Viimeksi päivitetty 2.7.2010
Olipa kyseessä hormonaalinen tai hormoniton ehkäisy, raskauden ehkäiseminen ei vaikuta myöhempään todennäköisyyteen tulla raskaaksi.
”Ehkäisy ei heikennä hedelmällisyyttä – aika heikentää. Esimerkiksi moni aloittaa hormonaalisen ehkäisyn teini-iässä, jatkaa sitä varhaisaikuisuutensa läpi ja lähtee kokeilemaan mahdollisuutta lapsen saamiseen kolmenkympin tietämillä: tällöin hedelmällisyys on jo alentunut huippuvuosista. Syynä ei ole vuosia käytetty ehkäisy vaan se, että kolmekymppinen nainen ei ole enää niin hedelmällinen kuin kaksikymppinen”, huomauttaa Turun yliopistollisen keskussairaalan lapsettomuushoitojen vastuulääkäri Antti Perheentupa.
Hormonaalisen ehkäisyn käyttäminen sen sijaan saattaa jopa suojella käyttäjänsä hedelmällisyyttä: Yhdistelmäehkäisypillerien käyttäminen vähentää gynekologisen alueen tulehduksia ja hillitsee endometrioosin puhkeamista.
Ylipaino heikentää hedelmällisyyttä
Tutkimuksissa on havaittu myös, että vuosien myötä monille kertyy painoa: kolmekymppisistä useampi on ylipainoinen verrattuna samaan ryhmään vielä kaksikymppisinä. Ja ylipaino on iän lisäksi toinen hedelmällisyyttä heikentävä tekijä.
”Munasarjojen reservit ovat kullakin naisella yksilölliset, mutta jokaisella ne alkavat laskea 35 ikävuoden jälkeen. Tupakoitsijoilla hedelmällisyys heikkenee muita jyrkemmin, keskenmenoriski kasvaa ja vaihdevuodet alkavat aikaisemmin”, Perheentupa luettelee.