Kumea, hyljemäinen yskä kertoo, että lapsella on kurkunpäätulehdus. Tämä melko yleinen pikkulasten vaiva paranee useimmiten nopeasti kotihoidossa. Jos lapsen hengitys vaikeutuu, on syytä lähteä lääkäriin.

Viimeksi päivitetty 2.9.2020

Kun pikkulapsen yskä alkaa kuulostaa hylkeen ääntelyltä tai suuren koiran haukkumiselta, diagnoosi on yleensä selvä: laryngiitti eli kurkunpäätulehdus. Se on melko tavallinen pienten lasten tauti – noin 10 prosenttia lapsista sairastaa sen ainakin kertaalleen.

 



 

”Laryngiitin oireet ovat yleensä helposti tunnistettavissa siihen liittyvän käheyden ja kuivan, kumean yskän ansiosta. Yskä voi kuulostaa pienellä lapsella huomiota herättävän äänekkäältä”, sanoo lastentautien erikoislääkäri Paula Seikku Mehiläisestä.

Laryngiitti voi vaikeuttaa hengitystä

Kurkunpäätulehdus alkaa yleensä tavanomaisilla hengitystieinfektio-oireilla ja yskällä, joka muuttuu melko nopeasti haukkuvaksi. Siihen voi joskus liittyä sisäänhengityksen vaikeutumista, joka kehittyy yleensä vuorokauden sisällä muiden oireiden alkamisesta. Hengitysvaikeus alkaa Seikun mukaan tyypillisesti melko äkillisesti ja yleensä yöllä.

”Sisäänhengitys voimistuu ja muuttuu äänekkääksi, tyypillisesti karheaksi tai vinkuvaksi. Hengitys voi joskus vaikeutua niin, että lapsi joutuu ponnistelemaan ja käyttämään rintakehän apulihaksia hengitystyöhön. Levottomuus ja itku pahentavat hengitysvaikeutta”, Seikku kuvailee.

Hengityksen vaikeutumisen merkit

  • Hengitys muuttuu silminnähden työlääksi: kylkiluiden välit tai kaulakuoppa vetäytyvät lapsen hengittäessä.
  • Lapsen puhe tai itku vaikeutuu.
  • Lapsi väsähtää.

Milloin lääkäriin?

Suurin osa kurkunpäätulehduksista on oireiltaan lieviä ja paranevat parissa päivässä itsekseen. Äänen käheyttä ja yskää voi hoitaa hyvin kotona. Pystyasento ja viileän ilman hengittäminen usein helpottavat sisäänhengitysvaikeutta.

”Hengitysvaikeuden ilmaantuessa lasta kannattaa rauhoitella ja nostaa istumaan tai syliin ja viedä ulos tai avoimen ikkunan luo. Mikäli hengitysvaikeus ei nopeasti helpota näillä konsteilla, on syytä hakeutua lääkäriin tai tarvittaessa soittaa ambulanssi”, Seikku neuvoo.

Päivystykseen on syytä lähteä myös, jos lapsen yleisvointi muutoin heikkenee, lapsi on selvästi sairaan oloinen tai kuume pysyy korkealla oikein annetusta kuumelääkkeestä huolimatta.

”Alle puolivuotias vauva on syytä viedä herkemmin lääkärin arvioon jo yskän takia. Lääkärin tutkimuksia tarvitaan myös, jos lapsella ilmenee äänekästä tai vaikeutunutta hengitystä ilman virustaudin oireita. Tällainen ei kuulu laryngiitin taudinkuvaan”, Seikku muistuttaa.

Monta aiheuttajavirusta

Laryngiitti on viruksen aiheuttama tulehdus kurkunpäässä äänihuulten alaisessa tilassa. Sen yleisin aiheuttaja on parainfluenssavirus. Muita tyypillisiä aiheuttajaviruksia ovat muun muassa influenssa A ja B, RS-virus sekä rino- ja adenovirus.

”Virusten aiheuttamat taudinkuvat vaihtelevat huomattavasti, ja sama virus voi olla syynä niin kuumeeseen, nuhaan kuin kurkunpäätulehdukseenkin. Oirekuvan perusteella ei voi päätellä, mikä virus on kyseessä – vaikkakin influenssaviruksen aiheuttama kurkunpäätulehdus on oireiltaan usein hankalampi”, Seikku kertoo.

Kurkunpäätulehdus voi olla toistuva kiusa

Koska infektioiden tarttumista esimerkiksi päiväkodissa on mahdoton estää, kurkunpäätulehdusta ei juurikaan voida ehkäistä. Osalla lapsista kurkunpäätulehdus voikin ilmetä toistuvasti virustautien yhteydessä.

”Todennäköisesti pienet rakenteelliset erot kurkunpäässä altistavat osan lapsista laryngiitin kehittymiselle hengitystieinfektion seurauksena. Valtaosalla toistuvistakin kurkunpäätulehduksista kärsivistä lapsista vaiva poistuu kasvun myötä”, sanoo Seikku.

Lähteenä lisäksi: Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?