Viimeksi päivitetty 29.8.2020
Suomessa syntyy eniten lapsia heinäkuussa, mikä kertoo siitä, että loppuvuodesta alkaa enemmän raskauksia kuin muina vuodenaikoina. Bostonin yliopiston tutkimus myös antaa viitteitä siitä, että loppusyksy olisi helpointa aikaa raskaaksi tulemiseen.
Näiden tietojen innoittamana kysyimme lukijoiltamme, missä kuussa he ovat tulleet raskaaksi. Kävi ilmi, että Facebook-seuraajiemme vilkkain plussausaika ei sijoitu vuoden viimeisille kuukausille, vaan loppukeväälle ja kesälle.
Näin lukijoidemme raskaudet alkoivat
- Tammikuu: 10 raskautta
- Helmikuu: 11 raskautta
- Maaliskuu: 10 raskautta
- Huhtikuu: 6 raskautta
- Toukokuu: 9 raskautta
- Kesäkuu: 13 raskautta
- Heinäkuu: 6 raskautta
- Elokuu: 13 raskautta
- Syyskuu: 4 raskautta
- Lokakuu: 17 raskautta
- Marraskuu: 1 raskaus
- Joulukuu: 7 raskautta
Eniten plussatuulta touko–elokuussa
Lokakuu oli yksittäisistä kuukausista hedelmällisin, mutta vuodenajoittain tarkasteltuna plussatuulet puhalsivat kiivaimmin akselilla touko–elokuu.
Huomioon otettavaa toki on, että positiivinen tulos ilmaantuu raskaustestiin aikaisintaan noin 10 päivää hedelmöittymisen jälkeen, eikä tarkka hedelmöittymisajankohta ole kaikilla tiedossa. Niinpä osa tiettynä kuukautena todetuista raskauksista on voinut tosiasiassa alkaa jo edeltävän kuun aikana.
Siitä huolimatta näyttäisi siltä, että nimenomaan kesäkuukaudet ovat olleet lukijoidemme keskuudessa hedelmällisintä aikaa.
”Tulee jos on tullakseen”
Kysyimme lukijoiltamme myös, oliko raskauden alkamisen ajankohta harkittu vai sattuman kauppaa. Toisinaan parit nimittäin yrittävät ajastaa raskauden alkamaan tiettynä ajankohtana, jotta vauvan syntymä osuisi esimerkiksi kesäaikaan.
Suurin osa kertoi ajankohdan olleen puhdas sattuma:
”Tämän plussasin maaliskuussa. Ajoitus ei ollut harkittu, vaan tuli jos on tullakseen – itse asiassa plussa tuli juuri kun sitä vähiten odotti. Yritystä oli takana noin 5 kuukautta”, kertoo Sini Tuomainen.
”1. lokakuussa, 2. syyskuussa, 3. lokakuussa, 4. syyskuussa. Ei ollut harkittua, vaan sattumaa. Oltiin jokaista kuitenkin yritetty jonkin aikaa”, kirjoittaa Mari Lapinlampi.
”Lokakuun 22, vuonna 2015. Edesmenneen vaarini syntymäpäivä. Ei ajoitettu, mutta ei myöskään yllätys. Toinen heinäkuun lopussa 2017”, kertoo Riina Felt.
”Tammikuussa ja elokuussa. Molemmat ajatukselle ”tulee kun on tullakseen”. Ja molemmat tuli heti”, nauraa Eeva Pekkanen.
”Kesäkuussa juuri ennen juhannusta. Puolivitsillä puhuttiin, että kun korona peruu kaiken eikä baaritkaan ole auki, niin sama olis olla raskaana. Ja sieltähän hän saman tien ilmoitti tulostaan”, kirjoittaa Emilia Kolehmainen.
”Kalenterin kanssa tehtyjä”
Vaikka valtaosalle plussaus tietyssä kuussa oli yllätys, osa lukijoistamme kertoo raskauden alkamisen ajankohdan olleen hyvinkin tarkasti harkittu:
”Kalenterin kanssa tehtyjä meillä, eka plussa helmikuussa -13, se oli tuulimuna. Toka plussa toukokuussa -15 ja nyt tammikuussa -20”, kirjoittaa MallaMaria Konnu.
”Tarkan insinöörin vaimona aloitettiin yrittäminen vuodenvaihteessa ja huhtikuun lopulla plussasin. Pian selvisi että tuplasti”, kertoo Johanna Lento.
”Kahdesti ajoitettu niin että on vanhempi ollut vielä alle 3-vuotias jotta mennyt samoilla tuloilla. Ekalla kerralla vanhempi 2 v 10 kk ja toisella kerralla 2 v 11 kk”, kirjoittaa Taru Suomi.
”Ekan plussasin 1.5.2015, oltiin ”suunniteltu” asia niin, että laskettu aika menis tammikuun puolelle. La oli 3.1.2016, ja vauva syntyi 9.1. Meni siis niinku pitikin, vaikka eihän sillä loppujen lopuksi olis ollut mitään väliä, vaikka olis tullut ennemmin”, pohtii Marleen Eklund.
Missä kuussa sinun lapsesi sai alkunsa? Asiasta keskustellaan myös Vau.fi-foorumilla – ota osaa keskusteluun: Mihin aikaan vuodesta lapsesi on saanut alkunsa?