Viimeksi päivitetty 24.11.2019
Vauva voi saada lisämaitoa jo synnytyssairaalassa. Lisämaidon antamiselle voi olla lääketieteellisiä syitä, kuten äidin rintamaidon riittämättömyys, vastasyntyneen ennenaikaisuus tai liiallinen painonlasku. Joskus lisämaitoa voidaan antaa myös muista syistä, kuten vauvan imemisongelmien vuoksi tai äidin toiveesta.
Usein äidit toivovat, että lisämaidosta päästäisiin hiljalleen eroon ja täysimetys alkaisi sujua. Tämä on yleensä sitä helpompaa, mitä lyhyempi aika synnytyksestä on. Lisämaidon vähentäminen tulee aloittaa imetysohjauksella, joten älä ryhdy siihen omin päin, vaan pyydä tukea esimerkiksi neuvolasta.
Huomaa myös, että lisämaidon turvallisen vähentämisen edellytyksiä ovat kliinisesti hyväkuntoinen, täysiaikainen vauva, joka osaa imeä rintaa tehokkaasti sekä perheen kyky tarkkailla vauvan riittävää ravinnonsaantia.
Lisämaidon purku, kun vauva on 1–5 vrk vanha
Sairaalassa pieniä määriä lisämaitoa saanut vauva voi pärjätä hyvinkin nopeasti ilman sitä, kun äidin oma maito on noussut kunnolla. Lisämaidon antamisen voi lopettaa kerralla, jos sen määrä on ollut alle 40 ml per ateria. Lisäksi edellytyksenä on, että äidillä on normaalit maidonnousun tuntemukset, ja että imetyksen turvamerkit täyttyvät.
Jos vauva on saanut yli 40 ml lisämaitoa ateriaa kohden tai yli 320 ml vuorokaudessa, sen määrää tulee vähentää asteittain. Tällöin lisämaidon määrää vähennetään joka toinen päivä 10 millilitralla syöttökertaa kohden seuraavan kaavan mukaisesti:
Esimerkki: Vauva on saanut lisämaitoa 60 ml / ateria
Päivä 1: 50 ml x 8
Päivä 2: 50 ml x 8
Päivä 3: 40 ml x 8
Päivä 4: 40 ml x 8
Päivä 5: 30 ml x 8
Jne.
Samalla äidin tulee tehostaa imetystä ja tarkkailla imetyksen turvamerkkien täyttymistä. Jos turvamerkit eivät täyty, on syytä ottaa yhteyttä neuvolaan.
Lisämaidon purku, kun vauva on enintään 6-viikkoinen
Jos yli viisipäiväinen ja korkeintaan kuusiviikkoinen vauva saa lisämaitoa yli 200 ml vuorokaudessa, sen määrää tulee vähentää asteittain. Tätä pienemmät määrät voi lopettaa kerralla – imetyksen turvamerkkejä tarkkaillen.
Asteittainen vähentäminen tapahtuu samaan tapaan kuin yllä, eli maitoa vähennetään 10 ml per syöttökerta joka toinen päivä. Imetystä tulee tehostaa ja tarkkailla imetyksen turvamerkkejä. Neuvolaan on otettava yhteyttä, jos turvamerkit eivät täyty.
Lisämaidon purku yli kuusiviikkoisen vauvan kohdalla
Kun synnytyksestä on kulunut kuusi viikkoa, äidin oman maitomäärän kasvaminen hidastuu. Tästä syystä suurien lisämaitomäärien vähentäminen on usein hyvin haastavaa yli kuusiviikkoisten vauvojen kohdalla.
Lisämaidon antamista voi kokeilla vähentää samaan tapaan kuin alle kuusiviikkoisen lapsen kanssa, mutta imetyksen turvamerkkejä ja vauvan painoa on syytä seurata erityisen tarkkaan.
Jos taas vauva on jo yli neljä kuukautta vanha ja tarvinnut imetyksen ohella pieniä lisämaitomääriä, tässä vaiheessa voi kokeilla kiinteiden lisäruokien aloittamista ja lisämaidon pois jättämistä. Imetystä voi lisäksi tehostaa.
Lähde: Lisämaidon turvallinen purkaminen ja täysimetykselle siirtyminen (Suomen Vauvamyönteisyyskouluttajat ry)