Viimeksi päivitetty 11.9.2020
Naisten tavallisin hormonihäiriö, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS, vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen monin eri tavoin. Se voi aiheuttaa kuukautisten epäsäännöllisyyttä, poisjäämistä ja pitkittyneitä vuotoja.
”Monirakkulaisten munasarjojen hormonaaliset ominaisuudet aiheuttavat ovulaatioiden estymistä. Kuukautiskierron ollessa yli 35 päivää ovulaatiohäiriön todennäköisyys kasvaa, ja toivottu raskaus viivästyy. PCOS on yleisin syy ovulaatiohäiriöön naisilla, jotka hakeutuvat hedelmällisyyshoitoihin”, sanoo dosentti ja lisääntymislääketieteen erikoislääkäri Terhi Piltonen.
Mikä on PCOS?
PCOS on moniulotteinen hormonihäiriö, jota esiintyy noin 6–18 prosentilla lisääntymisikäisistä naisista. Yleisyydestään huolimatta PCOS on huonosti tunnettu ja alidiagnosoitu terveydenhuollossa. On tavallista, että PCOS diagnosoidaan vasta lapsettomuushoitojen yhteydessä, kun oireyhtymä hankaloittaa raskaaksi tulemista.
Oireyhtymälle on tyypillistä miessukuhormonien liikatuotanto ja monirakkulaiset munasarjat. PCOS aiheuttaa naisille muun muassa liikakarvoitusta, aknea ja epäsäännöllisiä kuukautisia. Yli puolet PCOS:stä kärsivistä naisista on ylipainoisia tai lihavia. Oireyhtymä kolminkertaistaa riskin sairastua tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään. Masennuksen ja ahdistuksen riski on jopa viisinkertainen.
Ylipaino lisää hormonihäiriöitä
Hormonaalisten häiriöiden myötä myös PCOS-naisten kohdun limakalvolla on havaittu poikkeavuuksia, jotka saattavat vaikuttaa alkion kasvuympäristöön.
Lisäksi hedelmällisyyttä huonontaa PCOS-potilaiden taipumus ylipainoon. Jopa 50–70 prosenttia oireyhtymää potevista ovat ylipainoisia tai lihavia.
”Ylipaino syventää hormonitoiminnan häiriöitä ja huonontaa sokeriaineenvaihduntaa, mikä puolestaan lisää riskiä keskenmenoihin ja heikentää vasteita lääkkeille, joita käytetään hedelmällisyyshoidoissa”, sanoo Piltonen.
Lapsettomuushoidot eivät aina tarpeen
Oireyhtymä ei kuitenkaan yleensä tarkoita lapsettomuutta. Tutkimusten mukaan PCOS-naiset joutuvat turvautumaan muita useammin hedelmällisyyshoitoihin, mutta saavat vähintään yhden lapsen yhtä usein kuin muutkin.
”Kaikki PCOS-naiset eivät tarvitse lapsettomuushoitoja. Pitäisikin ajatella, että kyseessä on ennemminkin heikentynyt hedelmällisyys kuin hedelmättömyys”, Piltonen tarkentaa.
Painonpudotus säännöllistää kuukautisia
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän keskeisin hoito on ylipainoisilla laihdutus. Jo 5–10 kilon painonpudotus on Piltosen mukaan usein riittävä signaali elimistölle kuukautisten säännöllistämiseksi.
”Painonpudotusta tärkeämpi asia on kuitenkin huomion kiinnittäminen vartalon koostumukseen. Lihasmassan lisääminen ja erityisesti keskivartalolla olevan rasvan väheneminen ovat erityisen edullisia muutoksia korjaamaan hormonaalisia toimintoja”, Piltonen kertoo.
Liikuntaa ja terveellistä ruokaa
Painosta riippumatta kaikille oireyhtymää poteville suositellaan elämäntapamuutosta liikunnan lisäämisen ja terveellisen ruokavalion muodossa.
”Mitään erityistä ruokavaliota ei suositella. Annoskokojen pienentäminen ja lautasmalli, jossa lautasella on vähintään puolet salaattia, ovat hyviä ohjenuoria”, Piltonen sanoo.
Lääkehoito parantaa kohdun limakalvon toimintaa
Oireyhtymää voidaan hoitaa myös lääkkeellisesti. Hoidon valinta riippuu siitä, mitä oiretta lähdetään hoitamaan. Esimerkiksi sokeriaineenvaihdunnan häiriötä hoidetaan sokeriaineenvaihduntaa parantavilla lääkkeillä, kuten metformiinilla.
”Metformiini auttaa hillitsemään painonnousua – osalla jopa laskee painoa – ja normalisoi sokeriaineenvaihduntaa niin, että hormonaaliset toiminnot ja kohdun limakalvon toiminta paranevat”, Piltonen kertoo.
Hedelmällisyyshoitona ovulaatioinduktiolääkitys
Jos raskaus ei ala muista keinoista huolimatta ja edessä ovat hedelmällisyyshoidot, ovulaatioinduktiolääkitys on PCOS-potilaan ensisijainen hoitomuoto.
”Se aiheuttaa munasarjaa säätelevien hormonien lisääntymisen ja edesauttaa näin munarakkuloiden kypsymistä munasarjassa”, kuvailee Piltonen.
Kohonnut riski raskausajan ongelmiin
Jos raskaus alkaa, monirakkulaoireyhtymästä kärsivän on hyvä muistaa, että PCOS lisää riskiä myös raskaudenaikaisiin ongelmiin.
”PCOS-naisilla on 2–3 -kertainen riski raskausdiabetekseen, raskaudenaikaiseen verenpaineen nousuun ja raskausmyrkytykseen. Tutkimusten mukaan näillä naisilla on lisääntynyt riski myös keskenmenoon. Painonhallinta ennen raskautta ja raskauden aikana auttaa laskemaan riskejä”, Piltonen sanoo.
Lähteet:
Terveyskirjasto, STT-tiedote