Viimeksi päivitetty 21.6.2021
Jälkiehkäisyä ei löydy apteekin hyllyltä valmiina, itsekseen ostettavana tuotteena, sillä se on lisäneuvontaa vaativa lääke. Valmistetta on siis kysyttävä henkilökunnalta erikseen. Proviisori Pauliina Nyberg tietää, että jälkiehkäisyn hankkiminen voi olla asiakkaalle tunteita herättävä tilanne.
”Apteekissa ketään ei kuitenkaan tuomita, vaan tehtävämme on olla siellä asiakkaita varten”, hän kertoo.
Hae jälkiehkäisy itse
Jälkiehkäisyä on pyydettävä henkilökunnalta, koska farmaseutin tai proviisorin on käytävä asiakkaan kanssa läpi taustatietoja valitusta tuotteesta ja sen käytöstä. On selvitettävä esimerkiksi allergiat, säännölliset lääkitykset ja krooniset sairaudet, sillä ne voivat vaikuttaa valmisteen tehoon.
”Jotkut lähettävät puolison käymään apteekissa, mutta parasta on tulla itse. Harvoin kukaan muu tietää esimerkiksi, mikä kierron vaihe valmisteen käyttäjällä on menossa”, Nyberg huomauttaa.
Tehokkaimmillaan vuorokauden kuluessa yhdynnästä
Tehokkaimmillaan jälkiehkäisy on silloin, kun sitä käytetään vuorokauden sisällä yhdynnästä. Valmisteesta riippuen takaraja käytölle on joko kolmesta viiteen vuorokauteen.
Jos ovulaatio on jo tapahtunut, kumpikaan markkinoilla olevista jälkiehkäisyvalmisteista ei auta, koska ne toimivat joko viivästyttämällä tai ehkäisemällä ovulaatiota. Hedelmöittymistä ne eivät estä, eivätkä keskeytä jo alkanutta raskautta.
Nyberg tietää, että moni etsii jälkiehkäisyn käytöstä tietoa netistä, mutta kaikki sieltä löytyvä informaatio ei aina ole luotettavaa, joten asiat kannattaa selvittää ammattilaisten kanssa.
Kerro mikäli imetät, varaudu sivuvaikutuksiin
Jos ei itse käy apteekissa ostamassa jälkiehkäisyvalmistetta, lääkkeen pakkausselosteeseen on syytä tutustua erityisen huolellisesti. Esimerkiksi vain toista markkinoilla olevista valmisteista voi käyttää imetyksen aikana.
Jälkiehkäisyvalmiste sisältää ison annoksen hormoneja, jotka voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia. Yleisin niistä on huonovointisuus. Jos valmisteen ottamisen jälkeen oksentaa kolmen tunnin sisällä, täytyy ottaa uusi tabletti mahdollisimman pian.
”Jälkiehkäisyn käyttö voi sekoittaa omaa kiertoa ja viivästyttää kuukautisia. Jos niitä ei kuulu viikon sisällä normaalista, raskauden mahdollisuus on suljettava pois”, Nyberg sanoo.
Nyberg muistuttaa, ettei jälkiehkäisyä koskaan saa käyttää yhden kierron aikana enempää kuin kerran. Säännölliseksi ehkäisymenetelmäksi siitä ei siis ole.