Viimeksi päivitetty 30.8.2019
Suomalaistutkimuksen mukaan lisäruokien (muun kuin rintamaito tai korvike) tarjoaminen vauvalle ennen 4 kuukauden ikää saattaa altistaa lapsen tyypin 1 diabetekselle. Lisäruuan tarjoamisen lisäksi riskin kohoamiseen tarvitaan myös perinnöllinen alttius diabetekselle – se löytyy noin 15 prosentilla suomalaisvauvoista.
Vauvoilla, joilla molemmat ehdot täyttyivät oli noin kaksinkertainen todennäköisyys saadaalle 3-vuotiaana esidiabetes verrattuna vauvoihin, joille tarjottiin kiinteitä ruokia myöhemmin.
Vain pieni osa perinnöllisen alttiuden kantajista sairastuu diabetekseen. Myöskään kaikki esidiabeteksen saaneet, eli lapset, joiden verestä on mitattu haimaan kohdistuvia autovasta-aineita, eivät sairastu tyypin 1 diabetekseen.
Kiinteitä aikaisintaan 4 kuukauden ikäiselle
Suomalaisten lapsiperheiden ruokasuositusten mukaan kiinteiden ruokien maistelu suositellaan aloitettavaksi 4–6 kuukauden iässä, lapsentahtista imetystä jatkaen. Tutkimus tukee sitä, että tästä suositusaikataulusta kannattaa pitää kiinni.
Tutkimuksen mukaan 4 kuukauden jälkeen valittu kiinteiden ruokien aloitusikä tai ruokavalion monipuolistuminen eivät vaikuttaneet todennäköisyyteen saada tyypin 1 diabeteksen esiaste myöhemmin lapsuudessa, eivätkä ne olleet myöskään yhteydessä varsinaiseen tyypin 1 diabetekseen sairastumiseen.
Diabetes Suomessa erittäin yleinen
Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus on Suomessa korkeimpia maailmassa, ja taudin syitä ei vielä tunneta. Joka vuosi Suomessa sairastuu tyypin 1 diabetekseen noin 500 alle 15-vuotiasta ja 1500 yli 15-vuotiasta.
Tyypin 1 diabetekseen ei ole parantavaa tai ehkäisevää hoitoa. Tautia hoidetaan verensokereita tarkkailemalla ja päivittäisillä insuliinipistoksilla. Hoidosta huolimatta tyypin 1 diabetes lisää liitännäissairauksien riskiä ja lyhentää keskimääräistä eliniän odotetta.
Kiinteiden liian varhaisen aloittamisen lisäksi mahdollisia tyypin 1 diabeteksen riskiä lisääviä ympäristötekijöitä ovat muun muassa lapsen myöhempi ravitsemus, infektiot ja suoliston mikrobiston laatu.