Kaikki vauvat tarvitsevat D-vitamiinilisää normaalin kasvun ja luuston kehittymisen turvaamiseksi. Täysimetetty vauva tarvitsee sitä enemmän kuin runsaasti korviketta syövä. Taulukkomme auttaa arvioimaan, kuinka paljon sinun vauvasi tarvitsee D-vitamiinia.

Viimeksi päivitetty 17.3.2021

Kaikki yli 2 viikkoa vanhat vauvat tarvitsevat D-vitamiinilisää. Se, kuinka paljon vauva tarvitsee vitamiinia, riippuu siitä, saako tämä äidinmaitoa vai korviketta. Kaikille vauvoille ei siis enää suositella samaa vakiomäärää D-vitamiinia.

 



 

Kuinka paljon D-vitamiinia lapselle?

Lapsen ruokavalio

D-vitamiinilisän määrä / vrk

Täysimetetty vauva, ei lainkaan korviketta 10 mikrogrammaa
Alle 500 ml korviketta päivässä 10 mikrogrammaa
500-800 ml korviketta päivässä 6 mikrogrammaa
Yli 800 ml korviketta päivässä 2 mikrogrammaa
1-2-vuotias, ei korviketta 10 mikrogrammaa
Yli 2-vuotias lapsi 7,5 mikrogrammaa

*Korvikkeen määrän arvioinnissa mukaan lasketaan kaikki käytetty äidinmaidonkorvike, vieroitusvalmiste sekä D-vitaminoidut vellit ja puurot.

Arvioi määrä uudelleen, kun vauvan ravinto muuttuu

Kun vauva alkaa syödä kiinteitä ruokia, korvikkeen määrä vähenee ja samalla myös D-vitamiinin saanti korvikkeesta. Muista siis arvioida D-vitamiinilisän määrä uudelleen aina, kun vauvan ravinnossa tapahtuu muutoksia.

Sen sijaan korvikkeen ja D-vitaminoitujen vellien ja puurojen määrän vaihtelua yksittäisinä päivinä ei tarvitse ottaa huomioon kokonainaismäärän arvioinnissa.

”Tavoitteena on arvioida lapsen keskimääräistä korvikkeiden ja D-vitaminoitujen vellien ja puurojen käyttömäärää pitkällä aikavälillä”, sanoo THL:n erikoistutkija Sari Niinistö.

Myöskään korvikkeen tuotemerkillä ei ole merkitystä D-vitamiinilisän annostelussa. Kaikkien merkkien pitää sisältää vitamiinia vähintään lainmukainen minimimäärä ja enintään asetettu enimmäismäärä.

Kuinka monta tippaa D-vitamiinia?

Vauvoille suositellaan nestemäistä D3-vitamiinia. D-vitamiinilisän voi antaa suoraan tippana tai lusikalla vauvan suuhun. Jos vauva syö tuttipullosta, vitamiinin voi laittaa myös pullomaitoon.

Useimmissa valmisteissa annostelu menee seuraavasti:

  • 10 mcg vitamiinia = 5 tippaa
  • 6 mcg vitamiinia = 3 tippaa
  • 2 mcg vitamiinia = 1 tippa

Tarkista silti tuotteen vahvuus aina sen pakkausmerkinnöistä.

Käyttösuositukset muuttuivat

D-vitamiinin käyttösuositukset vauvoilla päivittyivät vuonna 2018. Tätä ennen kaikille vauvoille suositeltiin sama 10 mikrogrammaa D-vitamiinilisää vuorokaudessa.

”Vauvojen D-vitamiinilisäsuositusta muutettiin, koska äidinmaidonkorvikkeet ja vieroitusvalmisteet sisältävät aiempaa enemmän D-vitamiinia. Tämä johtuu siitä, että EU-säädös korvikkeiden koostumusvaatimuksista muuttui”, kertoo Niinistö.

Niinpä yli 500 ml vuorokaudessa korviketta juova vauva saa osan vitamiinista korvikkeesta, eikä siis tarvitse yhtä paljon vitamiinivalmistetta kuin täysimetetty tai pienemmän määrän korviketta saava vauva. Äidinmaidossa D-vitamiinia ei ole juuri ollenkaan.

Miksi D-vitamiinilisää tarvitaan?

Lapsi tarvitsee D-vitamiinia moniin elimistön toimintoihin. Niinistön mukaan muun muassa luut, hampaat sekä kalsium- ja fosforiaineenvaihdunta ja immuunijärjestelmä tarvitsevat D-vitamiinia.

”D-vitamiinin puute on yhdistetty moniin kroonisiin ja akuutteihin sairauksiin, kuten infektioihin, riisitautiin ja osteomalasiaan eli luiden pehmenemiseen”, Niinistö sanoo.

Käyttösuositusten noudattaminen on siis olennaista, jotta vauvasi saa riittävästi mutta ei liikaa D-vitamiinia.  On tärkeää, että D-vitamiinin käytöstä tulee perheessä päivittäinen tapa, vaikka annoksen määrä olisi pieni. Pieni lisä on erityisen tärkeä silloin, kun vauva syö korviketta, jossa on D-vitamiinia pienin sallittu määrä.

Voiko D-vitamiinia saada liikaa?

Ei ole vaarallista, vaikka vauva saisi D-vitamiinia jonkin verran yli 10 mikrogrammaa. Toisaalta saantisuosituksen ylittäminen ei myöskään tuo terveyshyötyjä. Turvallisen ja haitattoman päiväsaannin yläraja on alle puolivuotiailla vauvoilla 25 mikrogrammaa ja 6-12-kuisilla 35 mg päivässä.

”Näitä määriä ei tule ylittää, sillä yliannostukseen voi liittyä lapsen terveyteen, kasvuun ja kehitykseen vaikuttavia haittoja.  Vakava yliannostus voi johtaa munuaisten toiminnan häiriintymiseen ja veren kalsiumpitoisuuden suurenemiseen, mistä voi seurata sydän- ja hermostoperäisiä oireita”, kertoo Niinistö.

Lähteet: THL: D-vitamiinin käyttösuositukset vauvoille muuttuivat
             THL: Usein kysyttyjä kysymyksiä D-vitamiinilisistä vauvoille
             Ruokavirasto: D-vitamiini – saanti- ja valmisteiden käyttösuositukset

Mitä mieltä olet artikkelista?