Viimeksi päivitetty 2.10.2020
Synnytystapa vaikuttaa vauvan suolistobakteerikantaan. Alateitse syntyvä vauva hyötyy äidin ulostebakteereista: ne auttavat lapsen vastustuskyvyn kehittymisessä. Sektiolla syntyvä lapsi ei tätä hyötyä saa, ja asialla on merkittävä vaikutus lapsen suolistomikrobistoon ja sitä kautta vastustuskyvyn kehittymiseen.
Sektiovauvojen suolistomikrobisto voidaan kuitenkin palauttaa samankaltaiseksi kuin alateitse syntyneillä vauvoilla, kertoo tuore Helsingin yliopiston tutkimus. Ratkaisuna on ulosteensiirto, jossa äidin suolistomikrobeja siirretään vastasyntyneelle heti keisarileikkauksen jälkeen.
”Keisarileikkaus altistaa monille immuniteettisairauksille. Jos lapsi ei saa äidin mikrobeja syntymässään, sillä voi olla pitkäaikaisia seurauksia lapsen terveyteen. Suun kautta toteutettava siirto tukee ulostebakteerien siirtymistä äidiltä lapselle, mikä tapahtuisi tavallisesti alatiesynnytyksessä”, kertoo mikrobiomiikan professori Willem M. de Vos.
Äidin ulostetta rintamaidon sekaan
Tutkimuksessa ulosteensiirto tehtiin heti keisarileikkauksen jälkeen. Pieni määrä äidin ulostetta sekoitettiin rintamaitoon, joka annettiin vauvalle ensimmäisen ruokinnan yhteydessä. Vauvojen suolistomikrobistoa seurattiin kolmen kuukauden ajan, ja sitä verrattiin sektiolla syntyneisiin vauvoihin, joille vastaavaa hoitoa ei tehty sekä alateitse syntyneisiin vauvoihin.
”Ulosteensiirron avulla vauvojen suoliston mikrobisto palautui hyvin nopeasti samanlaiseksi kuin niillä vauvoilla, jotka tulivat maailmaan alatiesynnytyksen kautta. Testi osoittaa, että hoito on tehokas tapa normalisoida vastasyntyneen suolistobakteerien kehitys”, sanoo tutkijatohtori Katri Korpela.
Ulosteensiirto vähentää sairastumisriskiä
Ulosteensiirto on helppo toimenpide, joka voi paitsi normalisoida vauvan suolistomikrobiston, myös vähentää lapsen riskiä sairastua kroonisiin tauteihin, joita poikkeava mikrobisto voi aiheuttaa.
Tutkimuksessa ulosteensiirron saaneet vauvat säilyivät terveinä eikä heillä todettuja haittoja hoidosta.
”Toimenpidettä ennen on kuitenkin tehtävä huolelliset tutkimukset sen varalta, että äidin ulosteessa on taudinaiheuttajia”, korostaa neonatologian professori Sture Andersson.
Lähde: Helsingin yliopisto