Viimeksi päivitetty 16.11.2023
Puolivuotias vauva elää vilkasta ja aktiivista aikaa. Motoriset taidot kehittyvät vauhdilla. Useimmat vauvat ovat oppineet kääntymään, ja jotkut ryömivät tai jopa konttaavat jo. Kaikkein nopeimmat saattavat jo yrittää nousta pystyasentoonkin. Ympäristö kiinnostaa vauvaa yhä enemmän.
Kiihtyvä motorinen kehitys saattaa hankaloittaa vauvan rauhoittumista yöunille. Myös erilaiset infektiot voivat haitata vauvan unta. Kipeälle vauvalle ei kannata opettaa uusia tapoja – tärkeintä on, että hän saa nukuttua edes hieman tutuilla ja turvallisilla tavoilla.
Terveen ja hyvinvoivan vauvan kanssa sen sijaan voi harjoitella entistä parempia unirutiineja ja nukahtamista ilman vanhemman syliä.
Näin tuet vauvan nukahtamistaitoja kuuden kuukauden iässä
Jatkakaa itsekseen nukahtamisen opettelua
Itsekseen yöunille nukahtanut vauvaa tuntee olonsa turvalliseksi herätessään yöllä samassa ympäristössä kuin mihin nukahti.
Kun vauvalla on turvallinen olo, hän jatkaa uniaan helpommin muita herättämättä.
Lopetelkaa yösyönti
Puolivuotias vauva ei enää tarvitse yöllistä syömistä kasvunsa tueksi. Jos vauva on tottunut nukahtamaan rinnalle tai maitopullolle, se helposti ylläpitää vauvan mielikuvaa siitä, että nukahtaminen liittyy syömiseen. Tällöin vauva kaipaa ruokaa myös yöllä herätessään, jotta pystyy nukahtamaan uudestaan.
Ottakaa maidon tilalle käyttöön unilelu, -rätti tai tutti.
Vähentäkää fyysistä kontaktia nukahtamistilanteessa
Tämä on hyvä tapa ohjata vauvaa kohti itsekseen nukahtamista. Läheisyyttä voi antaa runsaasti päivän mittaan, mutta nukahtamistilanteessa olisi hyvä, jos vauva rauhoittuisi sylin sijaan omaan sänkyynsä.
Jos vauva meinaa hätääntyä, voit esimerkiksi silitellä häntä hellästi.
Harjoitelkaa pieniä eron hetkiä
Vauva oppii hiljalleen sietämään vanhemman hetkellistä poissaoloa. Voitte harjoitella asiaa niin, että poistut vauvan näköpiiristä muutamaksi sekunniksi ja palaat ennen kuin hän hätääntyy.
Näin vauva oppii, että olet lähettyvillä, vaikkei hän sinua koko ajan näkisikään. Älä silti yritä hiipiä vauvan luota salaa juuri silloin, kun hän on nukahtamaisillaan.
Pitäydy tutuissa rauhoittelukeinoissa
Kaikki ihmiset heräävät useasti yön aikana. Jos uudelleen nukahtaminen onnistuu lyhyen havahtumisen jälkeen, tästä ei jää muistikuvia.
Osa itsekseen nukahtavistakin vauvoista kuitenkin heräilee öisin itkemään ja tarvitsee vanhemman apua nukahtaakseen uudestaan. Tällöin on tärkeää, että rauhoittelukeinot ovat samat kuin illalla, esimerkiksi silittelyä ja taputtelua. Näin vauvalle kerrotaan, että yöllä on tarkoitus nukkua.
Tavoitteena on, että vauvan havahtumiset eivät häiritsisi unta liikaa.
Ota avuksi lempeä unikoulu
Jos vauvan levoton uni häiritsee perhettä, häntä voi puolen vuoden iästä alkaen ohjata nukkumaan lempeillä unikoulumenetelmillä, kuten niin sanotulla tassukoululla.
Tassukoulu
Jos haluat kokeilla systemaattisempaa lähestymistapaa pienen yökukkujan kanssa, tassukouluna tunnetulle unikoululle kannattaa antaa mahdollisuus. Näin se käy:
TUTTUJEN iltarutiinien jälkeen vie vauva omaan sänkyynsä. Rauhoittele häntä hellästi taputtelemalla. Voit myös vain laskea kätesi hellästi vauvan selän päälle. Poistu huoneesta ennen kuin vauva nukahtaa.
JOS vauva hätääntyy ja alkaa itkeä, palaa huoneeseen ja rauhoittele häntä taputtelemalla tai silittelemällä. Älä kuitenkaan tee tätä ennen kuin itku yltyy vaativaksi. Voit myös valita niin sanotun unilauseen, kuten ”Nyt on yö, nyt nukutaan”, jota toistelet rauhoittavalla, yksitoikkoisella äänellä.
JOS vauvan itku yltyy hysteeriseksi eikä taputtelu rauhoita häntä, ota lapsi syliin ja rauhoittele häntä sylissä. Älä kuitenkaan anna vauvan nukahtaa syliisi, vaan laske hänet takaisin sänkyyn, kun hän on rauhoittunut. Jatka rauhoittelua tarvittaessa jälleen taputtelemalla ja poistu sitten paikalta.
JOS vauva alkaa itkeä nopeasti uudelleen, voit jäädä vauvan näkyville ja vastata itkuun ripeämmin rauhoittelevasti taputellen. Kun vauvan rauhoittumistaidot ovat kehittyneet paremmiksi, voit jättää hänet yksin huoneeseen rauhoittelun jälkeen.
TAVOITE on, että vauva oppii jäämään valveilla omaan sänkyynsä iltarutiinien jälkeen ilman vanhemman läsnäoloa. Näin vauva oppii myös yöllä havahtuessaan jatkamaan uniaan itsekseen.
MUISTA, että uusien unitapojen oppiminen voi kestää parikin viikkoa. Jos vauva sairastuu, oppimisessa saattaa tulla takapakkia, ja harjoittelu pitää ehkä aloittaa alusta.
JOS vanhempia on kaksi, molempien kannattaa osallistua unikouluun. Sen jaksaa paremmin, kun vastuun tehtävästä jakaa.
TASSUKOULUSSA vauvaa opetetaan rauhoittumaan vanhemman tuella, joten vauvan itkuun reagoidaan nopeasti. Sitä ei kannata aloittaa ennen kuin vauvan päivärytmissä on näkyvissä säännöllisyyttä.
Lue myös:
Lähde: THL