Viimeksi päivitetty 30.3.2021
Kun nainen, joka on käyttänyt hormonaalista ehkäisyä jopa toistakymmentä vuotta, lopettaa hormonien käytön, elimistö palaa takaisin luonnolliseen kuukautiskiertoonsa.
Aikaisemmin säännölliseltä, jopa kellontarkalta vaikuttanut kehon toiminta vaihtuu tällöin monella vaihtelevan mittaiseen sykliin ja aiempaa runsaampaan vuotoon. Tuntuu että keho on mennyt ”sekaisin”.
Pillerit luovat harhan säännöllisistä kuukautisista
”Hormonaalinen ehkäisy, erityisesti ehkäisypillerit, luovat monelle harhan säännöllisistä kuukautisista. Ehkäisypillereitä käytettäessähän tulee vuotoa, mutta se ei johdu munasarjan kuukautiskierrosta – kyseessä on vain ehkäisypillerin hormonimäärän vaihtelulla aiheutettu tyhjennysvuoto.
Kun hormonien ottaminen sitten lopetetaan ja keho palaa ”luonnontilaan”, yllätys voi olla melkoinen, kun kuukautiset ovatkin epäsäännölliset ja vuodon määrä vaihtelee”, Turun yliopistollisen keskussairaalan lapsettomuushoitojen vastuulääkäri Antti Perheentupa kertoo.
Millainen kuukautiskiertosi oli ennen ehkäisyn aloittamista?
Monilla naisilla, jotka ovat pitkään käyttäneet hormonaalista ehkäisyä, ei ole enää selvää muistikuvaa omasta kuukautiskierrostaan.
”Sitten kun keskustellaan, että millaiset ne kuukautiset olivat silloin 16-vuotiaina, niin monella välähtää. Ne olivat tosi epäsäännölliset ja runsaat, saatetaan sanoa. Niinpä. Hormonaalinen ehkäisy on ehkä pitänyt kehon toiminnan aivan toisenlaisena, mutta ei se muuta sitä perustilannetta, mikä kullakin vallitsee”, Perheentupa sanoo.
”Ehkäisyn poistaminen kuvioista merkitsee tavallisesti paluuta sinne lähtöruutuun – sillä erotuksella, että aikaa on toki kulunut ja esimerkiksi hedelmällisyys voi olla iän myötä laskenut.”
Kierto tasaantuu nopeasti
Jos siis kuukautiskierto oli nuorena epäsäännöllistä, se on usein sitä myös kypsemmällä iällä, ehkäisyn lopettamisen jälkeen.
Hormonien lopettamisen jälkeen niiden vaikutus poistuu kehosta noin viikossa, joten vaikka ensimmäinen kierto olisikin poikkeava, toisen kierron ja siitä eteenpäin toistuvien syklien vaihtuvuus noudattaa jo kehon omaa rytmiä.
Mikäli tavoitteena on raskaaksi tuleminen, oman kuukautiskierron opetteleminen ja esimerkiksi ovulaation tunnistaminen nousevat ensiarvoisen tärkeiksi.