Testi näyttää positiivista, mutta et oikeasti olekaan raskaana? Harvinaista, mutta mahdollista! Lue yleisimmät syyt sille, miten näin voi käydä.

Viimeksi päivitetty 2.7.2021

Raskaustesti saattaa toisinaan näyttää ”väärää negatiivista” esimerkiksi siksi, että se on tehty liian aikaisin. ”Väärä positiivinen” lopputulos sen sijaan on varsin harvinainen, mutta silti mahdollinen – tässä viisi yleisintä syytä siihen:

 



 

1. Testitulos luetaan liian myöhään

Mikäli teet tavanomaisen raskaustestin tai testiliuskan, johon ilmestyy yksi kontrolliviiva ja toinen viiva raskauden merkiksi, homma saattaa mennä vikaan, mikäli annat testin odottaa lavuaarin reunalla liian kauan.

Tällöin virtsa, joka on kastellut testiliuskan, ehtii alkaa kuivua. Märän alueen kuivuva reuna saattaa muodostaa kuivuessaan tummemman reunan, joka näyttää erehdyttävästi haalealta viivalta.

2. Testin parasta ennen -päiväys on umpeutunut

Kemikaalit, jotka havaitsevat istukkahormoni hCG:n pitoisuudet virtsassa, eivät kestä hyvinä ikuisesti. Jos testi on vanha, kemikaali saattaa toimia epäluotettavasti ja muodostaa viivan, vaikka virtsassa ei istukkahormonia olisikaan.

3. Lääkitys sekoittaa hormonitasoja

Mikäli raskaustesti tehdään liian pikaisesti tiettyjen hCG-hormonia nostavien lääkkeiden ottamisen jälkeen, hormonia saattaa olla erittynyt virtsaan. Esimerkiksi IVF-hoitojen tai muiden hedelmällisyyshoitojen yhteydessä annettavat pistokset tai lääkkeet saattavat aiheuttaa väärän positiivisen tuloksen raskaustestissä.

4. Keskenmeno tai tuore synnytys vaikuttaa elimistöön

Keskenmeno ja synnytys saattavat jättää jäämiä hCG-hormonista elimistöön niin, että ne näkyvät edelleen. Synnytyksen tai keskenmenon jälkeen voi kestää jopa kuukausia, ennen kuin hormoniarvot palautuvat ei-raskaanaolevan normaalitasolle.

Mikäli niiden jälkeen tehdään raskaustestejä, testi havaitsee aiemman raskauden hormonijäämiä virtsassa ja antaa positiivisen tuloksen.

5. Kohdunulkoinen raskaus muuttaa tulosta

Kohdunulkoinen raskaus on tila, jossa hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohdun ulkopuolelle – yleensä munanjohtimeen. Tällainen ”raskaus” ei voi jatkua, sillä alkio ei voi kehittyä kohdun ulkopuolella. Suurin osa kohdunulkoisista raskauksista on vaarattomia ja menee ohi seurannalla, mutta kyseessä voi olla myös hengenvaarallinen tila.

Kohdunulkoisen raskauden oireita ovat toispuoleinen alavatsakipu ja verinen emätinvuoto. Oireet alkavat tyypillisesti 7.–9. raskausviikolla. Mikäli sinulla on näitä oireita, saatat olla välittömän hoidon tarpeessa ja ambulanssin soittaminen ei ole liioiteltua, sillä tila saattaa pahentua nopeasti.

6. Ovulaatio

On mahdollista, että väärään aikaan kierrosta tehty raskaustesti saa ovulaation aikaan erittyvästä hormonista haalean viivan, joka on tulkittavissa positiiviseksi tulokseksi.

+ 7. Biokemiallinen raskaus

Biokemiallinen raskaus tarkoittaa, että raskaus päättyy hyvin nopeasti alkamisensa jälkeen. Kyseessä ei sinänsä ole ”väärä positiivinen”, sillä istukkakudosta on olemassa, mutta se ei johda raskauden alkamiseen. Jos raskaustestiä ei olisi tehty, henkilö tuskin olisi koskaan edes tiennyt olevansa raskaana – kuukautiset vain alkaisivat pari-kolme päivää tavanomaista myöhemmin.

Lähde: SELF.com

Mitä mieltä olet artikkelista?