Imetys on parhaimmillaan helppo ja kätevä tapa ruokkia lapsi ja luoda häneen hyvä läheinen yhteys. Imetykseen liittyviin perusperiaatteisiin kannattaa perehtyä jo ennen lapsen syntymää, jotta aihepiiri tuntuu tutulta ja oma olo imettäjänä itsevarmalta.

Viimeksi päivitetty 23.10.2019

 



 

Imetyksen terveysvaikutukset sekä äidille että vauvalle ovat kiistattomat, ja imettäminen mielletään suomalaisessa yhteiskunnassa hyvinkin luontevaksi tavaksi ruokkia lapsi. Kulttuuriimme sisältyy paljon odotuksia ja tiedostamattomia käytäntöjä imetykseen liittyen.

”Imetys on luonnollista mutta ei aina luontevaa: jos imetys lähtee hyvin käyntiin, se voi olla hyvinkin helppoa ja ongelmatonta, mutta imetykseen liittyvistä pulmista ei aina niin paljon puhuta”, kertoo imetysohjaaja Greta Rossi.

Rento imetysasento ja hyvä imuote

Imetysasento on yksi imetyksen tärkeimmistä kulmakivistä. Imettäjän näkökulmasta hyvä imetysasento on rento ja vauvaa pystyy helposti pitelemään siinä pitkänkin ajan. Vauvan näkökulmasta hyvä imetysasento on sellainen, että vauva pääsee taivuttamaan päänsä suorassa taaksepäin – tällöin hänen on helppo imeä.

”Pää takakenossa, maha mahaa vasten on hyvä perusperiaate – tämä toteutuu esimerkiksi takanoja-asennossa. Silloin vauva saa haukattua rintaa kunnolla ja nännin pää ylettyy pehmeään kitalakeen asti. Vauvan on helppo imeä, ja maitoa tulee kunnolla”, Rossi kuvailee.

Kuuntele podcast, niin saat lisää vinkkejä imetyksen ensipäiviin ja maidonnousuun, hyvän imetysasennon hakemiseen ja hyvän imuotteen tunnistamiseen!

Kuuntele muitakin Vau.fi-Podcasteja:

Mitä mieltä olet artikkelista?