Kolmen kuukauden iässä vauva alkaa pikkuhiljaa löytää oikean vuorokausirytmin. Useimmat vauvat tarvitsevat kuitenkin vielä vanhemman apua päivän ja yön erottamisessa. Lue, miten voit tukea vauvasi vuorokausirytmin kehittymistä kolmen kuukauden iässä.

Viimeksi päivitetty 6.3.2020

Kolmen kuukauden ikään tultuaan vauva alkaa vähitellen löytää oikean vuorokausirytmin. Monilla vauvoilla rytmi on kuitenkin edelleen epäsäännöllinen.

 



 

Riippuu pitkälti vauvan temperamentista, kuinka rytminen vauva on, ja kuinka helposti hän saa kiinni selkeästä vuorokausirytmistä. Useimmat vauvat tarvitsevat vielä kolmikuisina vanhemman apua yön ja päivän erottamisessa.

Näin tuet unirytmin kehittymistä 3 kk:n iässä

  • Parhaiten ohjaat vauvaa kohti oikeaa vuorokausirytmiä valaistuksen ja aktiivisen toiminnan vaihteluiden avulla. Yöllä valaistus on syytä pitää hämäränä, eikä vauvan kanssa tule seurustella. Päivällä puuhaillaan aktiivisesti päivänvalossa. Päiväunet vauva voi nukkua esimerkiksi ulkona.
  • Nukkumaanmenotilanteessa ja yöllä reagoi vauvan itkuun aina samalla tavalla itkun sävyn mukaisesti. Vauva voi itkeä kiukkua, kipua, nälkää tai väsymystä. Usein vauvat ilmaisevat väsymystään pienellä kitinällä tai itkulla nukkumaan mennessä. Pieniin tyytymättömyyden ilmauksiin ei tarvitse reagoida, mutta jos itku yltyy, rauhoittele vauvaa esimerkiksi silittelyllä.
  • Erota nukahtaminen ja syöminen toisistaan. Syötä vauva ensin ja nukuta vasta sitten. Voit nukuttaa vauvaa sylissäsi ja siirtää hänet sitten nukkuvana omaan sänkyynsä.
  • Vähitellen voit myös alkaa tukea vauvan nukahtamista itsekseen. Laske uninen vauva omaan sänkyynsä tarvittaessa silitysten kera. Jos vauva hätääntyy, yritä muutaman päivän kuluttua uudelleen. Vauvat, jotka osaavat rauhoittua unille itsekseen nukkuvat yleensä levollisemmin kuin vauvat, jotka ovat tottuneet nukuttamiseen. Itsekseen nukahtaminen on kuitenkin pitkälti kypsymisasia, eikä sitä kannata näin pienellä vauvalla vielä kiirehtiä. Älä siis itketä vauvaa – nukahtaminen vaikeutuu, jos vauva hätääntyy.
  • Vältä automaattista yösyöttöä. Kun vauva herää yöllä, yritä ensin rauhoittaa hänet vähäeleisesti silittelyllä tai taputtelulla. Yöllisen syöttövälin pidentyessä pääsette pikkuhiljaa lähemmäs kohti täysiä öitä.
  • Jos vauva ei rauhoitu, tarkista, ettei hänellä ole liian kylmä tai kuuma ja ettei vaippa ole liian märkä. Syötä vauva tarvittaessa ja pitele häntä sylissäsi kunnes hän rauhoittuu. Myös kapaloinnista, unirätistä tai tutista voi olla apua.

Lähde: THL – Uniohjeita 3 kk:n ikäisen vauvan vanhemmille


Mitä mieltä olet artikkelista?