Ovulaatiotestejä tehdään otollisimman hedelmöittymisajankohdan määrittämiseksi – mutta mitä jos testin tekijä onkin jo tietämättään raskaana? Piirtyykö testiin silloin viiva? Proviisori vastaa.

Viimeksi päivitetty 26.7.2021

Ovulaatiotestillä mitataan oivallisinta ajankohtaa raskaaksi tulemiselle – mutta voiko siihen ilmestyä viiva myös alkaneen raskauden merkiksi?

 



 

”Raskauden aikana erittyvä hCG-istukkahormoni ja ovulaation aikana erittyvä LH eli luteinisoiva hormoni ovat proteiinikoostumukseltaan samankaltaisia”, kertoo proviisori Jaakko Lehtinen.

Lehtinen kertoo, että ovulaatiotestin ohjeistuksessa varoitetaan, että hedelmöityshoidossa käytettävä istukkahormonipistos voi vaikuttaa testin tulokseen. Istukkahormonia erittyy myös raskauden aikana, ja juuri sen ilmestymistä virtsaan raskaustestillä mitataan.

”Eli suure määrät ”väärää hormonia” voivat vaikuttaa testitulokseen. Ei voida siis täysin poissulkea sitä mahdollisuutta, että alkanut raskaus näkyisi myös ovulaatiotestissä.”

Tee testi oikein, oikeaan aikaan

Ovulaatiotestillä pyritään mittaamaan luteinisoivan hormonen eli LH:n erittymistä virtsaan. Ovulaatiotesti on suunniteltu vastaamaan juuri tämän hormonin proteiineihin, joten voimakas viiva syntyy vain luteinisoivalla hormonilla varustetun virtsan seurauksena.

Olennaista on myös testin tekohetki.

”Luteinisoivaa hormonia erittyy voimakkaasti 2–3 päivän ajan kuukautiskierron puolivälissä, ovulaation yhteydessä. Tämän jälkeen sen erittymisen taso romahtaa. Raskauteen liittyvät hormonit puolestaan alkavat näkyä virtsassa vasta kierron loppuvaiheessa – herkinkin raskaustesti havaitsee raskauden vasta viisi päivää ennen kuukautisten oletettua alkamispäivää.”

Oikein tehtyyn ovulaatiotestiin ei siis raskaus ”ehdi” vaikuttaa, sillä raskaus alkaa vasta ovulaation jälkeen.

Mitä mieltä olet artikkelista?