Viimeksi päivitetty 7.12.2020
Synnytyksen jälkeen voi tuntua kuin olisi hetkessä vanhentunut vuosilla. Uuden tutkimuksen valossa tämä ei ole aivan tuulesta temmattu tunne – synnytysten määrä nimittäin näyttää vaikuttavan kehon ikääntymisprosessiin.
Pennsylvanian yliopiston tutkijat kartoittivat naisen kehon ikääntymistä eri mittareilla. Selvisi, että naiset, joilla synnytyksiä oli vain vähän tai vastaavasti monta, olivat keholtaan iäkkäämpiä kuin naiset, joilla oli takanaan kolme tai neljä synnytystä.
”Tuloksemme viittaavat siihen, että raskaus ja synnytys voivat vaikuttaa useiden erilaisten fysiologisten järjestelmien muuttumiseen ja sääntelyn häiriöihin. Nämä vaikutukset saattavat kiihdyttää ikääntymistä”, kertoo biologisen antropologian tohtorikoulutettava Talia Shirazi Pennsylvanian yliopistosta.
Aivan saman tien ei kannata alkaa etsiä itsestään ikääntymisen merkkejä, sillä tutkimuksessa vaikutukset löytyivät vasta, kun nainen oli ohittanut vaihdevuodet.
Kompromissi ikääntymisen ja lisääntymisen välillä
Tutkijoiden mukaan raskaus ja imetys kuluttavat valtavasti kehon energiaa ja voivat vaikuttaa moniin sen järjestelmiin, kuten vastustuskykyyn, aineenvaihduntaan ja verenpaineeseen. Lisäksi synnyttäneillä on muita ihmisiä suurempi riski kuolla esimerkiksi diabetekseen, munuaissairauteen tai verenpainetautiin.
Tutkijat halusivatkin selvittää, miten keho tasapainottaa lisääntymisen vaikutuksia, ja vaikuttaako se kehon ikääntymiseen.
”Uskomme, että ikääntymisen ja lisääntymisen välillä on jotakin meneillään, jonkinlainen kompromissi. Tämä on järkevää evoluutiobiologian näkökulmasta, sillä jos käytät energiaa raskauteen ja imetykseen, sinulla ei todennäköisesti ole niin paljon energiaa kulutettavana esimerkiksi fysiologiseen ylläpitoon ja puolustukseen”, Shirazi sanoo.
Merkittävät elinjärjestelmät tarkastelun alla
Tutkimukseen osallistui 4418 henkilöä, joilta tutkijat mittasivat biologista ikääntymistä useilla tavoilla mukaan lukien aineenvaihdunnallinen terveys, munuaisten ja maksan toiminta, anemia ja punasolujen häiriöt sekä vastustuskyvyn toiminta ja tulehdus.
”Halusimme käyttää mittareita, jotka auttaisivat vangitsemaan kehon merkittävien elinjärjestelmien iän ja toiminnan sen sijaan, että tutkisimme ikääntymistä solutasolla. Kun ajattelemme raskauden vaikutuksia, emme ajattele yksittäisten solujen muutoksia, vaan esimerkiksi sitä, miten immuunijärjestelmä tai aineenvaihdunta muuttuu”, sanoo tutkijatohtori Waylon Hastings.
Selitys munasarjahormoneissa?
Tutkijat löysivät ”U:n muotoisen yhteyden” synnytysten ja nopeutuneen biologisen vanhenemisen välillä. Niillä, joilla ei ollut yhtään synnytystä tai vain vähän synnytyksiä sekä niillä, joilla oli paljon synnytyksiä, oli merkkejä nopeammasta biologisesta ikääntymisestä verrattuna niihin, joilla oli kolme tai neljä synnytystä. Tämä piti paikkansa, vaikka huomioitiin naisten kronologinen ikä, elintavat ja muut terveyteen vaikuttavat seikat.
Shirazi sanoo, että yksi mahdollinen selitys havainnoille on munasarjahormonit tai niiden puute vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Aiemmissa tutkimuksissa on hänen mukaansa havaittu, että yleensä munasarjahormonit suojaavat joiltakin solutason prosesseilta, jotka saattavat kiihdyttää ikääntymistä.
”On siis mahdollista, että ennen vaihdevuosia nämä hormonit puskuroivat raskauksien ikääntymistä kiihdyttäviä vaikutuksia. Kun hormonit ovat poissa, vaikutukset ehkä tulevat esiin.”
Lähde: Science Daily