Imetyksen tehostamisessa ja maitomäärän kasvattamisessa tärkeintä ovat tiheät imetykset ja ihokontakti. Maitomäärää voi kasvattaa vielä viikkoja synnytyksen jälkeenkin.

Viimeksi päivitetty 5.12.2019

Jos vasta synnyttäneen äidin maidontuotanto käynnistyy hitaasti tai jos maitomäärä tuntuu myöhemmin liian vähäiseltä, imetystä kannattaa tehostaa. Tiheät imetyskerrat ovat imetyksen tehostamisen a ja o, sillä mitä enemmän maitoa poistuu rinnoista, sitä enemmän rinnat sitä tuottavat.

 



 

”Pienen vauvan tulisi käydä rinnalla ainakin 8–10 kertaa, mieluummin 10–12 kertaa vuorokaudessa. Imetyskertoja tulee olla myös öisin jopa tunnin tai kahden välein. Yöimetykset lisäävät maitomäärää tehokkaammin, koska maidon tuotantoon vaikuttavaa prolaktiinihormonia on kehossa silloin enemmän”, sanoo imetysohjaaja ja terveydenhoitaja Laura Merivirta Neuvola Nupusta.

Kun maidontuotanto on jo hyvin käynnissä ja vauva on isompi, vaikkapa muutaman kuukauden ikäinen, imetystä voi edelleen tehostaa tihentämällä ruokailukertoja. Hyvä määrä on tällöin yli kahdeksan imetystä vuorokaudessa. Isomman vauvan kanssa riittää yleensä pari-kolme yöimetystä – joskin asia on hyvin yksilöllinen ja vauvakohtainen, muistuttaa Merivirta.

Ihokontakti aktivoi vauvan refleksejä

Toinen tärkeä tekijä imetyksen tehostamisessa ja maitomäärän kasvattamisessa on ihokontakti. Se aktivoi vauvan refleksejä ja saa hänet hakeutumaan rinnalle.

Ihokontaktissa oleminen saa äidin huomaamaan vauvan hamuilun varhaisemmin. Lisäksi ihokontakti nostattaa äidin oksitosiinitasoja, mikä puolestaan parantaa maidon herumista.

”Ihokontakti on todella hyvä tapa tehostaa imetystä. Mitä pienemmästä vauvasta on kysymys, sitä enemmän häntä kannattaa pitää iholla”, Merivirta sanoo.

Kokeile takakenoa imetysasentoa

Tehokas keino imetyksen edistämiseen on imettää vauvaa takakenossa asennossa siten, että tämä on vatsallaan äidin päällä. Tässä asennossa vauvan imemiseen liittyvät vaistot pääsevät toimimaan paremmin ja usein myös imuote on parempi. Äiti puolestaan pystyy aktiivisemmin auttamaan vauvaa rinnalla.

”On tärkeää, että niin äidillä kuin vauvallakin on rento ja hyvä olla. Vauva saattaa viettää rinnalla tuntejakin, joten äidin kannattaa pitää ruokaa ja juomaa käden ulottuvilla, jottei niitä tarvitse nousta hakemaan”, Merivirta neuvoo.

Pumppu avuksi maitomäärän kasvattamiseen

Maitomäärää voi kasvattaa myös käsin lypsämällä tai pumppaamalla, jos vauva ei ime rintaa riittävän tiheästi tai tehokkaasti. Jos esimerkiksi keskosena syntynyt vauva ei vielä jaksa imeä tehokkaasti, näitä keinoja kannattaa käyttää apuna.

”Joskus vauvalla voi olla myös imuotteessa ongelmaa, jolloin imeminen ei ole tehokasta. Syy tähän pitää aina selvittää, mutta siihen asti maidontuotantoa kannattaa tehostaa muilla keinoin”, Merivirta kertoo.

Maitomäärää voi kasvattaa kuuden viikon jälkeenkin

Usein puhutaan aikaikkunoista, joiden sulkeuduttua imetyksen tehostaminen olisi vaikeaa tai jopa mahdotonta. Merivirta ei mielellään puhu tällaisista aikarajoista, sillä imetykseen vaikuttavat niin monet seikat.

”Ei voi sanoa, että nyt on kulunut liikaa aikaa ja peli on menetetty, vaan pitää katsoa kokonaistilannetta sekä tavoitteita ja miettiä, mitä voidaan tehdä. En sanoisi, että esimerkiksi kuuden viikon jälkeen maitomäärää ei enää voisi kasvattaa. Jos tuotanto on olemassa, kuuden viikon jälkeen pystyy tekemään vielä paljon.”

Lähde:
Lisämaidon turvallinen purkaminen ja täysimetykselle siirtyminen -ammattilaisohje

Mitä mieltä olet artikkelista?