WeatherPRO® -merkityt ulkovaatteet täyttävät kaikki vaatimukset teknisille vaatteille ja pitävät kuivana ja lämpimänä säällä kuin säällä. Huomaathan, että useimmat ulkovaatteet vaativat lämpökäsittelyn pesun jälkeen, jotta niiden pinnassa oleva vedenhylkivyyskäsittely aktivoituu uudelleen.

Mikäli lämpökäsittelymahdollisuutta ei ole, on vaatteen pinta hyvä käsitellä vedenhylkivyyssuihkeella aika ajoin, jotta vaate pysyy hengittävänä. Varsinainen vedenpitävyyskäsittely on kankaan sisäpuolella ja siihen lämpökäsittelyllä ei ole vaikutusta.

Polarn O. Pyret suositelee etenkin seuraavia tuotteita:

– Merinovillainen paita tai body ja housut.
Villahaalari
Välikausihaalari irrotettavalla fleecevuorilla
– Vedenpitävät kuorihanskat

Kaikki kerrospukeutumiseen Polarn O. Pyretiltä!

Mitä mieltä olet artikkelista?