Viimeksi päivitetty 9.1.2023
Pikkulapsiperheessä sattuu ja tapahtuu usein erityisen paljon. On flunssaa, vatsatauteja, kolhuja ja ihottumaa. Farmaseutti Hertta Hurmeen avulla kokosimme listan tuotteista, jotka olisi hyvä löytyä lapsiperheen lääkekaapista.
Kipuun ja kuumeeseen
Kuumemittari on jokaisen lapsiperheen lääkekaapin vakiovaruste. Mikäli tavallisen mittarin käyttö lapsella on vaikeaa, voi kokeilla infrapunamittaria, joka mittaa lämmön nopeasti ja ilman ihokontaktia. Myös korvakuumemittari voi olla kätevä – tosin korvasärystä kärsivälle lapselle sillä mittaaminen voi olla epämiellyttävää.
Parasetamolia sisältävää lääkettä on hyvä pitää lääkekaapissa lapsen kipua ja kuumetta varten, sillä se on vatsaystävällisin kipulääkeaine. Parhaiten imeytyvät suun kautta otettavat valmisteet, kuten valmiit lääkeliuokset, pieneen vesimäärään liuotettavat tabletit sekä nieltävät tabletit, jotka sopivat vanhemmille lapsille.
Peräpuikkoja kannattaa käyttää vain, jos lääkkeen antaminen suun kautta ei onnistu esimerkiksi lapsen nielemisvaikeuksien vuoksi. Myös tulehduskipulääke ibuprofeenia voi käyttää kuumeen ja kivun hoitoon. Lääkekaapista on hyvä löytyä lääkeruisku, jolla nestemäisen lääkkeen saa helposti annettua lapselle.
Puuduttavia korvatippoja voi hankkia äkillisen korvasäryn varalta. Niitä voi antaa akuuttiin korvakipuun kipulääkkeen lisäksi esimerkiksi yöllä, mutta lääkärikäyntiä ne eivät korvaa.
Flunssaan ja tukkoisuuteen
Niistämisen apuväline, kuten Nenäfriida, auttaa pikkulapsen tukkoisuuteen. Sillä voi imeä lapsen nenän puhtaaksi.
Myös isotoninen suolaliuos on hyvä tuote vauvan nenän huuhteluun, puhdistukseen ja kosteutukseen. Huuhtelu vähentää tukkoisuutta, jolloin lapsi saa helpommin hengitettyä nenän kautta. Yli 2-vuotiailla lapsilla voi muutaman päivän ajan käyttää myös tukkoisuutta vähentävää ksylometatsoliinia sisältävää nenäsuihketta.
Lapsen yskään ei yleensä suositella yskänlääkettä. Jos yskä kuitenkin häiritsee lapsen yöunta, tälle voi kokeilla antaa dekstrometorfaania sisältävää yskänlääkettä. Yskää saattavat helpottaa myös riittävä juominen ja hunaja – tosin on muistettava, että hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille.
Vatsatautiin ja muihin vatsaoireisiin
Nesteytysjuomavalmiste on tärkein tuote vatsataudin varalta. Vatsatauti puhkeaa nopeasti, ja jos lapsen nesteytys ei ole kunnossa, tämän kunto voi heiketä nopeastikin. Siksi riittävä nesteytys on äärimmäisen tärkeää vatsataudissa, ripulissa ja myös kuumeen aikana.
Maitohappobakteereja on myös hyvä pitää lääkekaapissa. Ne eivät ehkäise vatsatautia, mutta voivat auttaa vatsan bakteeritasapainon korjaantumisessa vatsataudin ja myös esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen.
Kaasukuplia pilkkovat dimetikonitipat voivat auttaa vauvan ilmavaivoihin ja vatsanväänteisiin. Maitohappobakteereista voi olla apua myös vatsavaivaiselle vauvalle, joten esimerkiksi D-vitamiinitipat, joihin on lisätty maitohappobakteereja, voi olla kokeilemisen arvoinen tuote.
Haavoihin ja palovammoihin
Kirvelemätön antiseptinen puhdistusliuos, laastarit ja sideharsorulla ovat hyviä tuotteita haavoja varten. Lisäksi lääkekaappiin voin varata kuitutaitoksia ja kuituteippiä.
Silikoniverkko, palovammalaastarit ja rasvataitokset sopivat palovammojen hoitoon. Palovammoihin tarkoitetut laastarit ovat helppokäyttöisiä, suojaavat vamma-aluetta eivätkä tartu haavaan.
Dekspantenolia sisältävää voidetta voi käyttää iho- ja limakalvovaurioihin. Se sopii muun muassa rohtuneille huulille, pieniin nirhaumiin ja vaippapepun rikkinäiselle iholle.
Myrkytystilan varalta
Lääkehiiltä tulisi olla jokaisen lapsiperheen lääkekaapissa myrkytystilan varalta. Sitä on saatavilla tabletteina, kapseleina tai rakeina liuosta varten. On syytä muistaa, että lääkehiili ei tehoa kaikkiin myrkyllisiin aineisiin, eikä sitä saa antaa kaikissa tapauksissa.
Ota myrkytystapauksessa aina yhteyttä hätäkeskukseen tai Myrkytystietokeskukseen. Näiden puhelinnumerot on hyvä kiinnittää esimerkiksi lääkekaapin oveen, samoin kuin elvytysohjeet.
Allergiaan ja ihottumaan
Antihistamiinitabletit tai -liuos voivat helpottaa allergista nuhaa ja nokkosihottumaa. Atooppisen ihottuman pahenemisvaiheissa puolestaan auttaa hydrokortisonia sisältävä voide. Atoopikkoperheiden vakiovaruste on perusvoide.
Hyönteisten puremiin ja pistoihin
Hydrokortisonia sisältävä voide auttaa myös hyönteisten puremiin ja pistoihin. Sama voide tuo helpotusta auringon polttamalle iholle.
Hydrokortisonitabletteja on hyvä varata ensiavuksi ampiaisen tai mehiläisen piston sekä käärmeen pureman aiheuttaman voimakkaan reaktion hoitoon. On kuitenkin syytä muistaa, että jos lasta puree käärme tai jos on syytä edes epäillä näin tapahtuneen, lapsi on vietävä heti sairaalaan.
Muita varusteita
Lääkekaappiin kannattaa varata täitartuntoja ehkäisevä suihke päiväkodin täiepidemioita varten ja punkkipihdit punkkien irrottamiseen. Myös tavalliset, hyvät pinsetit tikkujen irrottamiseen ovat tarpeellinen varuste.
Lisäksi lääkekaapissa kannattaa säilyttää lapsen kynsisaksia, D-vitamiinia, ksylitolipastilleja sekä lämmitettävää kaurapussia esimerkiksi kasvukipuihin. Myös aurinkovoide on hyvä löytyä – sille voi olla käyttöä talvellakin aurinkoisessa pakkassäässä.
Lue myös: