Viimeksi päivitetty 4.11.2019
Voit luovuttaa munasoluja, jos:
- olet perusterve
- olet 22-35-vuotias
- et tupakoi
- painoindeksisi (BMI) on korkeintaan 32
- sinulla tai lähisukulaisillasi ei ole vakavia perinnöllisiä sairauksia
- pakolliset infektiotestaukset ovat negatiivisia
- osallistut auttamisenhalusta
- Hyvä asia on, jos olet itse synnyttänyt, mutta tämä ei ole vaatimus.
- Sukusoluluovuttajan tulee suostua siihen, että hänen henkilötietonsa ilmoitetaan Valviran ylläpitämään luovutusrekisteriin.
Lahjasoluhoitoja yhdenvertaisesti
Ensimmäiset suomalaiset yliopistosairaalat ovat aloittaneet hedelmöityshoidot lahjoitetuilla sukusoluilla. Lahjasoluhoitoja tarjotaan yhdenvertaisesti niin nais-miespareille, naispareille kuin itsellisille naisille.
Lahjasoluhoitoihin tarvitaan lahjoitettuja sukusoluja, sekä siittiöitä että munasoluja.
Tampere ja Helsinki jo valmiina
Yliopistosairaaloista TAYS ja HUS ottavat jo lähetteitä vastaan. TYKS aloittaa lahjasiittiöhoidot vuonna 2020. Samoin OYS ja KYS käynnistävät toimintaansa vuoden 2020 aikana, kun luvat sukusolupankin toimintaan ovat kunnossa. Yliopistollisen sairaalan sukusolupankkiin lahjoitettuja sukusoluja käytetään julkisen terveydenhuollon hoidossa olevien potilaiden hedelmöityshoidoissa.
Lahjasoluhoitoja koskee normaali hoitotakuu, mutta jos julkisten klinikoiden sukusolupankeissa ei ole riittävästi lahjoitettuja soluja, hoitotakuu ei voi toteutua. TAYS:n mukaan Suomessa tehdään vuodessa yli 700 hoitoa lahjoitetuilla munasoluilla.
Liittyykö luovuttamiseen sivuvaikutuksia tai riskejä?
Suurimmalla osalla naisista munasolujen kypsyttämishoito ja keräys sujuvat ongelmitta. Pienellä osalla lahjoittajista voi ilmetä hormonihoitoon liittyviä lieviä sivuvaikutuksia. Keräykseen liittyy myös vähäinen komplikaatioriski. Näistä kerrotaan tarkemmin luovutukseen liittyvässä lääkärin tekemässä terveystarkastuksessa.
Munasolujen lahjoittaminen ei vaikuta luovuttajan hedelmällisyyteen.
Sukusoluja voi lahjoittaa perusterve aikuinen
Munasoluja voi lahjoittaa perusterve 20–35-vuotias nainen, jolla ei ole merkittävää ylipainoa. Siittiöiden lahjoittajaksi kelpaa perusterve 20–45-vuotias mies. Solujen lahjoittajat eivät saa tupakoida, eikä suvuissa saa esiintyä perinnöllisiä sairauksia. Sukusolujen lahjoittamisen motiivina on halua auttaa. Sukusolujen lahjoituksesta maksetaan hedelmöityshoitolain mukainen korvaus aiheutuneista kuluista ja ansionmenetyksestä.
Suomessa luovutetusta sukusolusta syntyneellä henkilöllä on 18 vuotta täytettyään oikeus saada selville luovuttajan henkilöllisyys. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsi saattaa tulevaisuudessa ottaa yhteyttä luovuttajaan. Sukusoluluovuttajalla ei ole juridisia oikeuksia eikä velvoitteita liittyen syntyvään lapseen. Yhden lahjoittajan sukusoluista saa lain mukaan syntyä lapsia korkeintaan viiteen perheeseen.
Lisätietoa lahjoittajille Simpukka-yhdistyksen sivuilla.
Lähde: STT/Simpukka