Synnytyssairaalan tarjoama sairaalavaatetus saattaa joidenkin synnyttäjien mielestä tuntua vieraalta, varsinkin jos on elämässään joutunut viettämään paljon aikaa sairaalassa esimerkiksi jonkin perussairauden vuoksi. Synnyttämään tulevan äidin olon tulisi olla mahdollisimman rento ja mukava, ja jos sairaalavaatteet ahdistavat, niihin ei ole mikään pakko pukeutua.
”Synnyttäminen on yhteistyötä äidin ja henkilökunnan kesken – meillä ei ole mitään syytä tai halua kieltää ketään pukeutumasta juuri niin kuin parhaalta tuntuu”, vahvistaa Oulun yliopistollisen sairaalan synnytysosaston osastonhoitaja, kätilö Tiina Kemppainen.
Väljät ja joustavat vaatteet
Sairaalan toimenpiteitä helpottaa, jos omat vaatteet täyttävät muutamat peruskriteerit: vaatteiden tulisi olla puhtaat, väljät, mielellään joustavasta kankaasta valmistetut ja niiden pilalle menemiseen tulee olla varautunut. Synnytyksen aikana kankaalle tulee kaikenlaisia eritteitä, jotka tahraavat – siltä ei voi välttyä. Lisäksi jos äiti joutuu kiireelliseen toimenpiteeseen, esimerkiksi hätäsektioon, tiellä oleva vaatekappale yksinkertaisesti leikataan pois päältä.
”Sairaala ei korvaa mitään omiin vaatteisiin kohdistuneita haittoja”, Kemppainen sanoo.
Synnytyksen aikana saatetaan antaa kivunlievityksenä esimerkiksi selkään laitettava epiduraalipuudutus. Tällöin vaatteen tulee olla väljä, jotta se on helposti nostettavissa pois tieltä. Väljät hihat ja pääntie puolestaan helpottavat letkujen pujottamista.
Vauva pujahtaa paidan alle
Vauva nostetaan äidin rinnalle heti syntymän jälkeen, joten tässäkin vaiheessa väljyys, isohko kaula-aukko tai edessä olevat napit ovat vaatekappaleelle eduksi. Näin vauva saadaan helposti pujautettua äidin iholle ja toipumaan syntymän aiheuttamasta rasituksesta.
Tässä vaiheessa napanuora on vielä kiinni vauvassa ja istukassa, ja vauva on vain pyyhitty, joten tahroja paitaan on taatusti luvassa!
Synnyttäminen on myös varsin hikistä puuhaa, joten kannattaa varata sopivat vaihtovaatteet myös synnytysvuodeosastolla toipumiseen. Synnyttänyt äiti pääsee yleensä synnytyksen jälkeen suihkuun jos jaksaa, ja sen jälkeen on mukavaa vaihtaa ylle puhtaat vaatteet.
Vesisynnytykseen alasti
Yleistyneet vesisynnytykset mietityttävät myös synnyttämään tulevia. Ollaanko altaassa bikinit päällä vai miten tulee toimia?
”Synnyttävä äiti on altaassa alasti, jotta vauva voidaan nostaa rinnalle heti syntymän jälkeen. Puolisolla tai tukihenkilöllä on mieluiten jalassaan uimavaatteet, mikäli hän haluaa olla vedessä”, Kemppainen huomauttaa.
Hoitajien kanssa voidaan myös sopia esimerkiksi avautumisen aikana siitä, kuinka usein hoitaja käy synnytyshuoneessa. Tällöin puoliso tai tukihenkilö ehtii varautua tuloon ja halutessaan nousta halutessaan vaikka altaasta pois.
Aiheesta keskustellaan myös Vau.fi-foorumilla: ”Mitä mieltä sairaalavaatteista?” -ketjussa. Tule mukaan!
Lue myös: