Viimeksi päivitetty 3.11.2019
Rokotteita voi ottaa myös raskausaikana, mutta niiden haitat ja hyödyt on tällöin punnittava huolellisesti.
Se, millä tavoin odottava äiti ja sikiö hyötyvät rokotteesta, riippuu sairastumisriskistä, taudin vaarallisuudesta sekä rokotteen tehosta. Rokotuksen aiheuttama teoreettinen riski olisi suhteutettava tartuntavaaran ja toteutuneen tartunnan aiheuttamaan riskiin.
Neljän ryhmän rokotteet
HUSin Naistenklinikan perinatologian dosentti Vedran Stefanovicin mukaan rokotteet voi raskausaikana jakaa neljään kategoriaan.
Ehdottomasti suositeltavat rokotteet
Näitä on tällä hetkellä vain yksi, eläviä taudinaiheuttajia sisältämätön influenssarokote.
Rokotteet, joita voi ottaa odotusaikana kuten muulloinkin
Jos äidin kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote on vanhentunut, tehosterokotteen voi ottaa raskausaikana.
Erityistilanteissa harkittavat rokotteet
Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa hepatiitti B- ja A-rokotteet, joiden ottamista voidaan harkita esimerkiksi, jos odottaja kuuluu riskiryhmään tai jos hän on aikeissa matkustaa korkean riskin alueelle. Myös esimerkiksi lavantautirokotetta voidaan harkita, jos odottaja oleskelee pitkään taudin esiintymisalueilla. Ensisijainen suositus on kuitenkin välttää oleskelua tällaisissa olosuhteissa raskausaikana. Jos sitä ei voi välttää, rokotusta on syytä harkita. Myös hinkuyskärokote kuuluu tähän ryhmään.
Rokotteet, joita ei tule ottaa raskausaikana
Tähän ryhmään kuuluvat eläviä, heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältävät rokotteet, kuten MPR- ja vesirokkorokote. Suositus olla ottamatta näitä rokotteita perustuu siihen, että rokotteen sisältämä taudinaiheuttaja voisi tartuttaa sikiön.
Tee rokotuspäätös asiantuntijan avulla
”Pääsääntöisesti raskausaika ei ole se ajanjakso, jolloin aletaan täydentää rokotekarttaa. Suojasta on huolehdittava jo etukäteen. Rokoteasia ei kuitenkaan ole täysin mustavalkoinen. Jos odottajan esimerkiksi on pakko matkustaa riskialueelle, rokote voi olla syytä ottaa, sillä jos äiti ei voi hyvin, ei voi sikiökään”, muistuttaa Stefanovic.
Jos olet raskaana ja rokotuspäätös on ajankohtainen, keskustele asiasta asiantuntijan, esimerkiksi neuvolalääkärin kanssa. Asiantuntija osaa kertoa suosituksensa rokottamisesta sekä antaa sinulle eväitä punnita itse rokottamisen ja rokottamatta jättämisen hyötyjä ja haittoja.
Lähteenä lisäksi:
THL: Rokottaminen
THL: Lista rokotteista raskauden aikana