Viimeksi päivitetty 3.1.2024
Vauvan nukahtaminen äitinsä rinnalle imetyshetken aikana on tuttua lähes kaikille imettäville äideille. Mutta onko se kannattavaa vai oppiiko vauva sitä kautta väärät nukkumarutiinit?
”On ehdottomasti suositeltavaa, todella luonnollista ja kaunista, että vastasyntynyt vauva saa nukahtaa syömiseen ja maitoon. Äidin ei tarvitse pelätä, että tekisi sillä vahinkoa tai aiheuttaisi heti uniongelmia vauvalle”, sanoo sertifioitu vauvojen ja lasten unikonsultti Maria Österberg.
Opeta vauvalle myös muita tapoja nukahtaa
Österbergin mukaan rinnalle nukahtaminen on vauvalle luonnollinen uniassosiaatio eli tapa nukahtaa. Jos se sopii äidille ja vauvalle, tavasta ei tarvitse opetella pois. Sen rinnalla vauvalle olisi kuitenkin hyvä opettaa myös muita tapoja nukahtaa.
”Muita positiivisia assosiaatioita ovat esimerkiksi vauvan oma sänky, unilelu, tutti, kohina sekä yhteinen, turvallinen unirutiini”, Österberg listaa.
Harjoittelua pienin askelin
Muita nukahtamistapoja kannattaa opetella viimeistään sitten, jos pelkästään rinnalle nukahtaminen muodostuu äidille itselleen rasitteeksi tai alkaa vaikuttaa vauvan yöuniin.
”Olennaista olisi pienin askelin harjoitella muitakin tapoja nukahtaa ja totuttaa vauvaa esimerkiksi omaan sänkyyn tai vaunuihin. Mitä aiemmin alkaa harjoitella näitä muita tapoja, sitä helpommalla yleensä pääsee. Jos vastasyntynyt nukahtaa 10 kertaa vuorokaudessa, yksi kerta voisi olla muualle kuin rinnalle”, Österberg neuvoo.
Nukahtaminen ja herääminen samassa paikassa
Harjoittelun voi aloittaa myös niin, että alkaa irrottaa vauvan otteen rinnasta pikkuhiljaa aina hieman aikaisemmassa vaiheessa ennen vauvan nukahtamista. Kun tämä alkaa sujua, voi vauvan koittaa siirtää omaan sänkyyn unisena mutta hereillä ja kokeilla, josko uni löytyisi siellä.
On kuitenkin hyvä muistaa, että alle 4 kuukauden ikäisellä vauvalla ei ole taitoa lohduttaa itseään. Jos vauva hermostuu, hänet voi ottaa uudestaan syliin, rauhoitella ja kokeilla omaan sänkyyn nostamista sitten uudelleen.
”Olennaista harjoittelussa on se, että vauva alkaisi tiedostaa, mihin nukahtaa, ja lopulta heräisi tästä samasta paikasta. Näin hän ei tarvitsisi rintaa aina siihen, että nukahtaa uudelleen, kun on unisyklin vaihtuessa havahtunut”, Österberg sanoo.
Isompikin vauva oppii uusia tapoja
Vaikka uusien nukahtamistapojen omaksuminen on vauvalle usein sitä helpompaa mitä aikaisemmassa vaiheessa niitä alkaa harjoitella, peli ei ole menetetty isommankaan vauvan kanssa.
”Tosin 7-8 kuukaudesta eteenpäin vauvat usein ilmoittavat tyytymättömyytensä paljon äänekkäämmin, ja oma tahtokin lisääntyy vuoden ikää lähestyttäessä. Protestointi voi siis olla voimakkaampaa, mutta kyllä kaikki lapset oppivat nukkumaan. Tuossa iässä myös kiinteät ruuat ovat tukemassa nukkumisharjoittelua”, Österberg hymyilee.
Rinnalle nukahtamista ei syytä kieltää
Vaikka vauvan kanssa alkaisi harjoitella muitakin tapoja nukahtaa, rinnalle nukahtamista ei Österbergin mukaan ole tarpeen kieltää kokonaan.
”Se olisi mielestäni jopa luonnotonta. Vauvan tapa nukahtaa riippuu myös väsymyksen tilasta – aina imetyshetkeen nukahtamista ei ehkä edes voi välttää. Jos uni tulee rinnalla, voi vauvan yrittää siirtää siitä omaan sänkyyn unia jatkamaan.”
Ole armollinen itsellesi
Rinnalle nukuttamisesta syyllistyviä äitejä Österberg neuvoo olemaan armollisia itseään kohtaan. Hänen mielestään äitiyteen kohdistuu liikaa vaatimuksia: vauvavuosi on jo itsessään raskas, ja on kohtuutonta levittää pelkoa rinnalle nukuttamisen seurauksista kaiken muun kaaoksen keskellä, mitä uusi vanhempi kohtaa.
”Nukahtamista voi hyvin opetella pienin askelin silloin, kun siihen on voimavaroja. Opettelusta ei tarvitse tehdä suorittamista. Tärkeintä on, että perhe pysyy kasassa ja että vanhemmat jaksavat”, Österberg sanoo.
Toimiva tapa on hyvä tapa
Tärkeintä on kuunnella itseään, ei ulkopuolisilta tulevaa arvostelua. Jos jokin tapa toimii omassa arjessa, siitä ei ole tarpeen pyrkiä eroon.
”Jos et koe, että rinnalle nukuttaminen on ongelma, voit jatkaa sitä. Jos tuntuu, että se alkaa rokottaa omia uniasi ja hyvinvointiasi, voit alkaa miettiä muita tapoja. Tee pienin askelin se, minkä jaksat”, Österberg tiivistää.