Viimeksi päivitetty 3.11.2022
Lain mukaan raskausvapaalle jäämisestä pitää ilmoittaa kaksi kuukautta ennen sen alkamista.
Raskausvapaa alkaa yleensä 30 päivää ennen laskettua aikaa. Vapaan voi yhteisellä sopimuksella työnantajan kanssa aloittaa myöhemminkin, mutta kuitenkin viimeistään 14 päivää ennen laskettua aikaa.
Tämä tarkoittaa, että raskaudesta (tai itse asiassa raskausvapaalle jäämisestä), tarvitsisi myöhäisimmillään ilmoittaa vasta toisen raskauskolmanneksen loppupuolella. Tämä koskee sekä vakituista että määräaikaista työsuhdetta.
”Käytännössä harvalla vauvavatsa pysyy niin pitkään piilossa, eli oman harkinnan mukaan voi asiasta ilmoittaa jo aiemmin – mitään lain asettamaa velvoitetta siihen ei kuitenkaan ole”, vahvistaa Halonen.
Poikkeuksen tästä säännöstä tekevät työt, joissa työ saattaa aiheuttaa terveysriskin raskaudelle – tällöin raskaudesta on ilmoitettava työnantajalle heti raskauden havaitsemisen jälkeen.
Miten ilmoittaa raskaudesta töissä?
Kun raskaudesta – tarkalleen ottaen raskausvapaalle jäämisestä – ilmoittaa työnantajalle, Halonen suosittelee tekemään ilmoituksen kirjallisena.
”Harvoin näistä asioista tulee mitään kiistatilanteita, mutta esimerkiksi sähköpostista on helpompi lähteä todistamaan, että ilmoitus on tehty ja siinä on kerrottu tietty päivämäärä”, hän toteaa.
Työnantajan lisäksi raskausvapaasta pitää ilmoittaa myös Kelalle, ja selvittää maksaako työnantaja palkkaa vapaan ajalta.
Jos työnantaja maksaa palkkaa, Kela maksaa siltä ajalta raskausrahan työnantajalle – muussa tapauksessa suoraan raskausvapaalle jäävälle.
Raskausrahaa maksetaan 40 päivää eli noin 1,5 kuukautta.