Lapsiveden tihkuminen voi kieliä ennenaikaisen synnytyksen käynnistymisestä. Vaarana on myös kohtutulehdus. Jos raskaus on jo täysiaikainen, se yleensä käynnistetään lapsiveden tihkumisen seurauksena.

Viimeksi päivitetty 13.11.2020

Yleensä lapsivedenmeno tapahtuu äkillisesti, ja vettä alkaa valua runsaasti. Aina kuitenkaan näin ei tapahdu, vaan joskus lapsivettä voi myös tihkua vähän kerrallaan.

 



 

”Joskus reikä sikiökalvoissa on korkeammalla tai kalvot haurastuvat päästäen vain jonkin verran nestettä läpi. Tällöin saattaa esiintyä toistuvia lapsiveden lirahduksia”, sanoo naistentautien ja synnytysten osastonylilääkäri Jukka Uotila TAYSista.

Tihkuminen ei yleensä lopu itsestään

Usein voi olla vaikea erottaa, onko tihkuva neste lapsivettä vai esimerkiksi valkovuotoa tai virtsaa. Jos on varmistettu, että kyseessä on lapsiveden tihkuminen, tämä ei yleensä lopu itsestään, vaan lapsivettä tihkuu jatkossakin.

”Tällainen tilanne altistaa synnytyksen käynnistymiselle ja kohtuinfektiolle. On kuitenkin harvinaisia tapauksia, joissa on esiintynyt lapsiveden valumista, mutta sitten tilanne onkin korjautunut itsestään”, Uotila kertoo.

Seuraa, jatkuuko tihkuminen

Jos odottaja epäilee, että lapsivettä on alkanut tihkua, ensimmäiseksi on syytä varmistua, onko todella kyse lapsivedestä. Jos kyseessä on yksittäinen ja vähäinen nesteen lirahtaminen, on epätodennäköistä, että kyseessä on lapsivedenmeno.

”Tällaisessa tapauksessa yleensä ohjeistetaan seuraamaan, toistuuko nesteen valuminen. Mikäli sitä valuu tai tihkuu toistuvasti, tilanne on syytä selvittää sairaalan raskauspäivystyksessä”, toteaa Uotila.

Jos lapsiveden tihkuminen jatkuu, ennenaikaista synnytystä pyritään Uotilan mukaan estämään muutamalla vuorokaudella, jotta sikiön keuhkojen kypsytyshoito saadaan tehtyä.

”Sen jälkeen synnytystä ei yleensä pyritä estämään”, sanoo Uotila.

Varaudu synnytyksen käynnistymiseen

Jos lapsivettä tihkuu ennenaikaisesti, tilannetta seurataan synnytyssairaalan poliklinikalla. Raskauden kestosta riippuen on varauduttava ennenaikaiseen synnytyksen käynnistymiseen. Usein on syytä aloittaa myös antibioottihoito kohtuinfektion ehkäisemiseksi.

Jos taas lapsivettä alkaa tihkua vasta myöhemmillä viikoilla, tilannetta yleensä seurataan tapauskohtaisesti.

”Jos raskaus on jo täysiaikainen, synnytys useimmiten käynnistetään vuorokauden tai kahden kuluttua, ellei se käynnisty itsekseen”, Uotila sanoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?