Viimeksi päivitetty 22.3.2021
Suurin syy kaksosten määrän lisääntymiseen on tieteellisesti alkuunsaatettujen tai avustettujen raskauksien yleistyminen. Esimerkiksi IVF-hedelmöitys, munasarjojen stimulointi ja keinohedelmöitys lisäävät kaksosraskauden todennäköisyyttä.
Toinen selittävä tekijä on se, että naiset saavat lapsia yhä myöhäisemmällä iällä – äidin ikä nostaa kaksosraskauden todennäköisyyttä.
Aiheesta julkaisi tuoreen tutkimuksen Human Reproduction -lehti. Tutkimuksessa vertailtiin dataa vuosilta 1980–1985 ja 2010–2015.
Huippu saavutettu?
Kaksosten määrä saattaa kuitenkin olla kääntymässä laskuun, sillä nykyisin lääketieteellisesti avustetuissa raskauksissa pyritään yksikköraskauteen – kaksosraskaus on riskialttiimpi sekä odottajalle että lapsille. Kaksosraskauksissa on enemmän raskauden- ja synnytyksenaikaisia komplikaatioita, lapset syntyvät usein ennenaikaisina ja lasten syntymäpaino on yksin syntyviä lapsia pienempi.
Kaksosia syntyy kahdella tapaa: joko kaksi erillistä munasolua hedelmöityy kohdussa samanaikaisesti (tuloksena ”erimunaiset, eli ei-identtiset kaksoset”) tai jo hedelmöitynyt munasolu jakautuu kahtia (tuloksena ”identtiset kaksoset”). Lääketieteellinen avustaminen raskaaksi tulemisessa on lisännyt nimenomaan ei-identtisten kaksosten määrää.
Kuolemanpelkoa kehittyvissä maissa
Lukumääräisesti eniten kaksosia syntyy Afrikassa ja Aasiassa: ne kattavat noin 80% koko maailman kaksossynnytyksistä. Ongelma on, että erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kaksosten elämän alkumetreillä on paljon riskejä.
Tutkimuksen pääkirjoittaja, professori Christiaan Monden huomauttaa twiitissään, että Saharan eteläpuolisessa Afrikassa asuvalla kaksosten äidillä on 40% todennäköisyys menettää jompikumpi synnyttämistään kaksosista ennen tämän viidettä ikävuotta. Alueella kuolee yli 300 000 kaksosta joka vuosi.
Lue myös:
Lähteet: Human Reproduction, BBC, The Guardian, The Lancet